Harde kritiek op sterkhouders Oranje: "Hij liep verloren rond"

11 december 2022, 23:27   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De nederlaag van het Nederlands elftal tegen Argentinië in de kwartfinale van het WK in Qatar hakt er flink in. Oranje wilde wereldkampioen worden, maar door een dramatische strafschoppenserie zit het toernooi er sinds afgelopen vrijdag al op. Niet alleen voor Louis van Gaal, maar ook voor Virgil van Dijk en Memphis Depay werd Qatar een grote teleurstelling. Arie Haan is kritisch op de sterkhouders van het Nederlands elftal.

Er was in aanloop naar én tijdens het WK veel te doen om Memphis. De aanvaller was herstellende van een blessure die hij had opgelopen tijdens het Nations League-duel met Polen op 22 september. Memphis maakte in de eerste groepswedstrijd tegen Senegal pas zijn eerste minuten sinds die noodgedwongen wissel in en tegen Polen. Tijdens het achtste finaleduel met de Verenigde Staten was Memphis belangrijk voor Oranje, maar tegen Argentinië was hij geen schim van de speler die hij kán zijn. "Ik heb eigenlijk niks goeds van hem gezien tegen de Argentijnen. Eén actie aan de linkerkant, waar een corner uit voortkwam. En dat was het", zegt Haan bij De Telegraaf.

"Hij liep verloren rond en werd niet eens zozeer in het spel betrokken. Dat was ook zorgelijk", aldus Haan, die het zingen van de volksliederen door Argentinië en Nederland als voorbeeld noemt. "Als we het nu over het verschil in spelers hebben tussen Nederland en Argentinië dan zie je dat al bij het volkslied. Dat is pure emotie. Wat er door hen heen gaat is totaal anders dan bij Oranje. Argentijnen hebben echt het gevoel dat ze voor hun land gaan spelen en daarom zijn het altijd geweldige wedstrijden. Diezelfde spirit zagen we niet bij Depay", is de tweevoudig WK-finalist met het Nederlands elftal hard voor de aanvaller van Oranje en FC Barcelona.

Lees ook: Derksen fileert Memphis: "We hebben helemaal niks van hem gezien"

Van Dijk

Haan beoordeelt het optreden van Memphis in de kwartfinale met het rapportcijfer 5. Ook Van Dijk krijgt een onvoldoende. De aanvoerder werd na het groepsduel met Ecuador al flink bekritiseerd door Marco van Basten en moet er na de uitschakeling opnieuw aan geloven. Waar Van Basten de leiderschap van Van Dijk in twijfel trok, daar richt Haan zich op het tactische gedeelte. "Als ik nu even kijk naar dit Nederlands elftal dan is Van Dijk de leider in de laatste linie. Daar speelde zich een heel tactisch verhaal af. Alvarez en Messi stonden als twee spitsen breed. Daardoor kon Van Dijk de bal niet kwijt aan Timber en Aké. Hij werd gedwongen vooruit te spelen, maar als hij dan een pass gaf had diegene die de bal kreeg meteen een Argentijn in zijn rug en niet zachtjes ook."

"Daarom zag ik nauwelijks een goede pass waarmee iemand vrij gespeeld werd", vervolgt Haan. "Terwijl het in deze wedstrijd achterin toch om hem ging. Vervolgens mist hij ook nog de strafschop en dan is het totaalplaatje onvoldoende." Memphis en Van Dijk zijn overigens niet de enige sterkhouders van Oranje die een teleurstellend WK achter de rug hebben. Dat geldt ook voor Frenkie de Jong, al beoordeelt Haan het optreden van de middenvelder tegen Argentinië nog met een zesje. "Het is vrij simpel gezegd: De Jong was niet in zijn beste vorm op het hele WK", aldus de 35-voudig international.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen