Hans Nijland en Ron Jans hebben jarenlange ruzie bijgelegd

25 maart 2023, 17:47
Hans Nijland en Ron Jans hebben jarenlange ruzie bijgelegd

Hans Nijland en Ron Jans werkten bij FC Groningen jarenlang succesvol samen, maar waren daarna lange tijd niet on speaking terms, zo onthult Nijland zaterdag. De twee clubiconen van de Trots van het Noorden hebben recent hun onenigheid bij weten te leggen. 

De verwijdering tussen voormalig algemeen directeur Nijland en Jans, die in de hoedanigheid van trainer en later als technisch manager werkzaam was in de Euroborg, stamt uit de periode dat Jans zijn afscheid in die laatste functie had aangekondigd. Mark-Jan Fledderus werd aangetrokken als opvolger van de huidige trainer van FC Twente en dat zorgde voor wrevel. "Het was de tijd waarin we de transfer van Ludovit Reis naar Barcelona beklonken", zegt Nijland in een interview met het Dagblad van het Noorden. "Die onderhandelingen heb ik toen vooral samen met Fledderus gedaan, waardoor Ron wat aan de zijkant stond. Dat had achteraf anders gemoeten", beseft Nijland nu. De twee hadden sindsdien "niet of nauwelijks contact", maar daar kwam kortgeleden verandering in.

Toen Jans recent aankondigde na drie succesvolle seizoenen in Enschede af te gaan zwaaien bij FC Twente, klom Nijland in de pen. "Toen heb ik hem een berichtje gestuurd", vertelt Nijland. "Ik wilde hem even laten weten dat ik het toch razend knap vind wat hij daar met Jan Streuer in korte tijd heeft neergezet. Toen belde hij. Ik voelde natuurlijk wel dat hem iets dwars zat. Hij kwam met zo'n typische uitspraak van Ron. Hij wilde weer een glimlach op de mond krijgen bij het horen van de naam Hans Nijland. We zijn gaan zitten in een hotel in Zeegse en binnen vijf minuten was het klaar. Sindsdien appen we weer bijna elke dag."

Nijland bekleedde tussen 1996 en 2019 een directiefunctie bij FC Groningen. In 2002 verraste hij met de aanstelling van Ron Jans als hoofdtrainer. Jans, oud-speler van de club, had op dat moment alleen ervaring in het amateurvoetbal en als assistent bij FC Emmen. Toch bleek de gewaagde keuze van Nijland een schot in de roos: onder Jans ontpopte FC Groningen zich van rechterrijtjeploeg tot subtopper en werd twee keer Europees voetbal behaald. 

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen