Opnieuw geluid voor 4-3-3-systeem bij Oranje: "Zou beter zijn"

27 november 2022, 15:30   Bijgewerkt: 27 november 2022, 15:43

Valentijn Driessen is een van de openlijke voorvechters van het 4-3-3-systeem voor het Nederlands elftal, maar de journalist van De Telegraaf heeft bijval gekregen. Ook analist Ibrahim Afellay hoopt dat Louis van Gaal zijn formatie omgooit en afstapt van zijn huidige 3-5-2-formatie. Toch heeft hij in het Oranje-kamp nog geen steun gevonden.

"Ik denk dat het beter zou zijn om 4-3-3 te spelen", begon Afellay zijn betoog bij de NOS over de tactiek van Oranje. "De meeste spelers van het Nederlands elftal spelen ook in die formatie bij hun clubs. Bovendien krijg je een betere veldbezetting in die formatie." Het zou in zijn ogen ook helpen om Frenkie de Jong beter te laten renderen.

"Want als ook hij inzakt en de bal krijgt, dan zijn er bijna geen afspeelmogelijkheden meer vooruit te vinden voor hem", vervolgt de oud-international zijn betoog. Dat Denzel Dumfries en Daley Blind naast linksachter ook buitenspeler zijn, is eveneens een groot nadeel, vindt Afellay. "Dat is niet de bedoeling. Ze moeten komen, in plaats er al te staan. In het huidige systeem zijn we heel erg beperkt, ik zie Oranje graag in 4-3-3 met de punt naar achteren."

Lees ook: Driessen kraakt Oranje: 'Van Gaal volhardt in ordinair countersysteem'

Toch beseft Afellay ook dat de kans heel klein is dat Van Gaal zijn systeem gaat omgooien. En dat werd nog maar eens bevestigd met de woorden van Virgil van Dijk bij de NOS. "Absoluut niet", reageerde hij op de vraag of het systeem van Oranje intern ter discussie staat. Dat het nu soms lijkt dat de captain alleen balletjes breed geeft, vindt hij niet erg. "Jurriën Timber is uitstekend in de opbouw, Nathan Aké is uitstekend in de opbouw. Iedereen moet zijn steentje bijdragen. Als het lijkt alsof ik maar een balletje breed geef, so be it."

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

PPMS
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Op het moment dat de sterspelers van het elftal het laten afweten (of in elk geval gedeeltelijk) maakt het geen reet meer uit welk systeem je speelt. Er is te weinig inzet, te weinig snelheid, gewoon een bal naar je medespeler spelen is al een probleem... Dus waar heb je het dan over? Er staat gewoon geen team.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen