Toekomst roemrucht Parma aan zijden draadje

17 februari 2015, 14:50

De toekomst van Parma wordt met de dag meer onzeker. De ploeg uit Emilia-Romagna had tot uiterlijk maandag 16 februari, 23.59 uur om de salarissen van de spelers en het andere personeel over te maken, maar het lijkt erop dat die deadline is overschreden. Het bestuur van Parma zegt wel betaald te hebben, maar de werknemers hebben naar eigen zeggen nog niets ontvangen. Dat melden verschillende Italiaanse media dinsdag, waaronder La Gazzetta dello Sport.

Parma riskeert hierdoor een puntenstraf van vijf punten, waardoor degradatie uit de Serie A nagenoeg onafwendbaar wordt. De formatie staat nu al dertien punten onder de rode streep. Maar of Parma het seizoen überhaupt wel kan afmaken, is hoogst twijfelachtig. De spelers dreigen namelijk te vertrekken als de salarissen niet heel snel alsnog betaald worden. Ze zijn al maanden wachtende en hebben volgens de FIFA-regels derhalve het recht om transfervrij te verkassen.

Parma heeft een rijk verleden en floreerde vooral in de jaren negentig van de vorige eeuw. Toen werd onder meer twee keer de UEFA Cup, de huidige Europa League, in de wacht gesleept. Door een fraudeschandaal bij Parmalat, een belangrijke inkomstenbron voor Parma, gleed de club aan het begin van deze eeuw echter af. Maar i Gialloblu wisten zich uit het dal weer omhoog te knokken en eindigden vorig seizoen knap als zesde in de Serie A. Daarmee werd een Europees ticket in de wacht gesleept.

Maar goedbeschouwd was dat het begin van alle ellende bij Parma. Het Europese startbewijs werd namelijk ingetrokken omdat het bestuur niet aan al zijn financiële verplichtingen voldaan zou hebben. Eigenaar Tommaso Ghirardi was zó boos over de sanctie, dat hij de club meteen te koop zette en niets meer met de voetballerij te maken wilde hebben. In december kreeg de club met Rezart Taci een nieuwe eigenaar, maar de Albanese ondernemer pakte na niet eens twee maanden al weer zijn biezen. Een groep Italiaanse investeerders, onder leiding van Fiorenzo Alborghetti, kocht Parma van Taci, maar lijkt de club ook niet meer te kunnen redden. Vanochtend heeft een aantal schuldeisers bij het stadion beslag laten leggen op een deel van het wagenpark van Parma. De club dreigt nu onder curatele te worden geplaatst.

Ook iets verderop, bij Parma's aartsrivaal Bologna, spelen er financiële problemen. Albano Guaraldi, de inmiddels geschorste voorzitter van de club, heeft verzuimd op tijd de inkomstenbelasting te betalen. Hiervoor heeft Bologna een strafpunt opgelegd gekregen. De equipe degradeerde afgelopen seizoen uit de hoogste afdeling in Italië en staat nu tweede in de Serie B.

Real - Bayern: Pak 100x je inzet als beide teams scoren!

Real - Bayern: Pak 100x je inzet als beide teams scoren!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen