KNVB grijpt in: wedstrijden vanaf nu direct gestaakt als spelers of scheidsrechters geraakt worden

6 april 2023, 19:18   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25
Foto: © ProShots

De KNVB heeft donderdagavond een aantal maatregelen afgekondigd naar aanleiding van de uit de hand gelopen Klassieker in De Kuip van een dag eerder. Zo worden vanaf nu duels definitief gestaakt zodra een speler of scheidsrechter geraakt wordt door een voorwerp dat van de tribunes wordt gegooid.

Scheidsrechter Allard Lindhout besloot de wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax woensdag een half uur stil te leggen nadat Ajax-middenvelder Davy Klaassen een hoofdwond opliep omdat hij geraakt werd door een aansteker die vanaf de tribune op hem gegooid werd. Na een half uur werd het duel alsnog hervat en uitgespeeld.

Artikel gaat verder onder video

'Als een speler of scheidsrechter vanuit het publiek met een voorwerp wordt geraakt, dan besluit de scheidsrechter direct de wedstrijd definitief te staken', deelt de KNVB mee in een verklaring. Ook als er niemand geraakt wordt dienen scheidsrechters de duels bovendien stil te leggen als er voorwerpen het veld op gegooid worden. Bij herhaling leidt dat ook tot het definitief staken van het duel.

Als supporters het veld opkomen en spelers of scheidsrechters fysiek belagen, dan wordt de betreffende wedstrijd eveneens per direct gestaakt, zo deelt de bond verder mee. Indien 'slechts' het veld betreden wordt geldt ook weer dat het duel eerst tijdelijk stilgelegd wordt; gebeurt het daarna nogmaals dan volgt ook hier een definitieve beëindiging van het duel.

'Door deze stappen halen potentiële daders het hopelijk niet langer in hun hoofd om de hoofdrolspelers op het veld te belagen. Daar zijn we helemaal klaar mee', aldus de KNVB. 'De veiligheid in en rond een stadion is topprioriteit en doen we samen met clubs, supporters, gemeentes, OM, politie en kabinet. Het uitgangspunt blijft dat het voetbal toegankelijk, gastvrij en veilig moet zijn voor alle echte supporters.'

Reacties

Haags boefje
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Goede acties vanuit de KNVB. Het enige wat ik nog mis is het volgende, te weten; wat wordt er met het vervolg van de wedstrijd gedaan. Zou mooi zijn als daar ook duidelijkheid over komt.

Exitium
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Eens, alleen zit je dan nog met de situatie dat een supporter iets gooit en z'n eigen speler raakt. Zeker in de buurt van het uitvak, waar zowel thuis- als uitsupporters zitten, kan dat een dingetje zijn. En het komt ook nog wel eens voor dat supporters van de uitploeg in de vakken van het thuispubliek zitten, dat maakt het ook lastiger.

JOKER72
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Klopt hellemaal fynoord moet uit de eredivisie worden gezet en ze nooit meer toe laten in de eredivisie dan zyn er een hoop problemen op gelost

GabrielleX01
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Waarschijnlijk dan gewoon een andere keer terug om de wedstrijd af te maken, desnoods zonder supporters als ze geen risico meer willen nemen. Dat afmaken deden ze toen ook voor 6 minuten (geen idee welke wedstrijd dat was).

Haags boefje
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Volgens mij staat elke supporter geregistreerd. Volgende stap zou kunnen zijn dat er gewaarschuwd wordt dat bij een incident in een bepaald vak alle supporters voor het leven uitgesloten worden voor het bijwonen van wat voor wedstrijd ook. De tijd is gekomen dat we onze bek open trekken en zulk soort personen aan te geven of zelfs over te dragen aan de gerechtelijke macht ik ben er klaar mee op te moeten draaien voor de vele kosten die gemaakt worden om de orde te handhaven.

JOKER72
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Fynoord moet ver banen worden eredivisie

GJAM
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Kwaliteit van je reacties is evenredig aan je taalgebruik.

PPMS
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ja dat zijn op zich goede maatregelen. Maar wat is het vervolg van de wedstrijd? Resterende tijd een andere keer uitspelen? Stand van stilleggen is eindstand? Persoonlijk vind ik: wedstrijd stilleggen, niet meer uitspelen en de club die bij de dader hoort heeft automatisch verloren.

PPMS
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ja dat was niet helemaal duidelijk. Ik bedoel de club waarvan de dader aanhanger is.

Rechtsbekaf
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

De visitatie van "supporters" is nu nog een wassen neus. De clubs zijn verantwoordelijk daarvoor, dus voer die controles op bij de ingangen. En waar komt die onzin vandaan om voor een wedstrijd door de club georganiseerd vuurwerk af te laten steken? Vuurwerk hoort niet in de stadions PUNT.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen