Karlsson komt weer op stoom en helpt AZ aan plekje in subtop

5 december 2021, 16:26   Bijgewerkt: 5 december 2021, 16:35

AZ heeft voor de tweede keer in drie dagen tijd een laagvlieger op de ranglijst verslagen. De Alkmaarders waren met 3-1 te sterk voor Sparta en maken weer deel uit van de subtop van de Eredivisie. Dat heeft het grotendeels te danken aan Jesper Karlsson, die met twee treffers en een assist de grote man was aan de kant van AZ. 

Na zo'n vijf minuten aftasten was het AZ dat in eigen huis het initiatief nam. Dat leidde tot een kopkansje voor Vangelis Pavlidis en een knal tegen de bovenkant van de lat van Karlsson. Het was daarom onverwacht dat Sparta na twintig minuten de score opende. Nadat Dirk Abels eerder al een waarschuwingsschot had gelost, was het aanvoerder Adil Auassar die de eerste treffer voor zijn rekening nam. Het begon bij balverlies van Tijjani Reijnders, waarna Lennart Thy Auassar in staat kon stellen om in de verre hoek binnen te schieten.

Net als eerder deze week tegen Fortuna Sittard (2-1) moest AZ dus weer een vroege voorsprong zien om te buigen, al slaagde het daar dit keer een stuk sneller in. Tom Beugelsdijk hielp daarbij een handje; zijn handsbal in de eigen zestien werd gesignaleerd door de VAR, waardoor ook scheidsrechter Sander van der Eijk er niet onderuit kon om de bal op de stip te leggen. Vanaf daar ontbrak het Jesper Karlsson niet aan overtuiging; hij stuurde Benjamin van Leer - de vervanger van de geblesseerde Maduka Okoye - de verkeerde hoek in en schoot raak.

Mario Engels was vrijwel direct daarna nog dicht bij een Rotterdams antwoord, maar zoals eerder op het schot van Abels reageerde Peter Vindahl ook nu attent. Buiten dat leverde de eerste helft geen kansen, maar alleen nog enkele stevige duels op. Vaak was Dani de Wit daarbij betrokken en voor Bart Vriends betekende dat al na iets meer dan een halfuur voetballen einde wedstrijd.

Net als voor rust leken beide ploegen ook in de tweede helft even de kat uit de boom te kijken. De eerste kans leverde echter direct de volgende AZ-goal op. Weer ging daar een fout van Beugelsdijk aan vooraf. De verdediger wilde terugkoppen op Van Leer, maar gaf de bal zo aan uitblinker Karlsson mee. Die toonde zich dit keer collegiaal en stelde Pavlidis in staat om in een leeg doel ook zijn tweede goal van deze week te maken.

Ook toen de klok op negentig minuten stond, was de stand nog altijd 3-1 in het voordeel van de Alkmaarders. Daarmee pakte de ploeg de benodigde punten en mag het eindelijk ook op basis van de ranglijst weer een subtopper genoemd worden. Het staat weliswaar achtste, maar nadert nummer vier FC Utrecht op slechts drie punten. Voor Sparta is het perspectief een stuk somberder. De club blijft op de ranglijst onderin bungelen.

Opstellingen en beoordelingen*

AZ: Peter Vindahl 7; Aslak Witry 6, Pantelis Hatzidiakos 6 (86. Sam Beukema -), Bruno Martins Indi 6,5, Owen Wijndal 7; Fredrik Midtsjø 6,5 (90. Zico Buurmeester -), Dani de Wit 5,5, Tijjani Reijnders 5; Yukinari Sugawara 6, Vangelis Pavlidis 6.5 (78. Yusuf Barasi -), Jesper Karlsson 8 (86. Mohamed Taabouni -)

Sparta Rotterdam: Benjamin van Leer 6; Giannis Masouras 5,5 (46. Laurent Jans 6), Bart Vriends 5,5 (38. Mijnans 5,5), Tom Beugelsdijk 4,5, Mica Pinto 6; Vito van Crooij 6 (70. Kenzo Goudmijn 5,5), Adil Auassar 6,5, Dirk Abels 6,5, Bryan Smeets 6,5; Lennart Thy 6,5 (70. Emanuel Emegha 6,5), Mario Engels 6,5

Man of the Match: Jesper Karlsson

*spelers moeten minimaal twintig minuten meedoen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen