Bizarre thuisreeks FC Twente drukt FC Groningen in degradatiemoeras

16 oktober 2022, 16:35   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

FC Twente heeft zondagmiddag met 3-0 afgerekend met FC Groningen. Het was de vijfde thuiszege van de Tukkers in even zoveel wedstrijden, met een zeer overtuigend doelsaldo (vijftien doelpunten voor, één tegen). Ditmaal was de hoofdrol van Ricky van Wolfswinkel, die met twee assists en één treffer de grote man was bij The Red Devils.

Ondanks een 2-0 nederlaag verleden week bulkte Twente nog immer van het vertrouwen en dat bleek wel in de eerste helft in de eigen Grolsch Veste tegen FC Groningen. De Noorderlingen kregen amper voet aan de grond en werden vooral in het tweede gedeelte van de eerste helft flink naar achteren toe gedrongen. Michel Vlap had de Tukkers al na negen minuten op voorsprong kunnen schieten, maar zijn vrije trap spatte uiteen op de lat boven doelman Peter Leeuwenburgh, die de geblesseerde Michael Verrips met verve verving. Vlap had sowieso wat schietmogelijkheden, maar zijn vizier stond nog niet op scherp.

Twente startte de tweede helft, waar het in de eerste helft was gebleven: met aanvallen. Nadat het eerste gevaar van Joshua Brenet in het zijnet verdween, was diezelfde Brenet verantwoordelijk voor het doelpunt wat een minuut later dan eindelijk viel in Twents voordeel. Zijn pass voorwaarts vond Ricky van Wolfwinkel. Met overzicht bediende hij Virgil Misidjan wiens inzet in de lange hoek achter keeper Leeuwenburgh verdween: 1-0. Het was aan Lars Unnerstall te danken dat vijf minuten later niet de gelijkmaker uit de lucht kwam vallen. De inzet van Duarte werd wonderwel gered door de Duitser die even later zag hoe Twente de voorsprong uit wist te breiden. Een mooie aanval eindigde voor de voeten van Joshua Brenet die met zijn 3e doelpunt van het seizoen al snel in de tweede helft de 2-0 binnen wist te schieten.

FC Groningen wacht inmiddels al sinds 11 september op een zege. Met PSV volgende week op bezoek in de eigen Euroborg is de kans aanzienlijk dat die zege nog een weekje langer op zich zal laten wachten. FC Twente reist in het nieuwe speelweekend af naar Leeuwarden om daar het prima lopende seizoen een vervolg te geven.

Opstellingen en beoordelingen*

FC Twente: Unnerstall 7,5; Brenet 8; Hilgers 7,5 (76. Plegezuelo -); Pröpper 7,5; Smal 8; Zerrouki 8; Vlap 7,5; Kjolo 7,5 (76. Steijn -); Rots 7 (77. Cleonise -); van Wolfswinkel 8; Misidjan7,5.

FC Groningen:  Leeuwenburgh 7,5; Dankerlui 6; Te Wierik 5,5; Kasanwirjo 5; Määtä 5 (66. Kalley 5,5); Pelupessy 6 (81. Lundqvist -); Duarte 6; Suslov (15. Valente 5,5); Krüger 5,5 (46. Abraham 6); Ngonge 5 (46. Oratmangoen 6); Pepi 5

Man of the Match: Ricky van Wolfswinkel

*Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling