Jack van Gelder bekent betrokkenheid bij twee incidenten NOS Sport

9 maart 2023, 21:50   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Het onderzoek bij NOS Sport over grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer gaat onder meer over Jack van Gelder. De bekende sportpresentator vertelde donderdagavond bij het programma HLF8 dat er twee incidenten zijn waar melding van is gemaakt. Het gaat om een 'misplaatste grap' richting een vrouwelijke medewerker en het uitschelden van een andere werknemer. De Volkskrant komt binnenkort met een artikel over het gedrag op de werkvloer bij de NOS.

"Er is een collega-presentatrice geweest die in 2011 of 2012 mij heeft gebeld, zo zegt ze, en dat geloof ik. Ik zat toen in bad. Een opmerkelijk verhaal", blikte Van Gelder terug. "Zij vroeg toen of ik haar mentor wilde zijn. En toen zou ik de opmerking hebben gemaakt: 'Als je bij me in bad komt zitten, prima.' Nou dat is voor mij een grap, alleen is dat bij haar behoorlijk hard aangekomen, zo blijkt. Op dat moment merkte ik dat niet. Zij was niet zo lang bij Studio Sport en was later ook bij Ziggo Sport, waar we ook gewoon met elkaar spraken. Ik begreep van een journalist van De Volkskrant dat het hard was aangekomen bij haar en dat ik een soort icoon was voor haar. Ze werd erdoor geraakt en gekwetst."

Van Gelder erkende dat er 'misschien' sprake was van een 'foute grap'. "Ik maak wel vaker foute grappen." Toch vond hij het niet prettig om van een journalist van De Volkskrant te horen dat een vrouw nare gevoelens had bij de opmerking die hij destijds maakte. "Het zat me niet lekker. Ik had geen telefoonnummer van haar, maar ben haar gisteren gaan volgen op Twitter en stuurde een DM, waarin ik zei dat ik het buitengewoon vervelend vind en dat ik haar niet wilde kwetsen of afschrikken. Ze reageerde: 'Wat ontzettend fijn dat je dit zegt. Ik waardeer het enorm en aanvaard je excuses.'"

Het tweede incident betreft een gebeurtenis tijdens een ruzie over wie er naar het EK 2012 mocht in Polen en Oekraïne. Hij zou het woord 'hoer' of 'andere bewoordingen' hebben gebruikt richting een vrouwelijke medewerker. "Dat wordt weleens vaker gezegd. Hoer is misschien wat hard. Het liep een beetje hoog op, want ik wilde een homogeniteit met de ploeg waarmee we zouden gaan. De eindredacteur wilde haar een vrij grote rol geven, dat zag ik gewoon niet zitten. Het werd me bijna door de strot geduwd." Van Gelder maakte er een punt van bij de hoofdredactie, die besloot dat ze niet meeging. "Ik kan me voorstellen dat het voor haar heel vervelend is geweest."

Van Gelder vindt zelf dat er geen sprake is van grensoverschrijdend gedrag. "Ik vind dit niet grensoverschrijdend, eerlijk gezegd. Ik kan me voorstellen dat het vervelend is, zeker bij iemand die me ziet als een mentor. Overigens was ze toen midden in de dertig, geen stagiair van achttien. Daar heb ik mijn excuses aangeboden. Meer kan ik niet doen. Ik vind het niet grensoverschrijdend, zo heb ik het nooit gezien." Bij grensoverschrijdend gedrag gaat het echter om de grens van de andere partij; het is niet aan de dader om te bepalen waar de grens ligt. 

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen