Alves maakte er zeven, maar Sarr een cruciale voor Heerenveen

18 maart 2022, 22:01   Bijgewerkt: 18 maart 2022, 22:23
Alves maakte er zeven, maar Sarr een cruciale voor Heerenveen

Een doelpuntloos gelijkspel bij SC Heerenveen-Heracles Almelo was niet meer dan logisch geweest. Maar een opleving van het spitsenkoppel Sydney van Hooijdonk en Amin Sarr in de tweede helft vormde het startsein voor een belangrijke 2-0 zege. De zorgen nemen daardoor toe bij Heracles Almelo, al zal de ploeg het puntenverlies in Heerenveen gezien de dramatische cijfers in uitwedstrijden ongetwijfeld hebben ingecalculeerd.

Wie aan SC Heerenveen-Heracles Almelo denkt, komt vanzelfsprekend bij Afonso Alves uit. Het was de Braziliaan die op 7 oktober 2007 liefst zeven keer scoorde in de 9-0 overwinning op de ploeg uit Almelo. Wat een tijden, waaraan SC Heerenveen-supporters ongetwijfeld vaak terugdenken. Dit seizoen zullen ze daarentegen zo snel mogelijk willen vergeten. Waar SC Heerenveen nog niet zo heel lang geleden nog wel eens een monsterscore neerzette, had het voor aanvang van het thuisduel met Heracles Almelo van vrijdagavond slechts 22 keer gescoord in 26 wedstrijden.

Schrijnender is het feit dat van de huidige selectie alleen Tibor Halilovic vaker dan één keer wist te scoren. Halilovic ontbrak vorige week in de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk. Heel gek was het dus niet dat SC Heerenveen daar niet verder kwam dan een 0-0 gelijkspel. Maar mét Halilovic speelde de ploeg van Ole Tobiasen een week daarvoor nog doelpuntloos gelijk bij Willem II. Ook in de eerste helft tegen Heracles Almelo kwam SC Heerenveen niet tot scoren. Het werd wederom duidelijk waarom.

Sydney van Hooijdonk, die in januari werd gehaald om Henk Veerman te doen vergeten, kreeg na een half uur een grote kans op de openingstreffer. Na een goede actie van Amin Sarr leek Van Hooijdonk van dichtbij binnen te kunnen tikken, maar hij vond de inglijdende Mats Knoester op zijn weg. Het was eigenlijk het enige moment voor rust dat SC Heerenveen mocht denken aan een treffer. De thuisploeg viel terug in de oude patronen. Wel veel de bal, maar er werd weinig mee gedaan. Ze slaagde er nauwelijks in om de voorste drie te vinden. Typerend: verdediger Joost van Aken verstuurde in de eerste helft bijna evenveel passes (40) als Halilovic, Van Hooijdonk en Sarr bij elkaar opgeteld (43).

Ook Heracles Almelo slaagde er niet in om het publiek te vermaken. Maar dat konden we eigenlijk ook niet verwachten. De Heraclieden verzamelden in de eerste 26 wedstrijden 27 punten, waarvan 25 (!) in eigen huis. Op vreemd terrein speelt de ploeg van Frank Wormuth niets klaar. Alleen Sparta Rotterdam kwam vooralsnog minder tot scoren in uitwedstrijden, terwijl SC Heerenveen slechts drie ploegen onder zich moest dulden wat betreft doelpunten op eigen veld. Wie deze statistieken kende en voorafgaand de wedstrijd 0-0 had voorspeld, was niet voor gek verklaard.

Maar er werd verrassend genoeg toch gescoord in het Abe Lenstra Stadion. Bij de eerste beste keer dat het spitsenkoppel Van Hooijdonk-Sarr na de pauze in stelling kon worden gebracht, was het direct raak. Van Hooijdonk gaf de bal goed mee aan zijn aanvalspartner, die zijn eerste maakte in Friese dienst. Sarr doet qua uiterlijk veel denken aan Alves, die op een oktoberdag in 2007 Heracles dus aan gruzelementen speelde. Zo populair als Alves is Sarr natuurlijk nog lang niet. Maar zijn doelpunt tegen Heracles Almelo is een hele belangrijke. Nick Bakker gaf de zege van SC Heerenveen in de slotfase nog wat extra glans. 

Opstellingen en beoordelingen:

SC Heerenveen: Erwin Mulder 6.5, Milan van Ewijk 6.5, Sven van Beek 6, Nick Bakker 6.5, Joost van Aken 6 (62. Ibrahim Dresevic 6), Rami Kaib 6, Anas Tahiri 6, Thom Haye 6.5, Tibor Halilovic 6.5 (90+1. Arjen van der Heide -), Sydney van Hooijdonk 6.5 (82. Anthony Musaba -), Amin Sarr 7.5 (90+1. Nicolas Madsen -) 

Heracles Almelo: Koen Bucker 6, Noah Fadiga 6 (87. Navajo Bakboord -), Marco Rente 6, Mats Knoester 6, Ruben Roosken 6, Luca de la Torre 6, Orestis Kiomourtzoglou 5.5, Anas Ouahim 5 (Emil Hansson -), Nikolai Laursen 4.5 (46. Kasper Lunding 6), Sinan Bakis 5, Bilal Basacikoglu 4 (78. Samuel Armenteros -)

Man of the Match: Amin Sarr

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen