Koeman verdient nóg een seizoen de tijd als FC Barcelona-coach

21 mei 2021, 18:45

De toekomst van Ronald Koeman staat behoorlijk op de tocht bij FC Barcelona. De man die een jaar geleden het Nederlands elftal verruilde voor Catalonië kende cijfermatig weliswaar een zeer zwak debuutjaar. Toch was er het afgelopen seizoen genoeg reden om hem nóg jaar de tijd te geven, wat de uitkomst van de wedstrijd in de laatste speelronde in Spanje ook wordt. Het zou van wanbeleid getuigen als ook Koeman voortijdig moet vertrekken.

Koeman zou na Gerardo Martíno, Ernesto Valverde en Quique Setiën de vierde coach van de laatste vijf worden die de clubleiding ontstaat. Natuurlijk, vanuit Nederland is onze kijk op FC Barcelona behoorlijk chauvinistisch. Koeman, Frenkie de Jong en een beetje Sergino Dest: ze liggen onder een vergrootglas bij wedstrijden van de Catalaanse grootmacht. Cijfermatig gezien is Koeman de slechtste coach in jaren. By far! Qua puntenaantal in La Liga. Qua de voortijdige uitschakeling in de Champions League voor het eerst in meer dan vijftien jaar. De verloren Super Copa-finale tegen Athletic Bilbao. En tsja, de Copa del Rey-winst was gezien de vele ontsnappingen ook voor een groot gedeelte gewoon mazzel.

{image[346812][right-half][]}Verjonging

Allemaal waar, maar na zéér moeizame jaren was het instapmoment voor Koeman moeilijker dan ooit. Er stond een gigantisch verouderde selectie, conditioneel bijzonder matig en door de 8-2 nederlaag was het ook nog eens een elftal zonder enig vertrouwen. Tel daar gerust de dramatische financiële situatie, een boze Lionel Messi en heel veel verdere onrust bij op. Met Ivan Rakitic, Arturo Vidal en Luis Suárez nam de club onder leiding van een ook nog eens gehate voorzitter en Koeman al snel afscheid van routiniers, al was het een fout om de oud-Ajacied transfervrij naar Atlético Madrid te laten verkassen. De naar revanche hunkerende Uruguayaan kan dit weekend een hele lange neus naar Catalonië trekken als hij de Spaanse landstitel pakt.

Toch was het nodig om de bezem door de selectie te halen. Mét Suárez had FC Barcelona zelf echt geen beter seizoen gedraaid. Naast het wegsturen van ervaren krachten toonde Koeman lef door het eindelijk weer eens laten doorbreken van talent. De laatste speler die écht doorbrak vanuit La Masía, was Sergi Roberto: inmiddels bijna een dertiger. De door FC Barcelona opgeleide spelers braken elders in Europa alsnog door, terwijl in Barcelona de gemiddelde leeftijd van de A-selectie maar bleef stijgen.

Daar bracht Koeman verandering in, zoals Louis van Gaal ooit Xavi, Iniesta en Carlos Puyol liet debuteren: ook toen ging het lang uiterst moeizaam. Pedri speelde elke wedstrijd mee dit seizoen, Ilaix Moriba steeg in de achting boven Miralem Pjanic, Ansu Fati was aan het begin van dit seizoen de meestbelovende aanvaller van Europa en Óscar Mingueza bleek – ondanks het incident met Koeman – een prima clubverdediger. En nog veel meer talent staat klaar waar Koeman een beroep op wil gaan doen: FC Barcelona heeft eindelijk weer een toekomst.

Lees ookTalentenfabriek Koeman: deze Barça-spelers braken al door 

Terugkeer van spelplezier

Met het inpassen van talent zijn fluctuerende prestaties een meer dan logisch gevolg. Maar in de periode dat FC Barcelona wél goed draaide, was het een van de leukste ploegen van Europa. De vele jonge spelers, alleskunner Frenkie de Jong en natuurlijk legende Lionel Messi, die weer ouderwetse geniale momenten had en zelfs weer lachend over het veld van Camp Nou dwarrelde. Combinatievoetbal, veerkracht, een frisse uitstraling: allemaal zaken waaraan het lang heeft ontbroken. 

Maar ondanks dat feit en het loslaten van het 4-3-3-systeem deed het tika-taka voetbal van de Catalanen eindelijk weer eens denken aan de hoogtijdagen van weleer – met name in sommige duels na ná de jaarwisseling. Het puntverlies wat sindsdien geleden werd, had vooral te maken met het niet afronden van de vele kansen, dan met matig voetbal. Alleen achterin bleek de formatie van Koeman nog zeker niet stabiel genoeg: tegen Paris Saint-Germain in de Champions League en in La Liga ook in de cruciale eindfase.

{image[347908][right-half][]}Ongekende onrust

En natuurlijk heeft ook daar Koeman een aandeel in gehad. De Nederlander heeft ook aantoonbaar fouten gemaakt, bijvoorbeeld in de topper tegen Atlético Madrid door veel te voorspelbaar voor de dag te komen. Maar als je kijkt naar het aantal incidenten dit seizoen, is het bijna knap dat hij zich nog bovenin meldde. Het begon met de vertrekwens van Lionel Messi en ging vervolgens van het uitlekken van diens bizarre salaris, naar het gedwongen vertrek van de voorzitter, de problematiek rondom de financiële situatie van de club, naar ook weer de toekomst van aanvoerder Messi. En dat allemaal nog altijd na een rampzalig seizoen, dat met 8-2 (!) werd besloten en de club volledig in brand stond.

In die hoedanigheid was de revival van FC Barcelona bijzonder knap, gezien de jeugd ook nog eens veelbelovend en zou nog een zéker een tweede seizoen verdienen. De renovatie kan worden doorgezet: enkele routiniers moeten vertrekken, jeugd krijgt de verdere kans en mogelijk kan de club op de transfermarkt in de zomer weer wat doen. Behalve de komst van Sergino Dest kon Koeman zich niets permitteren afgelopen zomer. Ook dat zou moeten meewegen in de beslissing van de clubleiding om wel of niet met hem verder te gaan. 

Financiële warboel

Want veel spelers weg doen, maar daar niemand voor terug halen, kun je ook niet ongestraft doen als technische leiding. Als de selectie van de Catalanen met Eric García, Memphis Depay en mogelijk Georginio Wijnaldum in elke linie een transfervrije impuls krijgt, de talenten vanuit La Masía blijven doorkomen en de routiniers langzaam aan verder vervangen worden, gloort er weer toekomst in Camp Nou. Het helpt ook als de ziekenboeg – die het hele seizoen ook overvol zat – leegstroomt en bijvoorbeeld Fati weer volledig inzetbaar is. Dan biedt het spel in de tweede seizoenshelft zeker aanknopingspunten en zodra het defensief kan, zal Koeman ook weer terugkeren naar het geliefde 4-3-3 of misschien 4-2-3-1, zoals hij het seizoen aftrapte.

Lees terugKoeman: kan hij diepgewortelde problemen bij Barça oplossen? 

Maar door het bieden van toekomst door middel van verjonging, gecombineerd met de terugkeer van spelplezier, de treurige financiële situatie en alle onrust die er was, verdient Koeman zéker nog een seizoen. Anders kan men in Camp Nou na al die moeizame jaren wéér opnieuw beginnen, wéér opnieuw bouwen aan een elftal. Mocht Lionel Messi zijn vertrek overigens wel aankondigen zal dat laatste sowieso moeten gebeuren, want de Argentijn is nog altijd niet te beschrijven belangrijk voor Koemans ploeg. Maar de Nederlandse coach liet met talenten zien dat er toekomst is: hopelijk neemt de clubleiding dat hem én FC Barcelona niet af.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen