Dit staat er allemaal nog te gebeuren bij Ajax, Feyenoord en PSV

17 augustus 2022, 13:41

Nog een kleine twee weken en dan sluit de transfermarkt alweer haar deuren. Ajax, Feyenoord en PSV hebben de afgelopen weken al flink van zich laten horen. Maar de traditionele top drie is nog niet helemaal klaar. Waar de ene club nog aast op versterkingen, hoopt de andere nog een aantal overbodige krachten van de hand te doen. Wat staat er de komende tijd nog allemaal te gebeuren in Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven? FCUpdate.nl bespreekt de stand van zaken.

Ajax

Het komt de laatste jaren vaker wel dan niet voor. Na de laatste wedstrijd van het seizoen houdt de Amsterdamse achterban haar hart stevig vast. Welke sterkhouders zullen er nu weer de overstap maken naar de Europese top? Waar Ajax er vorig jaar in was geslaagd om de kampioensploeg van 2021 intact te houden, bleek dat deze zomer een stuk lastiger. Noussair Mazraoui, Ryan Gravenberch, Sébastien Haller, Lisandro Martínez, Nicolás Tagliafico. Het seizoen was nog niet eens of pas net begonnen, of Alfred Schreuder zag de basiself van het afgelopen seizoen al grotendeels uit elkaar vallen.

In de laatste weken van de transferperiode is het vooral de vraag of Ajax nóg meer sterkhouders ziet vertrekken. En dan wordt er vooral gekeken naar Antony. De Braziliaan wordt al de hele zomer in verband gebracht met een transfer naar Manchester United. De werkgever van Erik ten Hag plukte in een eerder stadium al Martínez weg uit Amsterdam en hoopt ook Antony te verleiden tot een entree op Old Trafford. Maar daar wil Ajax niet aan meewerken. De landskampioen heeft niet voor niets een prijskaartje van honderd miljoen euro om de nek van de vleugelspeler gehangen. Van een transfer lijkt het deze zomer dan ook niet te komen.

Lees ook: Van Antony en Morata tot Vardy: United denkt aan deze aanvallers

Mocht Antony Ajax onverhoopt toch nog verlaten, zal de club de transfermarkt op moeten gaan op zoek naar een vervanger. De Amsterdammers haalden in de persoon van Francisco Conceição wel al de toekomstige vervanger van Antony, maar de Portugees wordt dit seizoen klaargestoomd om de Braziliaan op den duur te doen vergeten. Steven Berghuis kan desnoods als rechtsbuiten uit de voeten, maar het afgelopen seizoen heeft bewezen dat hij op het middenveld beter tot zijn recht komt. Een vertrek van Antony zou bij Ajax dus nog tot de nodige kopzorgen (kunnen) leiden.

Dat zou ook gelden voor een transfer van Jurriën Timber, ware het niet dat hij op het punt staat om zijn krabbel te zetten onder een nieuw contract. Ajax is desondanks al druk bezig met zijn opvolging. Zo hoopt de landskampioen snel de komst van Ahmetcan Kaplan af te ronden. De 19-jarige verdediger wordt in Amsterdam in eerste instantie de opvolger van Perr Schuurs, die mocht vertrekken en in Torino een nieuwe club heeft gevonden. Ajax hoopt de komende tijd ook nog een oplossing te vinden voor Sean Klaiber, Hassane Bandé, Lisandro Magallán en Kik Pierie. 

Daarnaast valt niet uit te sluiten dat een aantal talenten Amsterdam nog op huurbasis verlaat. Zo aast Jay Gorter op meer speeltijd, terwijl het voor de ontwikkeling van Naci Ünüvar beter zou zijn als hij wekelijks op een goed niveau minuten gaat maken. Mocht Gorter al dan niet tijdelijk vertrekken, is de komst van een nieuwe doelman niet onwenselijk. De achterban zal hopen op een sluitpost die er direct staat én niet richting de 40 gaat. Het is echter de vraag of de komst van zo'n type doelman in deze fase van de transferperiode nog haalbaar is. Kortom, er staat nog wel het een en ander te gebeuren in de hoofdstad.

Lees ook: 'Gorter wil meer speeltijd en overweegt vertrek bij Ajax'

Feyenoord 

Toen Arne Slot vorig jaar werd aangesteld als nieuwe hoofdtrainer van Feyenoord, kreeg hij een duidelijke opdracht mee vanuit de clubleiding. Nee, dat was niet het bereiken en winnen van de finale van de UEFA Conference League. Dat was wél spelers dusdanig beter maken dat er weer transferwaarde op het veld kwam te staan. Daar is Slot in zijn eerste jaar in Rotterdam ruimschoots in geslaagd. Tyrell Malacia vertrok voor 15 miljoen euro naar Manchester United, Marcos Senesi voor hetzelfde bedrag naar Bournemouth en Luis Sinisterra ging zelfs de boeken in als duurste uitgaande transfer in de clubhistorie: Leeds United telde een slordige 25 miljoen voor hem neer.

Naast de hierboven genoemde namen trokken ook Bryan Linssen, Cyriel Dessers en Reiss Nelson de deur van De Kuip achter zich dicht. Van het elftal dat vorig seizoen tot ieders verbazing de finale van de Conference League speelde, is nog maar weinig over. Slot moet dus grotendeels opnieuw beginnen. De trainer had er in eerste instantie echter een hard hoofd in. Feyenoord wilde zich graag versterken, maar er was simpelweg geen geld. Van de bedragen die begin deze zomer werden over-gemaakt, mocht slechts een klein deel worden geïnvesteerd in de komst van nieuwe spelers. Maar inmiddels heeft Feyenoord de smaak flink te pakken.

Danilo Pereira, Mats Wieffer, Mohamed Taabouni, Javairô Dilrosun, Sebastian Szymanski, Oussama Idrissi, Quinten Timber, Santiago Giménez, Marcos López, Jacob Rasmussen en Timon Wellenreuther. De Rotterdamse kleedkamer puilt inmiddels uit van de nieuwkomers. En dan is de nummer drie van het afgelopen seizoen in Nederland nog niet uitgewinkeld. Feyenoord staat op het punt om Igor Paixão te presenteren als nieuwste aanwinst. De Braziliaanse vleugelspeler moet Slot van meer opties voorzien in de voorhoede. Ook achterin staat er nog wat te gebeuren. Na het vertrek van Senesi hoopt Feyenoord zich nog te versterken met een centrale verdediger. David Hancko van Sparta Praag is de belangrijkste kandidaat om die vacature in te vullen.

Verdere activiteiten van Feyenoord op de transfermarkt lijken afhankelijk van uitgaande transfers. De Rotterdammers worden al een tijdje in verband gebracht met de komst van Ramiz Zerrouki van FC Twente. De Tukkers willen vooralsnog echter niet meewerken aan een vertrek van hun sterkhouder. Mogelijk kan Feyenoord FC Twente op korte termijn nog wel in verlegenheid brengen. De club lijkt namelijk rekening te houden met een vertrek van Orkun Kökcü óf Fredrik Aursnes. De Noor staat in de belangstelling van Benfica, terwijl Fiorentina het wel ziet zitten in Kökcü. Bij een vertrek van één van de middenvelders komen er weer de nodige miljoenen in het laatje. Daarmee zal Feyenoord zich nog serieus gaan roeren op de transfermarkt.

Lees ook: Feyenoord moet en gaat Aursnes verkopen aan Benfica

PSV

Na afloop van het voorbije seizoen was de hamvraag in Eindhoven wat Ibrahim Sangaré en Cody Gakpo zouden gaan doen in de zomer. Sangaré en Gakpo waren in het afgelopen seizoen de grote uitblinkers bij PSV en dat is natuurlijk niet onopgemerkt gebleven. Zowel de middenvelder als aanvaller kan zich verheugen op belangstelling uit de Premier League. In en rond het Philips Stadion vreesde men dan ook voor een vertrek van beide sterkhouders. Maar PSV slaakte onlangs een eerste enorme zucht van opluchting: Sangaré zette zijn krabbel onder een nieuw contract.

Daardoor resteert enkel nog de vraag wat Gakpo van plan is. Zijn toekomst lijkt grotendeels afhankelijk van de uitslag van het tweeluik met Rangers FC in de play-offs van de Champions League. Mocht PSV dat succesvol afsluiten en zich dus kwalificeren voor de groepsfase van het miljardenbal, lijken de Eindhovenaren nog minstens één seizoen te mogen genieten van Gakpo. Er is weliswaar sluimerende interesse van Manchester United, maar concreet werd de werkgever van Ten Hag nog niet.

De toekomst van Gakpo heeft in ieder geval weinig invloed op de transferwensen van Ruud van Nistelrooij. De opvolger van Roger Schmidt ziet in de laatste fase van de transferperiode graag nog een aanvaller naar Eindhoven komen. PSV had de zaken al in een vroeg stadium goed voor elkaar. Van Xavi Simons tot Luuk de Jong en van Guus Til tot Walter Benítez. De Eindhovenaren verwelkomden de ene na de andere aanwinst en werkten op volle oorlogssterkte toe naar de belangrijke voorrondes van de Champions League. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Wie dacht dat het blessurespook was verdwenen uit Eindhoven, kwam bedrogen uit. Noni Madueke raakte opnieuw zwaar geblesseerd en dwong PSV de markt op te gaan.

Lees ook: Naam Donyell Malen valt bij PSV in zoektocht naar aanvaller

Een nieuwe aanvaller staat dus bovenaan het verlanglijstje. Of de nummer twee van het afgelopen seizoen in Nederland ook nog versterkingen gaat halen voor andere linies, zal moeten blijken. Van Nistelrooij lijkt aardig tevreden met de selectie die hij momenteel tot zijn beschikking heeft. De laatste fase van de transferperiode staat echter garant voor verrassingen. Santiago Arias heeft inmiddels aangegeven dat hij een terugkeer wel ziet zitten. De rechtsback, die PSV in 2018 inruilde voor Atlético Madrid, hoopt zich in Eindhoven weer in de kijker te spelen van de Colombiaanse nationale ploeg. Zijn oude club is er echter nog niet over uit. En zo zal PSV zich de komende tijd over nog wel meer dossiers gaan buigen.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen