Buitenland: AZ niet de enige verrassende koploper in Europa

3 oktober 2022, 12:50

PSV blameerde zich op bezoek bij SC Cambuur en Ajax wist in de eigen Johan Cruijff ArenA niet af te rekenen met Go Ahead Eagles. Daardoor kon AZ de koppositie grijpen. De Alkmaarders zijn de verrassende nieuwe koploper van de Eredivisie. Ook in het buitenland beleefden we een enerverend weekend. FCUpdate.nl bespreekt de stand van zaken in zes Europese competities.

Engeland

In de Premier League waren de ogen vanzelfsprekend gericht op de eerste Manchester-derby van Erik ten Hag als trainer van United. De oefenmeester zal het bezoek aan Manchester City echter snel willen vergeten. De regerend landskampioen speelde haar rivaal naar een 6-3 nederlaag. Daardoor ziet United de bovenste plekken verder uit het zicht raken, al heeft het ten opzichte van Arsenal, City en Tottenham Hotspur wel een wedstrijd minder gespeeld. Tottenham Hotspur had zaterdag de leiding kunnen nemen, ware het niet dat het verloor van Arsenal. De ploeg van Mikel Arteta staat daardoor nog altijd verrassend aan kop. De voorsprong op Manchester City bedraagt slechts één puntje.

Lees ook: Wát een statistieken: Haaland evenaart Ronaldo met hattrick

Duitsland

De laatste jaren is het bij de start van een nieuw seizoen in de Bundesliga telkens de vraag wanneer Bayern München kampioen wordt. Maar Der Rekordmeister is momenteel niet eens de nummer één van Duitsland. Bayern München wist voor de interlandperiode drie wedstrijden op rij niet te winnen en zag daardoor het Union Berlin van Sheraldo Becker de macht grijpen. Maar de ploeg uit Berlijn verloor dit weekend van Eintracht Frankfurt. SC Freiburg profiteerde van de uitglijder van de koploper en deelt dankzij een 2-1 overwinning op Mainz 05 de koppositie met Union Berlin. Bayern München en Borussia Dortmund volgen op twee punten van de verrassende leiders.

Spanje

Ook in Spanje kunnen we spreken van een verrassende koploper. Hoewel FC Barcelona afgelopen zomer onder anderen Robert Lewandowski, Jules Koundé en Raphinha naar het Spotify Camp Nou haalde, geldt Real Madrid als topfavoriet voor de landstitel. De Madrilenen wonnen dan ook hun eerste zes competitiewedstrijden. Maar zondagavond lieten ze twee punten liggen tegen Osasuna. FC Barcelona won een dag eerder op Mallorca, waardoor het op basis van een beter doelsaldo aan kop gaat in La Liga. Als Barça en Real Madrid volgend weekend hun wedstrijd winnen, beginnen ze op 16 oktober allebei met 22 punten aan de Clásico in de Spaanse hoofdstad.

Lees ook: Rentree Benzema pakt verkeerd uit voor Real: behoorlijke misser

Italië

In de Serie A was het afgelopen weekend vooral de vraag wat Napoli zou gaan doen. De ploeg uit Napels komt dinsdagavond op bezoek in de Johan Cruijff ArenA. Ze zal met een uitstekend gevoel afreizen naar Amsterdam. Napoli zegevierde zaterdag met 3-1 tegen Torino en blijft daardoor de koploper van de Serie A, al houdt het Atalanta Bergamo enkel op doelsaldo onder zich. Kampioen AC Milan volgt op drie punten, terwijl Internazionale – de landskampioen van 2021 – is afgezakt naar de negende plaats.

Frankrijk

In de Franse Ligue 1 staat er vooralsnog geen maat op Paris Saint-Germain. De sterrenformatie uit Parijs liet tot op heden slechts één keer punten liggen. Afgelopen zaterdag werd er, weliswaar moeizaam, met 2-1 gewonnen van Nice. Ook achtervolger Olympique Marseille won, waardoor het verschil tussen beide ploegen twee punten blijft in het voordeel van PSG. Niet AS Monaco of Lyon, maar Lorient is de huidige nummer drie. Lyon kan alleen maar dromen van zo'n hoge klassering. De ploeg van Peter Bosz leed zondagavond een kansloze nederlaag bij RC Lens, de vierde verliespartij op rij. Lyon staat op de zevende plaats met tien punten minder dan Marseille.

België 

Er stond in de eerste maanden van het seizoen in België geen enkele maat op Antwerp FC. De ploeg van Mark van Bommel kwalificeerde zich weliswaar niet voor de Conference League, maar boekte in de nationale competitie de ene na de andere overwinning. De eerste negen wedstrijden werden allemaal gewonnen. Maar helaas voor Van Bommel komt aan al het moois (vaak) een einde. De Antwerpenaren leden zondagavond hun eerste competitienederlaag. KV Kortrijk – waar oud-Antwerp speler Didier Lamkel Zé de hoofdrol opeiste – won met 2-1. Daardoor is de spanning aan top van de Jupiler Pro League helemaal terug. De voorsprong van Antwerp FC op achtervolgers KRC Genk en Club Brugge bedraagt respectievelijk twee en vijf punten.

Lees ook: Balen voor Schmidt: Benfica incasseert eerste tik van het seizoen

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen