Invaller Huntelaar matchwinner voor Ajax

11 februari 2007, 14:18   Bijgewerkt: 11 februari 2007, 15:01

Klaas Jan Huntelaar kan het nog steeds. De spits werd in de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag voor de tweede keer op rij buiten de basis gehouden door Ajax-trainer Ten Cate, maar bewees als invaller dat hij het scoren nog niet verleerd is. De spits maakte in de 70ste minuut de 1-2, waarmee hij het duel besliste in het voordeel van Ajax. Hierbij kreeg hij overigens wel hulp van ADO-doelman Van Nieuwkoop, die ook bij het eerste Amsterdamse doelpunt al de fout ingegaan was.

Babel sneed zijn ploeg hiermee flink in de vingers. ADO putte immers moed uit deze misser en stroopte, op het zeer zware veld in het Zuiderpark, de mouwen eens goed op. De Hagenaren sleurden en jaagden er op los, wetende dat het technisch begaafde Ajax onder deze zware omstandigheden zeker niet op zijn best was. Na elf minuten leverde dit al bijna de openingstreffer op, maar een poging van Santi Kolk werd door Maarten Stekelenburg net over zijn doel getikt.

Tien minuten later was Stekelenburg een stuk minder scherp. De doelman stormde naar voren toen een diepe bal terecht kwam tussen Santi Kolk en Olaf Lindenbergh, maar was te laat bij de bal. Hiermee bood hij Kolk de mogelijkheid om de bal simpel over de doelman heen in het lege doel te lobben. De handige Kolk wist wel raad met deze kans en zette ADO Den Haag, dat na de zege van RKC alleen onderaan stond in de Eredivisie, op voorsprong.

Toen Ajax er ook in de eerste fase na rust niet in slaagde om de gelijkmaker te forceren, greep trainer Henk ten Cate in. De oefenmeester haalde Tom de Mul naar de kant en bracht met Klaas Jan Huntelaar zijn eerste joker in. Toeval of niet, maar luttele tellen na deze wissel was het 1-1. ADO-doelman Richard van Nieuwkoop liet een hoekschop simpel uit zijn handen glippen, waarna John Heitinga was er vervolgens als de kippen bij om het slippertje af te straffen.

Deze treffer van Huntelaar betekende de beslissing in de wedstrijd. De trouwe Haagse fans smeekten in het traditionele Haagse kwartier nog wel om de gelijkmaker, maar ADO had niet meer de kracht om Ajax in de problemen te brengen. Alleen Pascal Bosschaart kwam nog in kansrijke positie voor het doel van Ajax, maar de inzet van de voormalig Feyenoorder werd knap gered door Maarten Stekelenburg. Ajax bleef overeind, waardoor het mee blijft doen in de strijd om de titel. En daarvoor mag het Klaas Jan Huntelaar dankbaar zijn.