Wéér een klap voor Utrecht: Fortuna met 1-2 te sterk in Galgenwaard

3 maart 2023, 21:57

FC Utrecht is vrijdagavond opnieuw tegen een flinke domper aangelopen. De Domstedelingen wilden zich voor eigen publiek revancheren na de beschamende uitschakeling tegen SV Spakenburg, maar legden het op eigen veld af tegen middenmoter Fortuna Sittard. Vlak voor tijd werd Tijjani Noslin de held voor de bezoekers uit Limburg. Hij verschalkte Utrecht-doelman Vasilios Barkas in de korte hoek en bezorgde Fortuna daarmee de 1-2 overwinning.

Utrecht kende afgelopen dinsdag misschien wel de allergrootste schande uit de hele clubhistorie. De Domstedelingen verloren met beschamende cijfers van SV Spakenburg (1-4) en liepen zodoende de halve finale van de KNVB-beker mis. Voor de supporters op de Bunnikside was de maat hierdoor vol. De fanatieke aanhangers van de Utrechtse club wilden een signaal afgeven naar de spelers en namen daarom pas na vijf minuten plaats op de tribunes. Tegen Fortuna Sittard was het voor de ploeg van Michael Silberbauer, die tegen Spakenburg ontbrak wegens migraine, zaak om de rug te rechten en in de race te blijven voor plek vijf in de Eredivisie. Fortuna staat twaalfde en is dit seizoen vooralsnog 'de grijze muis'. De Limburgers moeten echter wel gaan opletten dat ze niet te ver wegzakken, want de onderste regionen komen steeds dichterbij.

Utrecht had zoals gezegd wat goed te maken, maar daar was in de eerste helft helemaal niets van te zien. De ploeg van Silberbauer wilde wel, maar kwam totaal niet aan voetballen. Desalniettemin kregen de Domstedelingen wel twee prima kansen op de openingstreffer. Na 23 minuten was het Mark van der Maarel die de bal van vijf meter over schoot. Even later leek Sean Klaiber dan wel voor het doelpunt te zorgen. De rechtsback dook op in de spits en probeerde met een bekeken inzet Fortuna-doelman Ivor Pandur te verrassen. De goalie reageerde echter knap en voorkwam daarmee het doelpunt. Ook de bezoekers kenden een belabberde eerste helft, maar ook zij kregen vlak voor rust een honderd procent kans op een goal. Thomas Buitink kwam oog in oog met Vasilios Barkas. Laatstgenoemde werd de winnaar van de tweestrijd en zodoende gingen beide ploegen, onder een fluitconcert van het Utrechtse publiek, doelpuntloos naar de kleedkamer.

Betere tweede helft

De eerste 45 minuten leverden dus ontzettend weinig spektakel op in Utrecht. Een kwartier na rust werd het beter, toen de thuisploeg uit het niets de ban brak. Mike van den Hoorn zag zijn kopbal in eerste instantie knap gekeerd worden door Pandur, waarna Tasos Douvikas de rebound van dichtbij kon binnenwerken. De Griek maakte alweer zijn twaalfde doelpunt van het seizoen en bracht de Domstedelingen op voorspong. Het doelpunt leek Utrecht in eerste instantie vleugels te geven, maar na een paar minuten waren ze het goede gevoel alweer kwijt. Fortuna kwam verrassend op gelijke hoogte via Kristijan Bistrovic. De huurling van CSKA Moskou kreeg de bal per toeval voor zijn voeten in de zestien en rondde het eenvoudig af. Zo stond het zomaar weer gelijk in de Galgenwaard.

Weer een domper

Er moet gezegd worden dat Utrecht de ploeg was die het meeste aanspraak maakte op de overwinning. Via invaller Victor Jensen was de thuisploeg een aantal keer dichtbij de vernieuwde voorspong. Ook Fortuna kwam er sporadisch gevaarlijk uit. Barkas moest handelend optreden op een verrassende kopbal van invaller Noslin. Even later was het diezelfde Noslin die Fortuna alsnog op voorsprong bracht. Met een kiezelharde inzet verraste hij Barkas en bracht de bezoekers daarmee brutaal aan de leiding. Met nog enkele minuten op de klok kon Utrecht er niet voor zorgen om de stand recht te trekken. Zodoende loopt de ploeg van Silberbauer opnieuw averij op in de Eredivisie.