Aboutaleb staat open voor experiment met Ajax-fans in De Kuip

16 maart 2023, 15:58   Bijgewerkt: 16 maart 2023, 16:53
Aboutaleb staat open voor experiment met Ajax-fans in De Kuip

Komende zondag staat de Klassieker tussen Ajax en Feyenoord op het programma. In de Johan Cruijff Arena zal Feyenoord niet gesteund worden door meereizende supporters, net als andersom al jarenlang het geval is bij edities in Rotterdam. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zegt donderdag open te staan voor een experiment waarbij fans van de Amsterdammers wél weer worden toegelaten in De Kuip, maar toont zich tevens kritisch op beide clubs en hun aanhang. 

In gesprek met het Algemeen Dagblad reageert Aboutaleb op het initiatief van Leefbaar Rotterdam in de gemeenteraad. Die partij maakt zich hard voor een terugkeer van uitsupporters bij de Klassieker in De Kuip. Daarbij is het de bedoeling dat de terugkeer rustig met een kleine groep wordt opgebouwd, en bij succes verder wordt uitgebreid. "Ik wil daar best over praten", zegt Aboutaleb. "Maar willen de clubs het wel?", vraagt hij zich daarbij af. "Waarom hebben ze nog nooit de moeite genomen om met een plan te komen als ze het zo belangrijk vinden? Soms bekruipt mij het gevoel dat Ajax en Feyenoord het wel goed vinden zo. En het is makkelijk om dan te zeggen: 'Het is die knakker uit Rotterdam die het niet wil." 

No way

In de huidige situatie lijkt het Aboutaleb echter niet verantwoord om te starten met een terugkeer van Ajax-supporters in De Kuip. "Ik zou de hele omgeving van het stadion met containers moeten omhekken, drie hoog. Een soort fort. Je hebt het over een regeling vergelijkbaar met Oud en Nieuw, je moet duizend agenten inzetten, en dan nog heb je geen enkele garantie dat het goed gaat. Onze politie zegt: No way. En ik steun onze politie."

Lees ook: Van der Sar 'teleurgesteld' na beslissing gemeente Rotterdam

Antisemitische teksten

Daarbij verwijst de burgemeester naar de gebeurtenissen rond de vorige Klassieker die in Rotterdam werd gespeeld, op 22 januari van dit jaar. "Weet u hoeveel mensen bij de laatste Feyenoord-Ajax op de dijk stonden om de Ajax-bus aan te vallen? Drieduizend! Dat is toch bizar? Wat speelt er in het hoofd van deze mensen?", vraagt Aboutaleb zich hardop af. Ook buiten het stadion maakt een deel van de Feyenoord-aanhang het volgens de burgervader te bont. "En dan nog de vreselijke antisemitische teksten die je in de tram hoort. Niet te harden. Ik denk dat we reëel moeten zijn over het sentiment dat over en weer leeft." Op 5 april van dit jaar staan beide clubs voor het eerst weer tegenover elkaar in Rotterdam, in de halve finale van de KNVB Beker. 

Nog geen account bij Jacks.nl? Ontvang hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen