Oranje op Rapport: ondanks overwinning meerdere onvoldoendes

8 juni 2022, 23:01   Bijgewerkt: 10 juni 2022, 15:33

Louis van Gaal gaf vlak voor de aftrap van de wedstrijd tegen Wales aan een 'goed gevoel' te hebben. Het B-elftal van het Nederlands elftal slaagde er weliswaar in Wales te verslaan (1-2), maar daar is eigenlijk ook alles mee gezegd. Dit zijn onze rapportcijfers.

Mark Flekken - 6

Als vervanger van Jasper Cillessen kreeg Flekken zijn derde kans onder de Oranje-lat. In minuut 20 knalde hij de bal tegen Daniel James aan, waarbij hij het geluk had dat zijn slippertje niet tot een tegendoelpunt leidde. Flekken hield net als in de vriendschappelijke wedstrijden tegen Denemarken (4-2) en Duitsland (1-1) zijn doel niet schoon en dat zal voor hem voelen als een kleine persoonlijke nederlaag.

Jordan Teze - 4

Zijn debuut in het Nederlands elftal verliep allesbehalve vlekkeloos. Aan de bal oogde de PSV-verdediger onzeker en ook verdedigend liet hij steekjes vallen. Wel schreef Teze geschiedenis door al na 2 minuten en 43 seconden een gele kaart te pakken. Het was de snelste ooit voor een Oranje-debutant. Het oude record stond op naam van Orlando Trustfull, die 27 jaar geleden na negen minuten geel kreeg.

Stefan de Vrij - 6,5

Bij afwezigheid van Virgil van Dijk was hij de captain van het Nederlands elftal. Het was niet voor het eerst dat hij in een interland de aanvoerdersband om de bovenarm droeg, maar wel de eerste keer vanaf de aftrap. De Vrij speelde een solide wedstrijd en was - zonder dat hij grootse dingen liet zien - een van de beteren aan Nederlandse zijde.

Matthijs de Ligt - 6

Voor De Ligt zal de wedstrijd tegen Wales ongetwijfeld hebben gevoeld als een belangrijke kans om zich te laten zien aan Van Gaal. In de sterkste opstelling van de bondscoach is op dit moment immers geen plek voor de verdediger van Juventus. Heeft De Ligt de bondscoach vanavond weten te overtuigen? Dat is lastig te zeggen. Af en toe oogde hij wat druistig, maar aan de andere kant deed hij weinig verkeerd.

Hans Hateboer - 4,5

Nee, Hateboer haalde het niveau van het Nederlands elftal in Cardiff niet bepaald omhoog. De Atalanta-back nam vaak te veel tijd aan de bal of maakte simpelweg de verkeerde keuze. Geen goede beurt van Hateboer, die moet hopen dat hij deze interlandperiode nog een tweede kans krijgt om zichzelf te bewijzen. Denzel Dumfries hoeft in elk geval niet te vrezen voor zijn basisplaats.

Tyrell Malacia - 6,5

Van de zeventien miljoen bondscoaches zijn er velen die vinden dat hij de beste linksback van Nederland is. Vanavond is het Malacia waarschijnlijk niet gelukt om de anderen te overtuigen. Niet dat hij slecht speelde, maar de Feyenoorder viel ook niet op. Wel verzorgde hij vlak voor tijd de assist op het winnende doelpunt van Wout Weghorst.

Jerdy Schouten - 7

Het debuut van Schouten smaakt naar meer. De middenvelder van Bologna liet het balletje rustig rondgaan en onttrok zich in een zeer matige eerste helft aan de Nederlandse malaise. Dat hij vlak na rust de assist gaf op de 0-1 van Teun Koopmeiners, was de beloning voor een prima vuurdoop. Van Gaal wisselde hem na 66 minuten, maar zal hem ongetwijfeld nog meer kansen geven.

Teun Koopmeiners - 6,5

Als controlerende middenvelder naast Schouten deed ook Koopmeiners het naar behoren, al had hij vroeg in de wedstrijd wel voor eigen kansen moeten gaan toen hij het strafschopgebied van Wales binnendrong. Vlak na rust beproefde hij zijn geluk wel en werd hij beloond met een doelpunt. Af en toe mag Koopmeiners nog wel wat meer risico in zijn spel leggen.

Noa Lang - 5

Zijn droom is om de beste voetballer van de wereld te worden, maar Lang heeft nog een lange weg te gaan. De aanvaller liet vanavond in elk geval niet zien dat hij een potentiële wereldster is. Met name in de eerst helft speelde de veelbesproken Lang ondermaats. Naarmate de wedstrijd vorderde, zakte hij meer in en liet hij met een aantal acties zien dat hij toch heel aardig kan voetballen.

Cody Gakpo - 5

Waar Steven Bergwijn zich tegen België in positieve zin onderscheidde, lukte het Gakpo niet om Van Gaal te overtuigen dat hij een basisplaats verdient. De aanvaller van PSV was af en toe wel dreigend in zijn acties, maar tot kansen leidde dat nauwelijks. Halverwege de tweede helft werd Gakpo door Van Gaal naar de kant gehaald. Ongetwijfeld verliet hij teleurgesteld het veld.

Wout Weghorst - 6,5

Sleuren, hard werken en in blessuretijd toeslaan: het is het verhaal van de wedstrijd van Weghorst. Op het moment dat puntenverlies onafwendbaar leek voor het Nederlands elftal, sloeg de spits van Burnley met een prachtige kopbal toe. Die zal Van Gaal zich vast herinneren voor als hij over een paar maanden zijn WK-selectie moet maken.

Invallers

Frenkie de Jong - 7

Met Frenkie de Jong binnen de lijnen ging het Nederlands elftal weer beter spelen. Het is geen toeval dat de middenvelder van FC Barcelona aan de basis stond van het winnende doelpunt in blessuretijd. Met een fraaie rush ontdeed hij zich van meerdere Welshmen, waarna Weghorst uit een voorzet van Malacia raak kopte.

Steven Bergwijn - 6,5

Geen doelpunt vanavond voor Bergwijn. Daarvoor kreeg een van de uitblinkers van de wedstrijd tegen België natuurlijk weinig tijd voor. Zijn beweeglijkheid zorgde er wel voor dat Oranje wat makkelijker ging voetballen.

Bruno Martins Indi -

Speelde te kort voor een beoordeling

Guus Til -

Speelde te kort voor een beoordeling

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

LowieNormaal
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Noa Lang had van mij een 6je gekregen. De rest klopt wel.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen