Ajax zet zichzelf voor schut bij Eagles: spanning terug in titelrace

27 februari 2022, 18:49

Ajax heeft in een totale off-day hele dure punten laten liggen in de strijd om de landstitel na een 2-1 nederlaag bij Go Ahead Eagles. Eerder verloor ook Feyenoord, maar PSV pakte wel drie punten en dus hijgen de Eindhovenaren in de nek van Ajax met twee punten verschil. Doelpunten van Inigo Cordoba en Philippe Rommens kwamen de Amsterdammers in de tweede helft niet meer te boven, ondanks een aansluitingstreffer van Steven Berghuis.

Na de 2-1 nederlaag van Feyenoord in Alkmaar kreeg Ajax een uitgelezen kans om de Rotterdammers zo goed als uit de titelstrijd te knikkeren. Ajax was bij aanvang van dit duel 25 wedstrijden ongeslagen in alle competities (16 in de Eredivisie), wat sinds het jaar 1995 niet meer was gebeurd, maar de flow van de ploeg kende wel een klein dipje. Tegen Willem II was een late treffer nodig voor een nipte 0-1 overwinning en doordeweeks gaven de Amsterdammers in de Champions League een voorsprong weg tegen Benfica (2-2).

Go Ahead Eagles, dat al negen wedstrijden op rij niet meer won in de Eredivisie, leek een perfecte tegenstander om weer eens wat vertrouwen op te doen. Eerder dit seizoen eindigde dit duel in Amsterdam verrassend in 0-0, dus een revanche was hierin wel op z'n plaats. Dit wilde Erik ten Hag bereiken met een flink gewijzigd team. Zowel Remko Pasveer als Jay Gorter kampten met een blessure, waardoor André Onana weer terugkeerde onder de Ajax-lat. De roep om een keeperswissel van meerdere fans van de afgelopen dagen was hiermee beantwoord. Ook zaten Devyne Rensch, Perr Schuurs en Davy Klaassen bij de eerste elf.

In de openingsfase was het verwachte spelbeeld al snel aantoonbaar. De Amsterdammers drongen de Eagles terug op hun eigen helft en via een kopbal van Klaassen viel de openingstreffer al bijna na drie minuten, als de lat niet in de weg had gestaan. Een vroege treffer hing in de lucht, maar tot een ieders verbazing en totaal tegen de verhouding in viel die aan de overkant. Inigo Cordoba deed een poging van afstand en via het been van Daley Blind viel de bal ongelukkig over Onana heen: 1-0. Uit het niets kreeg de wedstrijd zo ineens een onverwachte wending.

Na dit doelpunt veranderde het spelbeeld, waar bij de Eagles vertrouwen kregen in een resultaat en Ajax duidelijk geïrriteerd raakte. Het spel vloog steeds meer op en neer en via countermogelijkheden kwamen Go Ahead Eagles hierna nog een aantal keren dichtbij een tweede treffer. Ajax zocht voor de theepauze nog nadrukkelijk naar de gelijkmaker. Net toen Ajax weer een beetje grip op de wedstrijd kreeg, deelde Go Ahead nog een genadeloze klap uit. Via Luuk Brouwers kwam de bal ineens voor de voeten van Philippe Rommens terecht, die hem eenvoudig langs Onana kon werken. De Adelaarshorst ontplofte en de Eagles gingen dus met een 2-0 voorsprong de theepauze in.

Waar Ajax dit seizoen in totaal nog maar vijf doelpunten incasseerde, lagen er nu in één helft al twee in het netje. In het tweede bedrijf lag er dus een immense comeback klus voor Ajax klaar. De intentie was vanaf de eerste minuut duidelijk, maar het duurde toch nog een tijd voordat er echt kansen ontstonden. Na ruim een uur spelen vond Ajax via een kopbal van Steven Berghuis dan toch die aansluitingstreffer (2-1). Tot de gelijkmaker kwamen ze echter steeds maar niet, waardoor een zenuwslopende slotfase ontstond, waarin Go Ahead Eagles met man en macht verdedigde.

Het vechten van de Eagles werd beloond en Ajax kwam niet meer tot een tweede treffer. Zo blijkt Go Ahead Eagles een heus bogey team voor Ajax en ontdoen ze de Amsterdammers dit seizoen tweemaal van punten. Het verschil met PSV is nu slechts twee punten. De ploeg van Ten Hag is zo weer een stap verder verwijderd van die 36e landstitel. Donderdag komt de ploeg op bezoek bij AZ voor halve finale van de KNVB Beker, waar Ajax deze wedstrijd zo snel mogelijk zal willen wegpoetsen.

Opstellingen en beoordelingen:*

Go Ahead Eagles: Noppert 6.5; Martina 6, Nauber 6, Kramer 6, Idzes 6 (69. Lucassen 6), Deijl 6; Rommens 6.5, Brouwers 6.5, Oratmangoen 6; Lidberg 6.5 (70 Botos 6), Cordoba 6.5 (70. Heil 6 (90+5. Linthorst -)).

Ajax: Onana 5.5; Rensch 4.5 (46. Mazraoui 6), Schuurs 5.5, Martinez 5.5, Blind 5.5; Klaassen 5 (59. Gravenberch 6), Alvarez 5.5 (59. Danilo 6), Berghuis 6; Antony 5.5 (82. Kudus -), Haller 5, Tadic 5.5.

Man of the Match: Philippe Rommens

*spelers moeten minimaal twintig minuten meedoen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen