Luuk de Jong fenomeen bij Barcelona: "Heeft Koeman goed gezien"

12 april 2022, 08:11   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Luuk de Jong (31) maakt veel indruk bij FC Barcelona momenteel. De spits bezorgde FC Barcelona zondagavond de overwinning op bezoek bij Levante (2-3) met een knappe kopbal. Het was al de zoveelste keer dat de Nederlander het verschil kon maken als invaller, ondanks dat hij heel weinig speeltijd krijgt. "Kijk de laatste dertig jaar maar na: er heeft geen één kopsterke spits als Luuk bij Barcelona gespeeld."

Dat vertelt Mark van Bommel, voormalig speler van de Catalaanse grootmacht, tegenover De Telegraaf. "Noem mij maar een betere kopper dan Luuk? Hij heeft daar een geweldig gevoel voor. Dat heeft Ronald Koeman heel goed gezien toen hij hem naar Barcelona haalde. Hij is het breekijzer wat Barcelona nog niet had in de selectie", denkt Van Bommel, die De Jong een uitstervend ras noemt.

Volgens hem kunnen andere topclubs De Jong ook goed gebruiken. "Luuk is een fantastisch plan B. Daarbij is hij een ouderwetse prof. Hij zal nu niet zeggen dat hij móét spelen. Hij weet welke waarde hij heeft en hoe hij zichzelf moet inschatten ten opzichte van anderen. Dat wil niet zeggen dat hij niet méér wil, maar hij zal het grotere belang altijd boven dat van zichzelf stellen. Dat is uitzonderlijk voor een spits", vindt Van Bommel, die erkent dat De Jong geen typische speler is voor FC Barcelona.

Dat was ook de kritiek die de spits kreeg toen hij onder Ronald Koeman vaak uit nood geboren in de basis moest beginnen. "Maar dat was ik ook niet. Dat wil niet zeggen dat het niet past, hij heeft specifieke kwaliteiten. De momenten dat hij erin komt, is hij altijd gevaarlijk en tegenstanders weten nu ook hoe laat het is. Er gebeurt altijd iets als hij erin komt."

Lees ook: De Jong wil bij Barcelona blijven: "Dat is eigenlijk geen vraag"

Luuk de Jong kopgoals

De Nederlandse spits is een waar fenomeen dit seizoen. Vooral als invaller en onder Xavi maakt de aanvaller veel indruk. In totaal zorgde hij voor zeven extra punten als invaller, waaronder de drie punten tegen Levante. Met zes doelpunten in 577 minuten is er bijna geen spits effectiever dan De Jong. Alleen Karim Benzema (92,8 minuut per goal) doet het nog net iets beter dan de Nederlander in La Liga.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen