Doorgebroken Ritzmaier: "Ik ben op de goede weg"

4 maart 2014, 16:35   Bijgewerkt: 5 maart 2014, 11:33

SC Cambuur verrast dit seizoen vriend en vijand met de goede prestaties en is terug te vinden op de elfde plaats in de competitie. De promovendus speelt aanvallend, gedurfd voetbal en vaart wel bij de huurlingen van de traditionele topclubs. Met name de van PSV overgekomen Marcel Ritzmaier maakt dit seizoen indruk. In gesprek met FCUpdate.nl vertelt hij over Cambuur, zijn toekomst en het worstelende PSV. "Natuurlijk vind ik het niet leuk als ze niet presteren."

FC Groningen – SC Cambuur is ongeveer een kwartier ten einde als Marcel Ritzmaier in de mixed zone staat bij te komen van een zware wedstrijd. Zijn ploeg heeft zojuist een zwaarbevochten maar verdiend punt weggehaald uit het hol van de leeuw. De Oostenrijkse middenvelder speelde goed, raakte nog de lat, was overal op het veld te vinden en had stevige duels met zijn tegenstanders. Hij wrijft na afloop met een bekertje met ijs over zijn bovenbeen, het gevolg van een 'knietje'. "Pittige wedstrijd hé?", glimlacht Ritzmaier, die nog een souvenir van het slechte veld in de Euroborg bij zich draagt. Zijn wenkbrauwen zitten vol met zand.

De Oostenrijker tekende afgelopen zomer voor één seizoen, op huurbasis, bij de Friese promovendus. PSV speelde in die periode fris en goed voetbal en oogstte lof, maar Ritzmaier kwam niet in de plannen van Phillip Cocu voor. Een transfer naar een kleinere club was de beste optie. "De stap naar Cambuur is een belangrijke stap geweest", concludeert de twintigjarige tegenover FCUpdate.nl. "Zowel voetballend als persoonlijk is dit een goede stap.  Ik speel iedere week, dan word je automatisch beter. Ik denk dat ik aardig op weg ben. Ik zie dit seizoen als heel belangrijke bagage. Ik ben pas twintig hè? Voor mij is het belangrijk om gewoon iedere week te kunnen spelen. Hier krijg ik die mogelijkheid, dat geeft me echt een goed gevoel."

De ploeg van trainer Dwight Lodeweges staat op de elfde plaats, maar dat geeft de club nog geen garanties. Degradatie is nog altijd mogelijk in deze competitie. "We hebben  dertig punten, dat is boven verwachting denk ik. De doelstelling is om er in te blijven en dat moeten we gewoon halen.  We gaan daar ook vol voor. Mijn doel is om belangrijk te zijn voor de ploeg, want we willen uit de gevarenzone wegblijven. Ik weet niet of het verrassend is wat we laten zien. Natuurlijk was het in het begin afwachten hoe we het zouden doen. Maar ik had direct het vertrouwen in de ploeg. We zijn een goede ploeg, een echt voetballend team. Iedereen heeft alles voor elkaar over. Dat is echt heel mooi."

Op het veld straalt hij spelplezier uit, buiten het veld is Ritzmaier een goedlachse verschijning. Dit seizoen krijgt hij dankzij zijn goede spel veel complimenten. "Wat de buitenwereld over me zegt en wat de media schrijven is natuurlijk leuk om mee te krijgen." Over het onderwerp PSV is de Oostenrijker voorzichtig. Uitlatingen over zijn tot voor kort met zichzelf worstelende werkgever zal hij niet snel doen. "Ik heb geen invloed op de situatie bij PSV. Natuurlijk vind ik het niet leuk als ze niet presteren en geen resultaten halen. Maar ik voetbal bij Cambuur en daar focus ik me op. Daarna zien we wel wat er gebeurt", zegt de middenvelder, die geen vergelijkingen tussen hemzelf en de spelers van PSV wil maken. "Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten", houdt hij zich op de vlakte.

Duidelijk is dat Ritzmaier dit seizoen stappen heeft gemaakt. "Ik weet ook niet of ik nu bij PSV veel zou spelen. Maar ik ben gewoon blij dat ik hier ben. In het verdedigende werk moet ik nog beter worden, dat gaat stap voor stap. Maar dat moet wel goed komen. Ik ben op de goede weg."

Volgende week wacht er een nieuwe Eredivisiewedstrijd, het treffen in de ArenA tegen Ajax. In het shirt van PSV zou dat een kraker zijn, nu wordt het voor Ritzmaier een strijd tussen de reus en een kleinduimpje.

Door: Remco Jacobi

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen