Van Dongen: "Heb wat meer emotionele momenten dan normaal"

4 maart 2021 – Omdat Merel van Dongen in het buitenland voetbalt, zijn er voor haar geen mogelijkheden om tijdens vrije dagen familie uit Nederland te ontvangen of te bezoeken. Ook niet tijdens de afgelopen interlandperiode, waarin Oranje van België (1-6) en Duitsland (2-1) won. Met die beperkingen heeft de linksback van de Oranje Leeuwinnen het erg zwaar. Zo openhartig en uitgesproken als Van Dongen is, vertelt ze tegenover FCUpdate.nl wat de omstandigheden sportief en mentaal met haar doen. "Ik ben emotioneel instabieler en soms herken ik mezelf niet."

Van Dongen: "Heb wat meer emotionele momenten dan normaal"

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Wat kost gokken jou. Stop op tijd 18+, hands24x7.nl.

Sinds een half jaar speelt Van Dongen bij Atlético Madrid, waar ze het erg naar haar zin heeft. Ze beseft dat ze een bevoorrechte positie heeft door dagelijks te mogen trainen en lekker te kunnen voetballen. Bovendien zijn de maatregelen in Spanje iets soepeler dan in Nederland. "In juni vorig jaar is alles weer open gegaan en dat is zo gebleven. Er geldt alleen een avondklok vanaf 22.00 uur. De club laat ons verder vrij in wat we doen, maar toch blijf ik supervoorzichtig. Ruimtes met veel mensen probeer ik te vermijden en ik ga alleen naar een restaurant als ik op het terras kan zitten."

Tijdens de afgelopen interlandperiode merkte Van Dongen weinig van de verschillen tussen Spanje en Nederland. De Oranje Leeuwinnen zaten in een bubbel en konden nergens heen. Ook niet naar hun familie, waar ze gebruikelijk een halve dag voor krijgen*. Een zware dobber, zo geeft de openhartige Van Dongen aan. "Daar kan ik niet duidelijk genoeg over zijn. Op dit moment als Nederlander in het buitenland wonen, is echt geen pretje. Mijn vriendin is nog steeds de enige van wie ik houd die precies weet waar ik woon, hoe mijn huisje is en hoe het trainingscomplex eruit ziet. Mijn familie heeft nog niets kunnen zien, ze kunnen mij niet komen opzoeken."

* = Begin maart liet de KNVB ons weten dat Van Dongen van Atlético toestemming kreeg om na de
interlandperiode een dagje bij haar familie door te brengen. 

Emotioneel
De omstandigheden hebben op Van Dongen vooral impact wanneer ze een paar dagen geen clubverplichtingen heeft. "Ik moet zeggen dat het me dan veel doet dat ik niet naar huis kan. Ik heb wat meer emotionele momenten dan normaal, dat ik denk: hè Merel wat is dit nou? Dit herken ik helemaal niet. Er hoeft maar dit (knipt met haar vingers, red.) te gebeuren en ik ben gefrustreerd, boos of verdrietig. Ik ben emotioneel instabieler, maar het is niet dat ik depressief ben. Maar ik moet wel goed op mezelf passen."

De voormalig speelster van Ajax vergeet alle narigheid als ze plezier maakt met de andere internationals, die in veel gevallen in hetzelfde schuitje zitten. "De KNVB weet dat we het zwaar hebben en organiseert voor ons thema-avonden. Dan hebben we een leuke tijd met elkaar en dat leidt af." Daarnaast kan Van Dongen op het veld de knop eenvoudig omzetten. "Ik ben superblij dat ik voor Atlético speel dit jaar en heb met het oog op de Olympische Spelen wel wat te bewijzen. Mijn lijf kan zich daar prima op concentreren, sportief gezien zit ik niet in een dip."

Mentale impact
In deel 1 van het interview vertelde Van Dongen al dat ze vanwege de sportieve belangen van de Spelen heel erg zou balen als het toernooi niet doorgaat. Maar er is nog een reden waarom de 47-voudig international vindt dat de Spelen absoluut niet geannuleerd moeten worden. "Het is belangrijk voor de sport in de wereld. Jonge sporters worden geïnspireerd door de olympische successen van hun land en van hun helden. En voor al die mensen thuis zijn de Spelen iets om naartoe te leven, zeker in deze tijd."

"Want hoe mooi is het om wakker te worden en te beseffen dat jouw land of jouw held vandaag een gouden medaille kan winnen", vervolgt Van Dongen. "Iedereen weet nog wel waar hij was toen Dafne Schippers goud pakte of de hockeyvrouwen de finale wonnen. Dat soort momenten zijn onvergetelijk, mentaal doet dat iets met een volk. En nu we het mentaal zo zwaar hebben, moeten we de impact van zulke momenten zeker niet vergeten. De Spelen zijn voor iedereen iets om naar uit te kijken."

Door: Alex Devilee

Reacties

Eredivisie

gerelateerd