Column: komst Ruiz staat haaks op beleid PSV

20 januari 2014, 15:26

Nog maar anderhalf jaar geleden trok PSV zo'n vier miljoen euro uit voor Luciano Narsingh. Die transfer leidde tot veel tevredenheid in Eindhoven, want Narsingh was op dat moment de beste rechtsbuiten van de Eredivisie. Niet lang na zijn overstap naar PSV werd hij, op die positie, zelfs basisspeler in Oranje.

Nog maar zeven maanden geleden maakte PSV de komst van Florian Jozefzoon bekend. De rechtsbuiten kwam over van RKC Waalwijk, mede omdat Narsingh herstellende was van een zware blessure. Zijn komst 'past in de filosofie dat PSV graag de beste Nederlandse talenten in de gelederen heeft, samen met talenten uit de eigen jeugd', zo liet directeur Marcel Brands weten nadat de 22-jarige Jozefzoon voor drie jaar getekend had.

Nog maar een half jaartje geleden brak Zakaria Bakkali door bij PSV. De toen 17-jarige rechtsbuiten maakte tegen Zulte-Waregem als basisspeler zijn debuut in de basis en groeide uit tot man van de wedstrijd. En hoewel Bakkali in de maanden daarna mede door een blessure wegzakte, werd duidelijk dat PSV met de Belg een klein briljantje in de gelederen had. De aanvaller maakte in oktober zijn debuut in de nationale ploeg van België.

Dat Ruiz een goede voetballer is, daar bestaat geen twijfel over. Dat hij van toegevoegde waarde kan zijn voor PSV, is ook helder. Maar PSV staat na de nederlaag tegen Ajax achtste in de Eredivisie en de top-vier is zo ver weg, dat rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal al vrijwel onmogelijk is. PSV zal de play-offs in moeten en of het dus vijfde of zevende eindigt, maakt in principe niet uit. Daar heb je Ruiz dus niet voor nodig.

Nog maar driekwart jaar geleden had PSV een plan. Het ging voortaan om opleiden in plaats van kopen. "Binnen onze jeugdopleiding moet bij spelers het geloof groeien dat het, mits je kwaliteit en de juiste instelling hebt, mogelijk is om door te breken", sprak coach Phillip Cocu in mei 2013, toen hij aangesteld werd als coach. De komst van Ruiz staat haaks op die woorden en het uitgesproken beleid. Omroep Brabant berekende dat Ruiz, met zijn huursom van één miljoen euro, PSV in de resterende wedstrijden tot de zomer 62.500 euro per duel of 694,44 euro per minuut kost. En dat terwijl de waarde van Narsingh, Jozefzoon, Bakkali of mogelijk Locadia op de bank alleen maar afneemt. Ik geloof niet dat PSV dat, toen het nieuwe beleid uitgestippeld werd, bedoelde.

Door: Roland Mather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen