Ajax ontsnapt door late strafschop aan nieuw duur puntenverlies

6 maart 2022, 18:55

Ajax heeft zondagavond met pijn en moeite de koppositie weer overgenomen van PSV. De formatie van Erik ten Hag gaf in de tweede helft een 2-0 voorsprong weg tegen RKC, maar legde de Waalwijkers in de slotfase van de wedstrijd toch over de knie. Dusan Tadic verschalkte de uitblinkende doelman Issam el Maach vanaf elf meter: 3-2. Daardoor blijft Ajax twee punten boven achtervolger PSV staan.

Hoewel Ajax vorige week kostbare punten verspeelde op bezoek bij Go Ahead Eagles (2-1), gingen de Amsterdammers wel met een goed gevoel het duel met RKC in. Doordeweeks werd door een goede zege in Alkmaar bij AZ de bekerfinale bereikt. Die lijn hoopte de ploeg van Erik ten Hag zondagmiddag ook door te trekken tegen RKC, dat gehavend aan het duel begon. De Waalwijkers hadden een aantal zieken binnen de selectie, waaronder hoofdtrainer Joseph Oosting en aanvoerder Melle Meulensteen, die afwezig waren.

Het was eenrichtingsverkeer in Amsterdam. Ajax viel aan, maar moest het in de openingsfase vooral hebben van schoten van afstand. RKC zakte ver terug en wist te voorkomen dat Ajax van dichtbij erg gevaarlijk werd. Sébastien Haller kreeg nog een grote mogelijkheid op de 1-0, maar El Maach stond op zijn post en keerde zijn kopbal prima. Het was zo nu en dan RKC dat zelfs gevaarlijk werd. André Onana voorkwam met een katachtige reactie de 0-1 van Michiel Kramer, die hard inkopte na een mooie voorzet van Jens Odgaard.

Kort daarna was het wel raak voor de thuisploeg. Antony omspeelde zijn directe tegenstander uitstekend, waarna Haller de bal van dichtbij kon binnentikken: 1-0. Een harde klap in het gezicht van de Brabantse club, want RKC deed aardig mee in het eerste halfuur. Kort daarna volgde een nieuwe tik voor de formatie van Peter Uneken. Haller maakte met een uitstekende knal zijn tweede doelpunt van de middag en verdubbelde daarmee de marge voor de Amsterdammers, die daardoor met een 2-0 voorsprong de kleedkamer opzochten.

Kort daarna was het Van der Venne die de Johan Cruijff ArenA stil kreeg, want op wonderbaarlijke wijze kwam RKC tien minuten na rust op gelijke hoogte met Ajax. Na een geweldige uitrap van El Maach gaf Odgaard de bal voor op de aanvallende middenvelder van de Waalwijkers, die keurig binnenschoot: 2-2. Een zeer knappe goal van de formatie van Peter Uneken, die ervoor zorgde dat Ajax echt aan de bak moest in het resterende deel van de tweede helft.

Dat deden de Amsterdammers ook, maar makkelijk ging het niet. RKC stond zeer goed en gegroepeerd te verdedigen en blokte ontzettend veel schoten. Als er dan toch een schot doorheen kwam, was het wel doelman El Maach die de bal keerde. In de 89e minuut zorgde Luuk Wouters met een oliedomme overtreding voor een uitgelezen mogelijkheid voor Ajax. Vanaf elf meter verschalkte Tadic doelman El Maach: 3-2. Daardoor kwam Ajax zeer goed weg in de Johan Cruijff ArenA en blijft het twee punten boven PSV staan.

Opstellingen en beoordelingen*

Ajax: André Onana 6,5, Devyne Rensch 6 (71. Nicolas Tagliafico -), Perr Schuurs 5, Lisandro Martínez 6,5, Daley Blind 5, Edson Álvarez 6 (82. Mohamed Kudus -), Ryan Gravenberch 5 (62. Davy Klaassen 6), Steven Berghuis 6, Antony 6,5, Sébastien Haller 7,5, Dusan Tadic 6,5.

RKC Waalwijk: Issam el Maach 7,5, Jurien Gaari 6,, Shwan Adewoye 6, (80. Hans Mulder -), Dario van den Buijs 6,5, Ahmed Touba 6,5, Luuk Wouters 4, Said Bakari 6 (60. Lennerd Daneels 6), Vurnon Anita 6,5, Richard van der Venne 7 (71. Yassin Oukili –), Jens Odgaard 7, Michiel Kramer 7 (80. Roy Kuijpers -).

Man of the Match: Sébastien Haller

*spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen