Carrière van Branthwaite gered door briefje onder slaapkamerdeur

15 februari 2023, 09:58   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Als jeugdspeler heeft Jarrad Branthwaite eraan gedacht te stoppen als voetballer. De verdediger van PSV kende een tumultueuze periode in de jeugdopleiding van Carlisle United, vertelt hij in een interview met Voetbal International

De inmiddels twintigjarige Branthwaite, 1 meter 95 lang, kampte als puber met groeipijnen: hij kreeg de diagnose Osgood Schlatter, wat eigenlijk voortdurende pijn onder de knieën inhoudt. Zijn vader Paul kampte daar in zijn jeugd eveneens mee en werd geopereerd, maar tegenwoordig wordt voorgeschreven om rust te houden. Branthwaite kon daardoor anderhalf jaar niet sporten.

Tot overmaat van ramp kreeg zijn vader een hersenaandoening, al is hij nu volledig hersteld. Toen Branthwaite vijftien jaar was, kreeg hij te horen dat Carlisle ernstig twijfelde aan zijn ontwikkeling en hem nog niet liet doorstromen naar de Onder-18 voor een scholarship. Veel ploeggenoten mochten dat wel, waardoor Branthwaite 'er klaar mee was' en niet meer gemotiveerd was.

Lees ookWaarom PSV flink last kan hebben van geflopte Ajax-deal

Zijn vader overtuigde hem ervan om toch te blijven voetballen. 's Nachts leverde hij een briefje af in zijn kamer. "Mijn vader had die onder de deur door gedaan", vertelt de Engelsman. "Hij had alle positieve en mooie dingen opgeschreven die de trainers van Carlisle in al die jaren over mij hadden gezegd. Dat ik perfect tweebenig was, dat ik technisch de beste speler was, dat soort dingen."

Sommige van die uitspraken had Branthwaite zelf nog nooit gehoord. "Hij wilde dat het allemaal uit mezelf zou komen en dat wat anderen zeiden geen invloed zou hebben. En waar wij vandaan komen, is normaal doen de norm. Mijn vader wilde niet dat ik met mijn hoofd in de wolken ging lopen. Toen ik beneden kwam, vroeg ik hem of ze dat echt allemaal hadden gezegd. Mijn vader zei van wel en ik kon wel huilen van geluk. Vanaf dat moment ben ik keihard aan de slag gegaan."

Branthwaite is sinds de jaarwisseling een vaste basisspeler bij PSV en maakte drie doelpunten in zijn laatste twee officiële wedstrijden. Donderdag neemt hij het met PSV op tegen Sevilla in de Europa League.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen