Niet enkel lof voor Frenkie; lange schorsing dreigt voor Lewandowski

9 november 2022, 09:59

Het Nederlands elftal en Louis van Gaal kunnen opgelucht ademhalen: Frenkie de Jong is heelhuids uit de laatste wedstrijd van FC Barcelona vóór de start van het WK in Qatar gekomen. Van Gaal zal tevreden zijn met wat hij heeft gezien, want met een schitterende assist op Raphinha had De Jong een belangrijk aandeel in de zwaarbevochten 1-2 overwinning op Osasuna. In de Spaanse media is er echter niet louter lof voor het optreden van de Spaanse middenvelder.

FC Barcelona speelde gisteravond haar laatste wedstrijd in aanloop naar het wereldkampioenschap in Qatar. De ploeg van Xavi Hernández wist dat er goede zaken konden worden gedaan. Concurrent Real Madrid had een dag eerder immers met 3-2 verloren van Rayo Vallecano, waardoor Barça als koploper begon aan het uitduel met Osasuna en de voorsprong op de rivaal zelfs (tijdelijk) kon vergroten tot vijf punten. Dat is weliswaar gelukt, maar van harte ging het niet. Barça kwam al vroeg op een 1-0 achterstand en zag Robert Lewandowski na 31 minuten met rood van het veld gestuurd worden.

Maar in de tweede helft kwam alles toch nog goed voor Xavi en zijn manschappen. Doelpunten van Pedri en Raphinha bezorgden FC Barcelona toch nog de zege. Daarbij was een hoofdrol weggelegd voor De Jong. Met een splijtende pass van achteruit stelde hij Raphinha in staat de 1-2 binnen te koppen. 'Zijn assist van bijna dertig meter op het hoofd van Raphinha is simpelweg poëzie', schrijft AS. Xavi maakte gisteravond dankbaar gebruik van de veelzijdigheid van De Jong. 'Hij speelde op vier posities en eindigde als rechter centrale verdediger. Meer veelzijdigheid en talent is haast onmogelijk.' AS stipt echter ook een puntje van kritiek aan: 'Hij loopt soms te veel met de bal, waardoor hij balverlies kan lijden op een gevaarlijke plek.'

De Jong begon het duel met Osasuna als linkshalf, kwam vervolgens uit aan de rechterkant, vormde in de tweede helft ook nog even een controlerend blok met Sergio Busquets, alvorens de wedstrijd dus af te sluiten als centrumverdediger. Ook Sport is onder de indruk van de assist die De Jong gaf. 'Geweldig', noemt het medium de splijtende pass van de Nederlander op het hoofd van Raphinha. Sport zag echter dat De Jong het in eerste instantie niet makkelijk had. 'Toen hij op het middenveld speelde, was het moeilijk voor hem om comfortabel te spelen en zijn ploeggenoten te vinden.' Toch krijgt De Jong een zeven als rapportcijfer, evenals Alejandro Balde, Gavi en Raphinha.

Lewandowski

Over het optreden van Lewandowski is Sport vanzelfsprekend een stuk minder te spreken. De Poolse doelpuntenmachine kreeg al vroeg in de wedstrijd een gele kaart, waarna hij in de 31e minuut zijn tweede ontving en dus met rood vroegtijdig het veld moest verlaten. Lewandowski krijgt een twee van Sport. De spits is er in ieder geval niet bij als FC Barcelona op oudejaarsdag een thuiswedstrijd speelt tegen Espanyol. Barça en Lewandowski moeten zelfs vrezen voor een langere schorsing. De Pool maakte na zijn rode kaart meerdere gebaren richting Jesús Gil Manzano waarvan de arbiter niet was gediend.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen