Nijhuis legt uit waarom hij winnende goal van Feyenoord afkeurde: 'Nieuwe regels'

8 januari 2023, 23:17   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Feyenoord dacht in de honderdste minuut het winnende doelpunt te maken tegen FC Utrecht zondagmiddag. Santiago Gimenez werd weggestoken, nam de bal aan en kopte hem vervolgens subtiel over de uitkomende goalie Vasileios Barkas heen. De treffer werd afgekeurd wegens buitenspel, maar halverwege werd de pass nog afgekeurd. Arbiter Bas Nijhuis geeft tekst en uitleg over het besluit.

De leidsman geeft aan dat zijn assistent goed gehandeld heeft door de vlag omhoog te steken. Op Instagram legt hij de nieuwe regels uit, die er gelden sinds dit seizoen. Als de bal ongecontroleerd wordt geraakt door een verdediger, dan komt de bal weliswaar via hem bij de aanvaller, maar dan is er geen sprake meer van een nieuwe situatie.

Alleen als de verdediger de bal volledig onder controle heeft, kan er sprake zijn van een nieuwe situatie. Dat was in dit geval bij Modibo Sagnan niet het geval, waardoor er gekeken werd naar het moment van passen. Gimenez was op dat moment de laatste verdediger gepasseerd en dus bleef de VAR achter het besluit staan. 'Prima beslissing van mijn assistent', schreef Nijhuis dan ook op Instagram.

Lees ookTransferadvies voor Feyenoord: 'Hem vervangen is ontzettend moeilijk'

Gakpo's assist

Deze regel was zaterdag ook aan de hand bij Liverpool, maar toen werd de eindpass van Cody Gakpo wel onder controle genomen door verdediger Toti Gomes. De hoge pass werd bewust omhoog gekopt door de speler van Wolverhampton Wanderers. Dat was een bewuste actie, waarmee de bal onder controle was op dat moment. Dat de bal vervolgens voor de voeten kwam van Mohamed Salah, die raak schoot, doet daar niets aan af. Dat is wel de reden dat Gakpo formeel geen assist op zijn naam krijgt voor zijn pass.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

TheMaster1981
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Volgens mij is dit ook altijd de regel geweest toch? Op het moment van spelen buitenspel staan is buitenspel, of er nu wel of niemand aan die bal zit. Mits diegene hem dus bewust naar de tegenstander passt. Dat was in dit geval duidelijk niet zo dus zonder enige twijfel buitenspel. Daar hadden ze de VAR ook niet voor nodig gehad.

gtsb
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Hij gaat bewust naar de bal . Maar gled het moet gewoon veel duidelijker . Of het is buitenspel of niet als hij hem raakt . Geen grijs gebied waarin je de ene keer hem wel geeft en of dan weer niet .

TheMaster1981
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Dat ben ik wel met je eens. Hetzelfde geldt voor handsballen. Er wordt nog steeds teveel met 2 maten gemeten.

gtsb
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Wat een bullshit ,maar goed nijhius . Je kunt ook zeggen laat de bal gaan staat hij buitenspel . Ze nemen (ook de verdediger van wolves tegen liverpool pass gakpo doelpunt en buitenspel staan salah ) bewust de keuze om er voor te gaan . In engeland een goal ,bij nijhius weer niet

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen