Genk behaalt derde landstitel na harde 'finale'

Koen Freriks
17 mei 2011, 22:38   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Racing Genk heeft de Belgische landstitel binnen. In een boeiende en vooral harde pot met directe concurrent Standard Luik was een gelijkspel (1-1) genoeg. Hoewel Genk natuurlijk feest kon vieren, zal er na afloop vooral gepraat worden over een afschuwelijke overtreding in de eerste helft.

Voor Standard Luik was de opdracht, net als voor Ajax afgelopen zondag, helder: het moest winnen in de laatste wedstrijd van het seizoen. RC Genk had genoeg aan een remise.

Standard begon voorzichtig, maar nam wel het initiatief over. De klap was echter groot bij de spelers toen Mehdi Carcela na een half uur spelen een ongekend harde schop in zijn gezicht kreeg van Chris Mavinga van Genk. De snelle aanvaller was direct buiten westen en bloedde hevig uit zijn gezicht. De Standard-spelers waren zichtbaar aangeslagen door het incident.

Scheidsrechter Franck de Bleeckere beoordeelde het incident veel te licht door Mavinga met geel op het veld te laten. Na de aanslag op Carcela verloren enkele andere spelers hun zelfbeheersing en begingen ook een aantal zware overtredingen. RC Genk kreeg de beste kansen via Kevin de Bruyne (paal) en Jelle Vossen (slechte kopbal).

Standard Luik profiteerde van het gebrek aan scherpte bij Genk. Eliaquim Mangala was alert bij een vrije trap en tekende aan voor de openingstreffer. Nu waren de rollen omgedraaid en moest Genk komen. Ogunjimi miste een grote kans, maar een wissel van trainer Franky Vercauteren bleek goud waard. Kennedy Nwanganga stond nog geen minuut op het veld en bezorgde zijn ploeg in de 79ste minuut voor de verlossende gelijkmaker. Standard zette in de slotfase nog wel een offensief op, maar het had geen geluk in de afronding en pech dat Genk-goalie Thibaut Courtois in bloedvorm verkeerde. Daardoor is Racing Genk voor de derde keer in de clubhistorie landskampioen.

Standard Luik kan zaterdag al revanche nemen voor de gemiste kans op de landstitel. In het Koning Boudewijnstadion spelen de 'Rouches' dan in de bekerfinale tegen Westerlo.