Preview Eredivisie: slaan de traditionele topclubs terug?

31 juli 2009, 14:00

Het seizoen 2008/ 2009 gaat de historie in als het seizoen waarin de zogenaamde provincieclubs de macht grepen. AZ werd kampioen, FC Twente eindigde als tweede en de beker ging naar SC Heerenveen. De traditionele topclubs bleven met lege handen. Komt daar nu verandering in? FCUpdate.nl blikt vooruit op het nieuwe seizoen, dat vanavond begint met de wedstrijd tussen SC Heerenveen en Roda JC.

Zoals de afgelopen jaren ook het geval was, blikken we vooruit door middel van een prognose. Vorig seizoen tipten we Ajax als landskampioen, Feyenoord als derde, AZ als nummer vijf en Roda JC als nummer elf. Ajax werd derde, Feyenoord zevende, AZ eerste en Roda zestiende. Alleen de eindklasseringen van NAC Breda (achtste), FC Utrecht (negende) en Sparta (dertiende) waren door ons goed voorspeld. Hoe waterdicht onze glazen bol dit jaar is, weten we over 34 speeldagen.

1. PSV

{image[265771][right-half][Rutten]}Van alle topclubs deed PSV deze zomer ontegenzeglijk de beste zaken op de transfermarkt. Met Andre Ooijer en Orlando Engelaar haalde de ploeg twee directe versterkingen binnen, die bovendien op centrale posities in het elftal spelen. En belangrijker nog: Ibrahim Afellay is (voorlopig) in Eindhoven gebleven. Met spelers als Ooijer, Marcellis, Simons, Engelaar, Afellay en Toivonen in de as moet PSV dit jaar weer hoge ogen kunnen gooien.

2. Ajax

{image[266281][left-half][]}Ajax raakte de afgelopen maanden Thomas Vermaelen kwijt, maar kreeg daar Thimothee Atouba, Demy de Zeeuw en derde doelman Jeroen Verhoeven voor terug. Op papier is de ploeg er dus iets sterker op geworden, hoewel coach Martin Jol graag ook nog een aanvaller aan zijn selectie toe zou voegen. Jol presteert vrijwel altijd goed met zijn clubs en krijgt ook Ajax er weer bovenop. Maar dat is dit seizoen nog nét niet genoeg voor de landstitel.

3. AZ

{image[266229][right-half][]}Als regerend landskampioen staat AZ voor een loodzwaar seizoen. De ploeg moet niet alleen omgaan met de status als favoriet, maar gaat bovendien de energieverslindende Champions League in. Op de transfermarkt hield de ploeg zich vrij koest en heel Alkmaar kan alleen maar hopen dat sterkhouders als Moussa Dembele en Mounir el Hamdaoui de komende weken niet alsnog vertrekken. Als deze ploeg bij elkaar blijft, moet een derde plek haalbaar zijn. En dat is voor een ploeg als AZ natuurlijk alsnog een prima resultaat.

4. FC Twente

Voor FC Twente gaat het een enorme klus worden om de prestaties van vorig seizoen te evenaren. Met Eljero Elia, Edson Braafheid en vermoedelijk ook Marko Arnautovic is de ploeg drie belangrijke spelers kwijtgeraakt. Hoewel nieuwelingen Bryan Ruiz en Miroslav Stoch deze week tegen Sporting Lissabon een prima indruk maakten, is het afwachten wat de Tukkers dit seizoen kunnen. Met spelers als Douglas, Slobodan Rajkovic, Kenneth Perez, Theo Janssen en Blaise N'Kufo lijkt de ploeg uit Enschede echter genoeg kwaliteit te hebben voor een plek in de top-vier.

5. Feyenoord

{image[266249][left-half][Cisse]}Feyenoord is misschien wel het grootste vraagteken van deze competitie. Kwalitatief moet een plekje in de top-vijf geen probleem zijn, maar dat was de afgelopen jaren ook al zo. De resultaten in de voorbereiding waren hoopvol voor het Legioen en met Dani Fernandez en Sekou Cisse haalde de ploeg twee prima versterkingen. Een vijfde plek, met plaatsing voor Europees voetbal, zou voor Feyenoord al een flinke stap voorwaarts betekenen.

6. FC Utrecht

{image[265413][right-half][]}Nee, geen SC Heerenveen of FC Groningen op de zesde plaats ditmaal, maar FC Utrecht. De ploeg uit de Domstad deed deze zomer uitstekende zaken op de transfermarkt. Jan Wuytens, Ricky van Wolfswinkel, Dries Mertens en Nana Asare zijn prima spelers, terwijl ook Jacob Mulenga voorlopig een aardige indruk maakt. De ploeg wil graag aansluiting met de subtop en heeft dit seizoen de spelers om inderdaad een sprong voorwaarts te maken.

7. SC Heerenveen

Is er leven in Friesland zonder Danijel Pranjic? Dat is de grote vraag in Heerenveen komend seizoen. De Kroaat was vorig seizoen niet alleen topscorer, maar ook spelmaker en motor van de ploeg. SC Heerenveen heeft geen directe vervanger gehaald, maar kocht wel een aantal relatief onbekende spelers. Een ander probleem is de doelman. Kenny Steppe is weer geblesseerd en zijn vervanger Brian Vandenbussche is niet altijd even betrouwbaar. De Friezen maken dit seizoen een pas op de plaats, maar plaatsen zich wel 'gewoon' voor de play-offs.

8. FC Groningen

{image[265765][left-half][]}Niet alleen SC Heerenveen, maar ook FC Groningen raakte deze zomer zijn smaakmaker kwijt. Aanvaller Marcus Berg vertrok naar Hamburger SV en het is de vraag hoe coach Ron Jans zijn vertrek gaat opvangen. Met Serhat Koç (foto) haalde de ploeg een opvolger, maar het is niet reëel om hem direct te vergelijken met Berg. Bovendien raakte FC Groningen niet alleen zijn topscorer, maar ook zijn aanvoerder (Yevgeni Levchenko) kwijt. De ploeg eindigt om die reden vermoedelijk iets lager dan vorig seizoen.

9. Vitesse

Het laatste ticket voor de play-offs gaat naar...Arnhem! Vorig seizoen waren de verwachtingen al hooggespannen, maar bakte de ploeg er voor de winterstop helemaal niets van. Degradatie dreigde zelfs, waarna trainer Hans Westerhof ontslagen werd. De nieuwe coach Theo Bos kreeg Vitesse na de winterstop op de rails. Hij leidde de ploeg zelfs bijna naar de play-offs. 'Mister Vitesse' moet dit seizoen in staat zijn om zijn elftal naar het linkerrijtje te leiden.

10. NAC Breda

{image[266030][right-half][]}Teams als FC Utrecht, SC Heerenveen, FC Groningen, Vitesse en NAC Breda lijken elkaar, op papier, dit seizoen weinig te ontlopen. Vorig seizoen eindigde NAC twee puntjes boven de tiende plaats, dit seizoen grijpt de ploeg net naast een ticket voor de play-offs. Veel zal afhangen van spits Matthew Amoah. Vorig seizoen bleek al dat als de Ghanees op dreef is, NAC van bijna iedereen kan winnen. Na de winterstop raakte hij echter geen pepernoot meer en zakte de ploeg steeds verder weg. Hoe scherp is Amoah dit seizoen?

11. Sparta

Sparta kan dit seizoen wel eens gaan verrassen. Met Kevin Strootman, Erik Falkenburg en Joey Godee heeft trainer Frans Adelaar een aantal toptalenten in huis, terwijl Emmanuel Boakye en Tim Bakens prima defensieve versterkingen zijn. Vorig seizoen eindigde de ploeg, na een rommelig slot, als dertiende. Die prestatie moet dit seizoen verbeterd kunnen worden, maar het linkerrijtje blijft nog ver uit beeld.

12. NEC

{image[265751][left-half][Lodeweges]}Na twee prima seizoenen moet NEC dit seizoen even een pas op de plaats maken. Vergeleken met vorig seizoen zijn onder meer Dani Fernandez, Milano Koenders, Dennis Rommedahl, Tim Janssen en de grillige aanvallers Rachid Bouaouzan en Collins John vertrokken. Met Rens van Eijden, Niels Wellenberg, Rick ten Voorde en Björn Vleminckx haalde NEC prima vervangers in huis, maar toch eindigt de ploeg één plekje lager dan vorig seizoen.

13. Roda JC

Eén voordeel voor Harm van Veldhoven en heel Roda JC: veel slechter dan vorig seizoen, toen de ploeg bijna degradeerde, kan het niet gaan. Met Sekou Cisse, Marcel Meeuwis en Andres Oper zijn weliswaar drie van de betere spelers vertrokken, maar toch is er nog voldoende kwaliteit om eenvoudig het hoofd boven water te houden. Als Roda dit seizoen veilig rond de dertiende plek eindigt, kan het het seizoen daarna mogelijk weer een gooi doen naar een plek in het linkerrijtje.

14. ADO Den Haag

{image[266063][right-half][elftal]}ADO Den Haag gaat zich dit seizoen zonder al te veel problemen handhaven. Ook vorig seizoen presteerde de ploeg al prima, maar kwam het in de problemen omdat het bijna wekelijks comfortabele voorsprongen uit handen te gaf. Hierdoor verloor ADO onnodig veel punten en moest het nog flink aanpoten om de nacompetitie te ontlopen. Dit seizoen zal Raymond Atteveld zijn ploeg, die door de komst van Hagenaar Ricky van den Bergh een nieuwe impuls gekregen heeft, moeiteloos naar een plek ruim boven de rode streep leiden.

15. VVV Venlo

{image[266033][left-half][Fer]}In Venlo hangt alles af van één man: Keisuke Honda. Blijft de Japanner, en daar ziet het voorlopig wel naar uit, dan heeft de ploeg één van de allerbeste middenvelders van de Eredivisie in huis. Met hem in de ploeg kan VVV zich zomaar veilig voetballen. Ook de komst van routinier Patrick Paauwe kan daarbij helpen. Twee seizoenen geleden bleek al dat VVV in de sfeervolle Koel van bijna iedereen kan winnen. Ook dit seizoen gaat VVV verrassen.

16. Heracles Almelo

Heracles Almelo is er deze zomer niet sterker op geworden. Misschien fysiek wel, gezien de komst van trainer Gertjan Verbeek, maar niet kwalitatief. Onder meer Jan Wuytens, Ricky van der Bergh en Emmanuel Boakye vertrokken. Antoine van der Linden, Resit Schuurman en Peter Reekers zijn geen slechte aankopen, maar met name offensief kan de ploeg nog wel wat kwaliteit gebruiken. De nacompetitie ontlopen wordt dit seizoen een zware klus voor de Heraclieden.

17. Willem II

{image[266304][right-half][willem II stadion]}'Willem II is er klaar voor', luidde de kop van een persbericht dat deze week binnenkwam vanuit Tilburg. De vraag is alleen waar de club klaar voor is. Volgens diverse media verkeert Willem II met grote financiële problemen en dat zou direct verklaren waarom de ploeg deze zomer amper spelers heeft kunnen halen. Dat Willem II vorig seizoen overleefde was vooral te danken aan een exceptioneel goede eerste seizoenshelft, na de winter pakte de ploeg amper meer punten. Het kan wel eens een loodzwaar seizoen worden voor de Tricolores.

18. RKC Waalwijk

De laagste begroting, amper versterkingen: RKC is dit seizoen de gedoodverfde degradant. De club knokte zich via de nacompetitie naar de Eredivisie en was in het verleden jarenlang een vaste klant op het hoogste niveau, maar heeft een klein wonder nodig om dit seizoen het hoofd boven water te houden. Als trainer Ruud Brood zijn ploeg in de Eredivisie weet te houden, levert hij een prestatie van formaat.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen