Ajax verslaat wankelend Twente in vermakelijk duel

15 februari 2015, 18:40

Ajax heeft de drie punten in eigen huis gehouden tegen FC Twente. Het was een wedstrijd die op en neer ging, met veel strijd en mooie doelpunten. Uiteindelijk trok de thuisploeg aan het langste eind dankzij vier goals: 4-2.

FC Twente, juist zo sterk in eigen huis, had iets goed te maken nadat het in Enschede verloor van Excelsior. De Tukkers staan slechts zevende en Vitesse hijgt inmiddels in de nek. Het kwam dan ook als een welkome verrassing toen er al na vijf minuten gescoord werd tegen de titelhouder in Amsterdam. Hakim Ziyech krulde de bal perfect voor en Jesus Corona kopte bij de tweede paal oplettend binnen. Jongeling Kenny Tete, die de geblesseerde Ricardo van Rhijn verving op de rechtsbackpositie, verloor het kopduel met de kleine Corona erg makkelijk op een zeer gevaarlijke plek.

FC Twente leek via de goal meteen het initiatief te nemen, maar de thuisploeg kwam opvallend snel terug. Na een korte corner werd de bal slim teruggelegd en vervolgens loeihard tegen de touwen geschoten door Nick Viergever, die de voorkeur kreeg als linksback boven Nicolai Boilesen. Maar de ploeg van Frank de Boer wilde meer. Ajax werd sterker en viel vooral aan via de zijkanten, waar Ricardo Kishna en Anwar El Ghazi met lef hun tegenstander opzochten. Het resulteerde al snel in de volgende treffer. Daley Sinkgraven bleef kalm en gaf een bekeken pass op Riechedly Bazoer. De jonge middenvelder mikte via een karatetrap raak, een technisch knappe goal: 2-1. 

De sterke en snelle ommekeer in het eerste kwartier leek de thuisploeg vleugels te gaan geven. Toch was het positiespel niet altijd even verzorgd. Simpele passes kwamen niet aan, duels werden vaak makkelijk verloren. De Tukkers waren dan ook niet onder de indruk en begonnen in de tweede helft meteen gretig. Ajax startte daarentegen opnieuw wankelend, waardoor het al snel weer gelijk was: Luc Castaignos – verder vrijwel onzichtbaar – miste oog in oog met een oplettende Jasper Cillessen, maar Ziyech mikte de bal in de rebound uitstekend binnen over verschillende Ajacieden heen. De bezoekers profiteerden vooral op felheid van een onzeker ogende thuisploeg.

Ondanks het bij vlagen slordige spel van de thuisploeg en de twee tegendoelpunten, was het een belangrijke en verdiende overwinning voor de Amsterdammers. Ajax sloeg dodelijk toe op de juiste momenten. Het verschil met koploper PSV is nog steeds groot (twaalf punten), maar het gat met Feyenoord en AZ wordt vergroot naar acht punten. FC Twente blijft haken op de zevende plek.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen