Ajax shopt in Alkmaar: zo verging het de voorgangers van Wijndal

11 juli 2022, 19:00   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Ajax staat op het punt zich te versterken met Owen Wijndal. De Amsterdammers tellen een slordige tien miljoen euro neer voor de komst van de vleugelverdediger. Het is niet voor het eerst deze eeuw dat Ajax de nodige miljoenen richting Alkmaar stuurt. FCUpdate.nl blikt terug op hoe het de voorgangers van Wijndal verging in de hoofdstad.

Demy de Zeeuw

Ajax telde in de zomer van 2009 acht miljoen euro neer om Demy de Zeeuw los te weken bij AZ. Na 147 wedstrijden in de hoofdmacht van de Alkmaarders vond de middenvelder het tijd voor een nieuwe stap. Maar de timing van zijn transfer was op z'n minst opvallend. De Zeeuw was een paar maanden eerder namelijk kampioen geworden met AZ en zou met de Alkmaarders de Champions League ingaan. Ajax was niet eens tweede geworden. Zijn keuze voor een vertrek naar de hoofdstad pakte desondanks goed uit. De Zeeuw droeg uiteindelijk 94 keer het shirt van Ajax, waarmee hij in 2011 landskampioen werd. Na het kampioensfeest vertrok hij naar Spartak Moskou.

Mounir El Hamdaoui

Een jaar na de komst van De Zeeuw klopte Ajax wederom aan in Alkmaar. De Amsterdammers zorgden die zomer voor één van de opvallendste binnenlandse transfers. Ze haalden Mounir El Hamdaoui naar de hoofdstad. El Hamdaoui had in het voorgaande seizoen twintig keer gescoord in de Eredivisie en ging in Amsterdam een koningskoppel vormen met Luis Suárez. Martin Jol was een groot fan van El Hamdaoui en onder de oefenmeester uit Scheveningen scoorde de Marokkaan er flink op los, waaronder in de voorronde van de Champions League tegen Dynamo Kiev. Maar na het ontslag van Jol en de aanstelling van Frank de Boer kwam El Hamdaoui er niet meer aan te pas. Hij vertrok in 2012, na slechts 38 wedstrijden in de hoofdmacht, naar Fiorentina.

Kolbeinn Sigthórsson

Winkelen in Alkmaar begon voor Ajax een zomerse traditie te worden. Na het seizoen 2010/2011 haalde de recordkampioen wederom een spits op in Alkmaar. Een jaar na de komst van El Hamdaoui arriveerde Kolbeinn Sigthórsson in Amsterdam. Sigthórsson kon eigenlijk worden gezien als vervanger van El Hamdaoui. Evenals zijn Marokkaanse voorganger begon Sigthórsson uitstekend. Hij scoorde vijf keer in zijn eerste acht wedstrijden. Ajax leek veel plezier aan hem te gaan beleven. Maar een zware enkelblessure gooide roet in het eten. De IJslander kwam dat seizoen nog maar zes keer in actie. Blessures bleven hem parten spelen in Amsterdam, waar hij wel drie keer landskampioen werd. Na 105 wedstrijden en 35 doelpunten vertrok hij in 2015 naar FC Nantes.

Niklas Moisander

Ajax kroonde zich in 2012 voor de tweede keer op rij tot landskampioen van Nederland. Een belangrijke rol was er weggelegd voor Jan Vertonghen. De Belg was achterin de rots in de branding en droeg ook aanvallend zijn steentje bij. Vertonghen bekroonde zijn topseizoen met een transfer naar Tottenham Hotspur. In de zoektocht naar een vervanger kwam Ajax uit bij Niklas Moisander. Hij scoorde bij zijn debuut tegen NAC en ook in de Champions League tegen Real Madrid en Manchester City. Moisander groeide uit tot betrouwbare kracht en werd in 2014 benoemd tot aanvoerder. De Fin droeg uiteindelijk 104 keer het Ajax-shirt, alvorens in 2015 transfervrij te verkassen naar Sampdoria.

Nick Viergever

Na een uitstekend WK in Brazilië in 2014 hield Ajax nadrukkelijk rekening met een vertrek van Daley Blind. Hij zou nog drie keer het shirt dragen van de Amsterdammers, alvorens de overstap te maken naar Manchester United. Een vervanger had Ajax toen al lang en breed aangetrokken. Nick Viergever was voor twee miljoen euro overgekomen van AZ. Viergever groeide in de vier jaar die hij in de hoofdstad zou spelen uit tot gewaardeerd selectielid. Hij droeg uiteindelijk 118 keer het shirt van Ajax. Viergever maakte zich haast onsterfelijk door in 2017 de belangrijke 3-1 te maken tegen Schalke 04 in de kwartfinale van de Europa League. Landskampioen werd hij niet. In de zomer van 2018 trok hij naar PSV om de schaal te winnen. Maar die ging dat seizoen prompt naar Amsterdam.

Nemanja Gudelj

Ajax werd tussen 2011 en 2014 vier keer landskampioen. Maar in 2015 maakte PSV hardhandig een einde aan de Amsterdamse hegemonie. Dat kwam hard aan bij Ajax. Om de titel terug naar de Johan Cruijff ArenA te halen, werd er een slordige zes miljoen euro betaald voor de komst van Nemanja Gudelj. Zijn komst werd groots aangekondigd. Gudelj moest fysiek en uitstraling toevoegen aan het middenveld. "Met de komst van Nemanja hebben we nu iemand in huis die al die verschillende kwaliteiten verenigt én er een winnaarsmentaliteit aan koppelt'', zei Frank de Boer vol verwachting. Maar voetballend bleek Gudelj geen versterking. In het tikkie-terug en tikkie-breed voetbal van De Boer kon Gudelj weinig fout doen. Maar de komst van Peter Bosz bracht de tekortkomingen van de Serviër pijnlijk aan het licht. Hij belandde op de bank en vertrok anderhalf jaar na zijn komst naar China.

Deze spelers verruilden AZ deze eeuw ook voor Ajax

Henk Timmer: vertrok in de zomer van 2002 naar Amsterdam. Moest met Maarten Stekelenburg en Bogdan Lobont niet de minste doelmannen voor zich dulden en stond daardoor slechts vier keer onder de lat bij de hoofdstedelingen.

Olaf Lindenbergh: niet de meest gepolijste middenvelder, maar wel een nuttige speler. Droeg vijftig keer het Ajax-shirt en werd tweemaal bekerwinnaar met de Amsterdammers. Benutte in de finale van 2007 tegen oude club AZ een strafschop.

Kenneth Pérez: een kleine drie miljoen euro telde Ajax in 2006 neer voor zijn komst, maar in de hoofdstad werd hij, ondanks uitstekende statistieken, nooit onomstreden. Na 45 wedstrijden, 17 doelpunten en 8 assists in het seizoen 2006/2007 vertrok hij naar PSV, alvorens een half jaar later terug te keren in Amsterdam. De landstitel kon hij Ajax, ondanks 7 doelpunten en 9 assists, niet bezorgen.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

MELANIN-MAN
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Was die Keneth Perez zo goedkoop toen der tijd en nog steeds ,die is nog steeds zo goedkoop daar blijven hangen ,als je voor een dubbeltje geboren bent zul je nooit een kwartje worden ,dat blijk wel te kloppen :-)D

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen