Topscorerstitel: De Jong, Brobbey, Bergwijn of verrassing Yilmaz?

15 augustus 2022, 16:00
Topscorerstitel: De Jong, Brobbey, Bergwijn of verrassing Yilmaz?

De Eredivisie staat in het buitenland bekend als speeltuin voor aanvallers. Welke spits gaat dit seizoen aan de haal met de topscorerstitel? Behoorlijk wat kwaliteit is deze zomer neergestreken in Nederland, waardoor het spannender dan ooit kan worden. FCUpdate.nl zet een aantal kanshebbers op een rij.

Luuk de Jong

Luuk de Jong werd al een keer gedeeld topscorer van de Eredivisie en zal ook dit seizoen een serieuze kanshebber zijn. De spits was de afgelopen jaren in Spanje niet altijd zeker van een basisplaats, maar wist toch de harten te veroveren bij Sevilla en FC Barcelona. De Jong scoort namelijk altijd en is misschien wel een van de beste koppers op de Europese velden. In Andalusië bezorgde hij de club hoogstpersoonlijk de Europa League, terwijl hij in Catalonië een gewaardeerde pinchhitter werd. Nu mag hij zich weer wekelijks vanaf de aftrap laten zien, wat ongetwijfeld in veel doelpunten zal resulteren.

Brian Brobbey

Brian Brobbey keerde deze zomer definitief terug naar Amsterdam. Vorig jaar maakte hij transfervrij de overstap naar RB Leipzig, om in de winterstop weer verhuurd te worden aan zijn oude club. De supporters waren allesbehalve blij met de spits, die voor het geld koos met zijn Duitse avontuur. Inmiddels is hij weer in de harten gesloten. In de tweede seizoenshelft was hij in elf wedstrijden goed voor zeven doelpunten, waardoor hij een belangrijk aandeel had in het kampioenschap. Zet hij dat gemiddelde dit seizoen door, dan is hij een serieuze gegadigde voor de topscorerstitel.

Steven Bergwijn

Een recordbedrag betaalde Ajax deze zomer voor Steven Bergwijn. De aanvaller kwam er bij Tottenham Hotspur nauwelijks aan te pas, maar was in de laatste interlandperiodes bij het Nederlands elftal een absolute smaakmaker. Het deed de Amsterdammers besluiten om meer dan dertig miljoen euro te betalen voor de multifunctionele aanvaller, die in de Johan Cruijff ArenA het plezier weer heeft teruggevonden. Dat is te zien aan zijn prestaties aan het begin van het seizoen. In de seizoensopener tegen PSV maakte hij een treffer en tegen FC Groningen was hij goed voor een hattrick.

Bas Dost

Bas Dost mocht elf seizoenen geleden 32 keer juichen voor sc Heerenveen. Sindsdien is er geen enkele speler geweest die vaker heeft gescoord in één seizoen. De aanvaller is na mooie avontuur in Duitsland, Portugal en België weer terug in de Eredivisie en het heilige vuur brandt nog steeds bij de lange aanvaller. Dat liet hij tegen RKC Waalwijk zien, toen hij als invaller binnen de lijnen kwam en zijn ploeg aan een punt hielp met twee doelpunten. Vooral bij de eerste treffer liet hij zien nog altijd een sluwe vos te zijn, door snel te reageren op een rebound. "Dat zijn de lekkerste", stelde de spits, die altijd honger naar meer lijkt te hebben.

Santiago Giménez

De verwachtingen zijn hooggespannen, maar niemand weet precies wat de nieuwe spits van Feyenoord gaat laten zien. Santiago Giménez wordt in zijn thuisland gezien als grootste talent sinds Hirving Lozano, die furore maakte bij PSV en inmiddels onder contract staat bij Napoli. Meteen zijn stempel drukken is misschien teveel gevraagd van de aanvaller. Giménez miste de complete voorbereiding met zijn nieuwe club, gaat voor het eerst in een ander land wonen en moet de concurrentiestrijd zien te winnen van Danilo. In Mexico liet hij tenminste zien een neusje voor de goal te hebben met vijf doelpunten in vijf wedstrijden. Mogelijk past hij zich razendsnel aan en trekt hij die lijn door. 

Ricky van Wolfswinkel

In de laatste drie seizoenen die Ricky van Wolfswinkel in Nederland speelde, wist hij minstens vijftien doelpunten te maken. Ook dit seizoen zal hij ongetwijfeld zijn doelpunten meepikken bij FC Twente, dat de basisploeg bij elkaar heeft gehouden tot dusver. Dat kan ook een voordeel zijn voor de aanvalsleider, die de spelers om zich heen inmiddels prima kent. Virgil Misidjan, Michel Vlap, Vaclav Cerny en Daan Rots zullen allemaal weten hoe de aanvaller het liefst bediend wil worden.

Burak Yilmaz

Georgios Giakoumakis bij VVV, Cyriel Dessers bij Heracles en Björn Vleminckx bij NEC; in de Eredivisie komt de topscorer niet altijd van de beste ploeg. Mogelijk is dat een van de redenen dat Burak Yilmaz wel oren had naar een avontuur bij Fortuna Sittard. De Limburgers verbaasden deze zomer vriend en vijand door de Turkse spits naar Nederland te halen. Tegen Ajax liet hij zijn klasse zien met een schitterende vrije trap. Het moet het begin zijn van een doelpuntenregen in Nederland.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen