Ajax pakt met de beker voor het eerst ooit vierde hoofdprijs op rij

18 april 2021, 20:00   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Ajax heeft zondagavond de KNVB Beker geprolongeerd. Vorig seizoen ging er een streep door de eindstrijd van de beker, maar dit seizoen stonden de Amsterdammers wél weer in de finale na een zware bekerreeks: die werd tegen Vitesse (2-1) knap voortgezet, al ging het qua scoreverloop moeizaam. Invaller David Neres maakte vlak voor tijd wél het terechte winnende doelpunt. 

Met de uitschakeling in de Europa League van afgelopen donderdag waren er voor Ajax nog twee prijzen over: het kampioenschap en de beker. Omdat de eerste al een zekerheidje lijkt, zou het verliezen van de bekerfinale toch een behoorlijke zure (dennen)appel zijn. Zeker gezien de zware weg die Ajax aflegde naar de finale. Achtereenvolgens werden FC Utrecht (5-4), AZ (0-1), PSV (2-1) en sc Heerenveen (0-3) verslagen.

Voor tegenstander Vitesse gold winst in de eindstrijd juist als een bekroning van een topseizoen. In de competitie zijn de Arnhemmers de verrassing van de Eredivisie, terwijl de tweede plaats nog haalbaar is. Nadat de bekerfinale werd bereikt via Willem II, ADO Den Haag, Excelsior en VVV-Venlo, keek iedereen in Arnhem en omstreken al weken enorm uit naar de finale tegen Ajax. Supporters kwamen daags voor de confrontatie met een geweldige sfeeractie en het vertrouwen was er dat het oppermachtige Ajax verslagen kon worden.

Op die manier begon Vitesse ook aan de wedstrijd, de eerste twee kansjes waren ook voor de geel-zwarten. Beide keren hield keeper Maarten Stekelenburg zijn doel schoon. Na zeven minuten klemde hij een schot van Oussama Tannane en even later stond hij ook paraat bij de inzet van Armando Broja. Die had na de voorzet van Matus Bero meer mogen doen met die mogelijkheid, gezien de vrijheid die hij had om uit te halen.

Ajax zette daarmee de eerste stap richting het pakken van de prijs en wilde het aangeslagen Vitesse meteen meer pijn doen. Dat lukte echter niet, want Antony schoot over en Davy Klaassen stuitte op Pasveer. Sterker nog, een beetje uit het niets sloeg Vitesse terug. Een pass van Eli Dasa liet Broja slim langs Lisandro Martínez glippen, waarna de aanvaller het sprintduel won en voorgaf op de inlopende Loïs Openda. Die hoefde de bal alleen maar in het doel te tikken en deed dat ook: 1-1.

Er werd gejuicht bij Vitesse, maar ook was er schrik. Openda greep na de goal namelijk meteen naar zijn hamstring. Toch speelde hij de eerste helft nog uit, net als zijn medespelers. Daarvan hadden er tijdens de eerste helft zeker vier op de grond gezeten en/of gelegen met een pijntje. Zij haalden allemaal het rustsignaal, dat door arbiter Björn Kuipers na 46 minuten werd gegeven. Kuipers had de wedstrijd lekker de wedstrijd gelaten, waardoor het mede een leuke eerste helft was geweest. Een tweede helft zat er voor Dasa uiteindelijk niet meer in, hij bleef geblesseerd achter in de kleedkamer. 

Het venijn zat hem in de staart: een minuut of vijf voor tijd kreeg Rasmussen terecht rood na een flinke charge op Antony. De rappe buitenspeler was Rasmussen voorbij en de verdediger van Vitesse probeerde hem met de sliding nog af te stoppen, terwijl de bal al weg was. Kuipers gaf na even aarzelen rood en dus moest Vitesse de laatste tien minuten door met tien man. Er kwamen namelijk nog vijf minuten bij.

Dat waren er net vijf teveel voor Vitesse. Het leek door de krachten heen te zijn en betaalde daar in de eerste minuut van de blessuretijd de prijs voor. De totaal onzichtbare Sébastien Haller kreeg nog een assist achter zijn naam, want hij kopte een gestrande voorzet nog naar de ingevallen Neres. De Braziliaan wist daar wel raad mee en verschalkte Pasveer van dichtbij: 2-1. Dat kwam Vitesse niet meer te boven en dus pakte Ajax na 95 minuten spelen de twintigste beker in de historie. 

Opstellingen en beoordelingen*

Ajax: Maarten Stekelenburg 7, Devyne Rensch 6 (75. Perr Schuurs -), Jurriën Timber 6.5, Lisandro Martínez 5, Nicolas Tagliafico 5.5, Edson Álvarez 7, Ryan Gravenberch 6.5, Davy Klaassen 5.5 (88. Jurgen Ekkelenkamp -), Antony 7.5 (87. David Neres -), Sébastien Haller 5.5, Dusan Tadic 6.

Vitesse: Remko Pasveer 6, Eli Dasa 6.5 (46. Alois Dominik Oroz 5), Danilho Doekhi 6, Riechedly Bazoer 6, Jacob Rasmussen 5, Maximilian Wittek 6 (89. Tomas Hajek -), Sondre Tronstad 6, Matus Bero 6, Oussama Tannane 5 (89. Oussama Darfalou -), Armando Broja 6.5, Loïs Openda 6.5 (65. Idrissa Touré 5).

Man of the match: Antony

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen