PSV incasseert nieuwe tik van zeer gehavend en ineffectief Ajax

2 februari 2020, 18:47   Bijgewerkt: 3 februari 2020, 09:03

PSV heeft zondagmiddag van Ajax een volgende tik te verwerken gekregen in het toch al zo treurige seizoen. De Eindhovenaren werden in Amsterdam van het kastje naar de muur gespeeld door de koploper van de Eredivisie, dat zichzelf keer op keer vergat te belonen en zelfs hulp van Lars Unnerstall nodig had om te scoren (1-0). Quincy Promes werd matchwinner, maar hij viel net als Joël Veltman en Ryan Babel geblesseerd uit. Daardoor was er voor de jarige Erik ten Hag ondanks de zege genoeg reden tot zorgen.

Niemand had wonderen verwacht van het in crisis verkerende PSV, dat met de kersverse aanwinst Ricardo Rodríguez op de bank begon. Nog geen week geleden was de aanhang het stadion binnengedrongen na de zoveelste dreun. De dramatische resultaten, de slechte aankopen, uitschakeling in de KNVB Beker en de Europa League, het ontslag van Mark van Bommel en de daarbij komende onrust. Het einde van de malaise is nog niet in zicht. Desondanks hoopte Ernest Faber, die verdedigend voor een 4-4-2-opstelling koos, een goed figuur te slaan in de Johan Cruijff ArenA. Ajax, bij wie Carel Eiting de voorkeur kreeg boven Siem de Jong, was immers ook niet in grootse vorm.

Maar de rondo waarin PSV stond in Amsterdam moet sportief als een vernedering hebben gevoeld. Het was aan Unnerstall te danken dat Ajax niet scoorde in het eerste half uur: hij stopte van dichtbij een inzet van Promes, tikte een schot van uitblinker Donny van de Beek voorlangs met zijn voet en pakte kopballen van Dusan Tadic en Babel. PSV ontsnapte keer op keer, ook bij een ongelukkige handsbal van Denzel Dumfries in het zestienmetergebied, en had aan de bal niets te vertellen. Meermaals verslikte het zich in de druk van Ajax bij de opbouw, Viergever en Unnerstall gingen beide een keer in de fout, maar fataal werd het tot tien minuten voor de pauze niet.

Toen ook Babel, vervangen door Noussair Mazraoui, na een uur geblesseerd (hamstring) naar de kant moest, waren de wissels van Ten Hag op en de ziekenboeg van de Amsterdammers overvol. Maar ook tegen een nog meer gehavend Ajax, dat al zonder David Neres, Hakim Ziyech en Daley Blind speelde, was PSV ondanks dat het maar één treffer achter stond, niet bij machte om er nog een wedstrijd van te maken. Het uitverdedigen, het opvangen van lopende mensen, het doorvoetballen na een lange pass en zelfs het ingooien: vrijwel alles mislukte bij PSV. Mohamed Ihattaren was de enige PSV'er die met een bal de nodige dingen goed deed, maar de zeventienjarige middenvelder kon het logischerwijs ook niet alleen.

Over de minimale nederlaag van PSV in Amsterdam zal over een jaar niet meer worden gesproken, vooral omdat de Amsterdammers kans op kans misten. Waren ze effectiever geweest, had er een historische uitslag op de borden kunnen komen. Het betrof een wonder dat het niet gebeurde en dat was het enige positieve voor Faber zondagmiddag. Toch zal deze machteloosheid aan de bal voor de PSV-spelers ongetwijfeld een nieuwe dreun zijn aan rampzalige seizoen. Het enige dat hoop bood, was de uitslag, maar punten of positiviteit levert dat in Eindhoven niet op.

Opstellingen en beoordelñingen*:

Ajax:  André Onana 6,5; Nicolas Tagliafico 6,5, Lisandro Martinez 7,5, Joël Veltman 6 (Perr Schuurs 7), Sergiño Dest 7,5; Ryan Gravenberch 5,5 Donny van de Beek 8, Carel Eiting 7; Quincy Promes 7 (Lassina Traore 5), Dusan Tadic 5, Ryan Babel 5,5 (61. Noussair Mazraoui 6).

PSV: Lars Unnerstall 5; Olivier Boscagli 5,5 (Ricardo Rodriguez -), Nick Viergever 5, Daniel Schwaab 5, Denzel Dumfries 6,5; Jorrit Hendrix 4,5, Mohammed Ihattaren 7, Pablo Rosario 4,5; Cody Gakpo 5, Sam Lammers 5 (Kostas Mitroglou 5), Bruma 4 (Noni Madueke -).

Man of the match: Donny van de Beek

*Spelers moeten tenminste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen