Mathijsen: "Veel te danken aan Co Adriaanse"

23 maart 2007, 07:07

Hij vertrok afgelopen zomer bij AZ, met het idee om met Hamburger SV nationaal en internationaal mee te doen om te prijzen. Het liep echter anders. Het Europese avontuur van Hamburger SV liep uit op een deceptie, terwijl de ploeg nationaal knokt tegen degradatie. Toch heeft Joris Mathijsen (26) geen seconde spijt van zijn transfer naar de Bundesliga. "Pas als je in het buitenland speelt, merk je wat je in de Nederlandse competitie mist", zegt hij in gesprek met FCUpdate.nl.

Drie jaar geleden speelde Joris Mathijsen nog bij Willem II. Hij werd altijd al wel gezien als een belofte, maar dat hij uit zou groeien tot een steunpilaar van het Nederlands elftal, had destijds ongetwijfeld vrijwel niemand verwacht. Toch is het zo. Co Adriaanse haalde de verdediger naar AZ, waar hij zich ontwikkelde tot international. "Uiteindelijk doe je het natuurlijk allemaal zelf, maar het is duidelijk dat ik veel te danken heb aan Co Adriaanse. Hij liet me bij Willem II debuteren in de Eredivisie en haalde me vervolgens naar AZ. Daar zijn we, mede door onze goede prestaties in de UEFA Cup, in korte tijd groot geworden", realiseert Mathijsen zich.

"Het ging inderdaad vrij snel", blikt Mathijsen terug op zijn transfer. "Maar aan de andere kant: het speelde al wel wat langer, de interesse is aanvankelijk intern gehouden. Het moge echter duidelijk zijn dat ik, als Boulahrouz niet verkocht was, nu gewoon nog bij AZ gespeeld had. Ik was in ieder geval heel blij dat ik de kans kreeg om naar Hamburg te gaan, want tijdens het WK had ik het gevoel gekregen dat ik klaar was voor een volgende stap."

Hoe sterk de Bundesliga is, werd voor Mathijsen al snel duidelijk. Ieder team dat steken laat vallen, komt in de problemen. Zo ook Hamburger SV, dat een seizoen eerder nog als derde geëindigd was. "We scoorden de eerste maanden heel moeilijk, dat was het grootste probleem. Als je onze resultaten er op nakijkt, zie je dat we dit seizoen in Duitsland nog nooit met meer dan twee doelpunten verschil verloren hebben. Het probleem was niet dat we te weinig kwaliteit hadden, maar vooral dat we te moeilijk scoorden. Bovendien gaven we regelmatig een goed resultaat in de slotfase weg en dat gaat op een gegeven moment ook in de koppies zitten", weet hij.

Onder Stevens is Hamburger SV voorlopig ongeslagen, maar toch zijn de zorgen van de Duitse club nog niet verleden tijd. "Het is in de historie van de Bundesliga geloof ik nog nooit gebeurd dat de verschillen zó klein waren", zegt Mathijsen. "Wij staan slechts twee punten boven de rode streep, maar aan de andere kant is het verschil met de top-tien ook maar drie puntjes. Het kan enorm snel gaan, twee keer winnen of verliezen kan alles veranderen. Wij spelen de komende twee wedstrijden thuis, daarin moeten we de punten pakken. De strijd is nog lang niet gestreden, we hebben nog acht finales voor de boeg", aldus de centrale verdediger.

Een hereniging met Co Adriaanse, de man die zo'n belangrijke rol speelde in zijn loopbaan, zit er voorlopig niet in. "Hij heeft me nog niet gevraagd of ik naar zijn nieuwe club in Oekraïne kom", zegt Mathijsen lachend, om er grijzend aan toe te voegen: "Hij weet zelf vermoedelijk ook wel dat ik voorlopig prima zit."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen