Het rapport van het Nederlands elftal tegen Spanje

14 juni 2014, 11:10   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Tegen Ecuador (1-1) was het mager, tegen Ghana (1-0) redelijk en tegen Wales (2-0) niet overtuigend. Oranje boekte weliswaar aardige resultaten in de voorbereiding op dit WK, maar op basis van het vertoonde spel was er weinig reden om aan te nemen dat de ploeg geweldig voor de dag zou komen in Brazilië. Maar in Salvador, tegen Spanje, stónd Oranje er. En hoe. De rapportcijfers van een voetbalavond om nooit te vergeten.

Jasper Cillessen: 7,5

Daley Blind: 8,5

Natuurlijk, de manier waarop Robin van Persie en Arjen Robben de eerste twee Oranje-treffers maakten was van exceptionele klasse. Maar beide doelpunten, cruciaal voor het wedstrijdverloop, kwamen tot stand dankzij Daley Blind. De Ajacied leverde twee fantastische assists af en was daarmee ontzettend belangrijk voor Oranje.

Bruno Martins Indi: 7

Ron Vlaar: 8,5

In het eerste half uur van de wedstrijd was Ron Vlaar de grote uitblinker bij Oranje. Hij stond, enigszins verrassend, centraal achterin en bleek in Salvador het ideale slot op de deur. Zonder Vlaar had Oranje na dertig minuten misschien al geen zicht meer gehad op een stunt.

Stefan de Vrij: 7

Diego Costa ging gretig naar de grond en zocht het been van Stefan de Vrij nadrukkelijk op. Maar toch, De Vrij nam een risico door naar de bal te glijden. Dat de bal op de stip ging was misschien onterecht, maar erg slim kan de actie van de Feyenoorder ook niet genoemd worden. Hij gaf de scheids een gelegenheid om te fluiten. Toch is de manier waarop hij zich herpakte knap te noemen. Bovendien maakte hij de belangrijke 3-1.

Daryl Janmaat: 6,5

Misschien wel de meest onzichtbare Oranje-international in de wedstrijd tegen Spanje was Daryl Janmaat. Hij leverde voor rust een paar keer onnodig de bal in, maar deed verder weinig gekke dingen.

Nigel de Jong: 7

Jonathan de Guzman: 6,5

Voor rust was De Guzman één van de mindere spelers bij Oranje. Zijn handelingssnelheid ligt niet heel hoog en dat leidde tot balverlies. Met geel op zak speelde de geboren Canadees een aantal keer met vuur, al moet gezegd dat hij na rust aan de bal vrijwel louter goede dingen deed.

Wesley Sneijder: 7

Arjen Robben: 9

Wie van voetbal houdt, kan geen genoeg krijgen van het eerste doelpunt van Robben. De aanname van de aanvaller, in de lucht, was om van te smullen. Bergkamp-achtig, bijna. Robben voelde zich in Salvador als een vis in het water en bezorgde de Spaanse defensie nachtmerries. Hij scoorde er twee en beide keren kwam dat doelpunt tot stand door zijn individuele klasse.

Robin van Persie: 9

Georginio Wijnaldum: 7,5

Op het WK-debuut van Wijnaldum viel heel weinig aan te merken. De aanvallend ingestelde PSV'er kwam na een uur in de ploeg voor Jonathan de Guzman, wat gezien de stand een vrij opvallende wissel was. Wijnaldum deed het prima, ging mee in de Oranje-show en kan terugkijken op een prima invalbeurt.

Joël Veltman en Jeremain Lens kwamen allebei in het laatste kwartier in het veld. Veltman onderscheidde zich door een enorme Spaanse kans onschadelijk te maken, Lens bood Sneijder een enorme kans om de scoren. Beide spelers vielen allesbehalve uit de toon, maar speelden niet lang genoeg voor een beoordeling.

Door: Roland Mather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen