'Illegale praktijken met minderjarige Afrikanen in Azië'

21 juli 2015, 09:51

Er zijn in een onderzoek van de BBC kwalijke zaken in Azië aan het licht gekomen. Minderjarige Afrikaanse voetballers van soms nog maar veertien jaar oud worden illegaal verhandeld door Aziatische clubs. De jonge spelers worden gedwongen om een contract te tekenen.

Een voorbeeld van een club die zich schuldig heeft gemaakt aan de bedenkelijke praktijken is Champasak United. Deze club uit Laos zou spelers uit West-Afrika hebben ondergebracht in een voetbalacademie, zonder dat de jongelingen geregistreerd zijn. Het enige doel van de Aziatische club is om de spelers in de toekomst voor een mooi bedrag te verkopen. Er werden 23 minderjarige spelers aangetrokken en daar zijn er nu nog maar zes van over.

De wereldvoetbalbond FIFA en de internationale spelersvakbond FIFPro houden de situatie nauwlettend in de gaten. Onder druk van deze partijen werden de afgelopen maanden zeventien jonge voetballers vrijgelaten. Een voorbeeld hiervan is Kesselly Kamara, een veertienjarig spelertje uit Liberia. Hij werd naar eigen zeggen gedwongen om een zesjarig contract te tekenen in Laos. Er werd hem een salaris en een accommodatie beloofd, maar deze primaire levensbehoeften gingen aan zijn neus voorbij. De BBC stelt dat Kamara nu weer terug is in Liberia.

In de FIFA-reglementen staan voorwaarden voor het aantrekken van spelers die nog geen achttien jaar zijn en daar zou onder meer Champasak United niet aan voldoen.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen