Tops en Flops: Feyenoord lacht zich rot, keepers bewijzen zich

14 november 2022, 10:03

De eerste seizoenshelft van de Eredivisie zit erop. Er zijn weliswaar pas veertien speelronden afgewerkt, maar vanwege het WK in Qatar komen de clubs pas in januari weer in actie. Het laatste weekend voor de winterstop leverde veel spektakel op. Waar Ajax zich blameerde op bezoek bij FC Emmen en PSV in eigen huis verloor van AZ, veroverde Feyenoord de koppositie. Ook in de staart van de competitie viel er genoeg te beleven. Dit zijn onze Tops en Flops van speelronde 14 in de Eredivisie.

Tops

Feyenoord winterkampioen

Wie bij aanvang van dit seizoen had gezegd dat niet Ajax of PSV, maar Feyenoord bij ingang van de winterstop bovenaan zou staan, was hoogstwaarschijnlijk voor gek verklaard. De Rotterdammers zagen in de zomer immers de ene na de andere sterkhouder vertrekken. Van Luis Sinisterra tot Marcos Senesi en van Fredrik Aursnes tot Tyrell Malacia. Hoe knap is het dan wel niet dat Arne Slot zijn ploeg desondanks naar het winterkampioenschap heeft geleid? Met bijna een compleet nieuw elftal blijft Feyenoord Ajax en PSV voorlopig voor. Tel daar de eerste plaats in de Europa League-groep bij op en je kunt niet anders stellen dan dat Slot en zijn spelers kunnen terugkijken op een meer dan geslaagde eerste seizoenshelft.

Sparta verbaast vriend en vijand

Feyenoord is niet de enige Rotterdamse club die na veertien competitiewedstrijden een verrassende klassering in handen heeft. Dat geldt ook voor Sparta. Waar de ploeg van Maurice Steijn zich een paar maanden geleden nog op het nippertje verzekerde van een langer verblijf in de Eredivisie, daar staat ze in de winterstop op een even verrassende als knappe zesde plaats. De Spartanen sloten de eerste seizoenshelft af met een keurig gelijkspel tegen FC Twente, dat slechts drie punten meer heeft. Sparta doet sowieso uitstekend mee om een eindklassering in de top vijf. De achterstand op nummer twee Ajax bedraagt zelfs maar zes punten. Of de ploeg van Steijn deze lijn kan doortrekken na de winterstop, valt nog te bezien. Maar petje af voor de prestaties in de eerste seizoenshelft.

Jasper Cillessen neemt revanche

Hét onderwerp van gesprek deze dagen is Jasper Cillessen. De doelman leek zich lang geen zorgen te hoeven maken over zijn plek in de WK-selectie van Oranje, totdat hij afgelopen vrijdag van keeperstrainer Frans Hoek te horen kreeg dat hij toch niet meegaat naar Qatar. Het belletje van Hoek met het slechte nieuws kwam ontzettend hard aan bij Cillessen. Maar in de thuiswedstrijd van NEC tegen RKC Waalwijk was daar weinig van te merken. Op de strafschop van Dario van den Buijs had hij weliswaar geen antwoord, maar in de tweede helft pakte hij wel uit met een schitterende reflex op een inzet van dichtbij. Louis van Gaal vindt Cillessen 'niet in vorm'. Nou, als zondag één ding duidelijk is geworden, is dat dat argument de prullenbak in kan.

Lees ook: Cillessen zoekt in allereerste reactie confrontatie met Hendriks op

Andries Noppert bewijst gelijk Van Gaal

Waar Cillessen vrijdag te horen kreeg dat hij zijn koffers mag laten staan, ontving Andries Noppert wél een uitnodiging voor het WK. De boomlange doelman van sc Heerenveen heeft een geweldige eerste seizoenshelft achter de rug. Op zijn plek in de WK-selectie van Oranje valt dan ook weinig aan te merken. Noppert hoefde dit seizoen pas dertien keer te vissen. Ook in de Friese derby tegen SC Cambuur was er een belangrijke rol voor hem weggelegd. Met een katachtige reflex bezorgde hij zijn ploeg de volle buit. Vandaag mag Noppert zich melden in Zeist.

Lees ook: Noppert meldt zich in Zeist: "Dat neem ik wel mee

Flops

Landskampioen slaat enorme flater

Wie Ajax afgelopen zaterdag in de tweede helft zag voetballen tegen FC Emmen, kan zich moeilijk voorstellen dat Van Gaal liefst zeven Ajacieden heeft geselecteerd voor het WK in Qatar. Remko Pasveer, Jurriën Timber, Daley Blind, Davy Klaassen, Kenneth Taylor, Steven Berghuis en Steven Bergwijn zakten aan De Oude Meerdijk allemaal door het ijs. Na de nederlaag tegen PSV en het gelijkspel tegen Vitesse leek Ajax in Emmen wél te gaan winnen, maar een 1-3 voorsprong werd in de tweede helft op gênante wijze uit handen gegeven. Het is voor het eerst sinds 2015 dat Ajax drie competitiewedstrijden op rij niet weet te winnen. Tel daar de achterstand op Feyenoord én de kansloze uitschakeling in de Champions League bij op en je komt tot de conclusie dat Ajax een dramatisch halfjaar achter de rug heeft. Is de positie van Alfred Schreuder nog houdbaar?

PSV profiteert niet

Vol lof was voetballiefhebbend Nederland over de overwinning van PSV op Ajax in de Johan Cruijff ArenA. De Eindhovenaren wonnen met 1-2 en veroverden daarmee de koppositie in de Eredivisie. Ruud van Nistelrooij had vraagtekens veranderd in uitroeptekens, werd geschreven door Voetbal International. Maar die uitroeptekens maakten zaterdagavond weer plaats voor twijfels. Waar PSV volop had kunnen én moeten profiteren van de misstap van Ajax, daar verloor het op eigen veld met 0-1 van AZ. Van Nistelrooij had het na afloop over 'externe factoren', zoals het WK, die van invloed waren op zijn spelers. Maar daarmee deed de oefenmeester de tegenstander tekort. AZ speelde zeer gedisciplineerd en gaf heel weinig weg. Bovendien was het doelpunt van Vangelis Pavlidis van grote schoonheid.

FC Groningen sluit 2022 in stijl af

Het eerste halfjaar van het huwelijk tussen FC Groningen en Frank Wormuth is een grote teleurstelling geworden. De Duitse oefenmeester werd een paar maanden geleden aangesteld om de Groningers terug naar de subtop te leiden, maar daar is in de eerste seizoenshelft weinig van terechtgekomen. Groningen haalde slechts twaalf punten uit de eerste veertien wedstrijden en staat daarmee op een teleurstellende vijftiende plaats. Zondag werd een rampzalig jaar in stijl afgesloten. Groningen leek in de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard een punt te pakken, ware het niet dat Tijjani Noslin diep in de blessuretijd toesloeg en de bezoekers toch nog de volle buit bezorgde. Daags na de nederlaag tegen Fortuna Sittard heeft Wormuth zijn spullen moeten pakken. Groningen gaat niet langer door met de Duitser en mag in de winterstop op zoek naar een nieuwe trainer. 

FC Volendam heeft vooralsnog niets te zoeken in de Eredivisie

Groot was de blijdschap en vooral de opluchting een paar maanden geleden bij FC Volendam, dat eindelijk terugkeerde op het hoogste niveau. Maar de kans is groot dat de ploeg van Wim Jonk met ingang van volgend seizoen 'gewoon' weer naar Telstar en Almere City moet. Volendam is de hekkensluiter van de Eredivisie. Veertien wedstrijden gespeeld, slechts één gewonnen en al 39 tegentreffers. De Eredivisie is duidelijk een paar maatjes te groot voor de promovendus. Dat werd afgelopen zaterdag pijnlijk duidelijk. FC Utrecht hoefde niet eens groots te spelen om toch nog met ruime cijfers te winnen (0-4). 'Schaam je kapot!', klonk het dan ook vanaf de tribunes. Er moet in de winterstop heel wat gebeuren bij FC Volendam, wil het in de tweede seizoenshelft toch nog een rol van betekenis kunnen spelen.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen