Ajax verslaat PSV en is na omstreden tweede goal weer koploper

23 januari 2022, 16:43

Ajax heeft zondagmiddag de koppositie in de Eredivisie overgenomen van PSV. In het Philips Stadion was de ploeg van Erik ten Hag met 1-2 te sterk voor de Eindhovenaren. Brian Brobbey kopte Ajax op voorsprong, waarna Mario Götze in het tweede bedrijf de gelijkmaker binnenschoot. Met een geweldige knal zette Noussair Mazroaui de eindstand op het scorebord, die echter vooral nabesproken zal worden vanwege een dubieus VAR-moment.

Voorafgaand aan het duel was het vooral de vraag op welke manier PSV ging spelen in het eigen Philips Stadion. Roger Schmidt maakte bij PSV op het middenveld ruimte voor de onlangs van sc Heerenveen overgekomen Joey Veerman. Cody Gakpo, die met PSV een akkoord nadert over contractverlenging, fungeerde tegen Ajax aan de linkerkant bij de Eindhovenaren. Mario Götze begon als valse spits en had Edson Alvarez als directe tegenstander tegenover zich. De keuzes voorin hebben onder meer te maken met de blessures waar PSV mee kampt. Zo ligt spits Maxi Romero, die vorige week zondag nog als spits begon in de basis, uit de roulatie.

Erik ten Hag had minder zorgen voor het maken van zijn opstelling. De oefenmeester van de Amsterdammers koos voor dezelfde elf als die vorige week zondag overtuigend wonnen bij FC Utrecht (0-3). De ploeg van Ten Hag begon in Utrecht zeer goed aan het duel, maar dat was in Eindhoven anders. Het was een heel tam begin van de topper. PSV hield de as van het veld erg dicht, waardoor het voor Ajax niet gemakkelijk was om daar doorheen te spelen. Vaak werden dan de backs gezocht, maar stonden de buitenspelers van PSV in positie om dit te voorkomen. Echter legde Ajax zelf ook te weinig tempo in het spel, waardoor de wedstrijd maar moeizaam op gang kwam.

In het resterende deel van het eerste bedrijf bleef hetzelfde spelbeeld aanhouden. Het was ontzettend rommelige eerste helft, waarin nauwelijks kansen werden gecreëerd door beide ploegen. Dat had te maken met de defensieve tactiek van PSV, waarin de focus alleen maar lag op de organisatie. Na een halfuur spelen ontstond het eerste gevaarlijke moment in het eerste bedrijf. Een scherp aangesneden vrije trap van Steven Berghuis kwam terecht op de lat. Joël Drommel, die de laatste weken veel kritiek krijgt, zat er nog met zijn vingertoppen aan en voorkwam daarmee de openingstreffer van Ajax.

Het tweede bedrijf ging in eerste instantie met hetzelfde spelbeeld van start, maar PSV kreeg waar het al de hele wedstrijd op loerde. Jurriën Timber ging de fout in, waarna de Eindhovenaren razendsnel wisten om te schakelen. Gakpo bereikte Götze, die Pasveer vervolgens verschalkte: 1-1. Direct na de gelijkmaker leek de wedstrijd meer los te komen. Beide ploegen kregen goede kansen, maar waren nog niet zorgvuldig genoeg in de afrondende fase.

PSV: Joel Drommel 6, Jordan Teze 6, Armando Obispo 5, Olivier Boscagli 6, Mauro Junior 5, Erick Gutierrez 5,5 (85. Bruma -), Joey Veerman 6,5 (85. Eran Zahavi -), Marco van Ginkel 6 (Phillip Mwene 6), Ritsu Doan 6,5 (86. Yorbe Vertessen -), Mario Götze 7, Cody Gakpo 6,5.

Ajax: Remko Pasveer 6, Noussair Mazraoui 7,5, Jurriën Timber 5,5, Lisandro Martínez 6,5, Daley Blind 6, Ryan Gravenberch 6 (71. Davy Klassen -), Edson Alvarez 6,5, Steven Berghuis 6, Antony 6, Brian Brobbey 7 (36. Danilo 5,5), Dusan Tadic 7.

Man of the Match: Noussair Mazraoui

*spelers moeten minimaal twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen