KNVB geeft toelichting voor revolutie in pupillenvoetbal

23 september 2016, 09:32

Onlangs werd al bekend dat de KNVB flinke wijzigingen gaat doorvoeren in het pupillenvoetbal en dat is vandaag (vrijdag) bevestigd en uitgelegd door de Nederlandse voetbalbond. Vertegenwoordigers van de federatie gaan deze periode op bezoek bij tachtig voetbalverenigingen, om plannen voor nieuwe wedstrijdvormen te presenteren. Minimaal 4.000 personen van ongeveer 1.400 verenigingen zullen bij deze bijeenkomsten aanwezig zijn.

Wat gaat de KNVB precies veranderen? De voetbalbond wil dat pupillen vaker aan de bal komen, zodat de technische vaardigheden meer ontwikkeld kunnen worden door de jonge voetballertjes. De wedstrijdvormen voor de pupillen van 5 tot en met 11 jaar worden daarom aangepast aan de leeftijd. Waar het op neerkomt: des te jonger de kinderen, des te minder spelers per team en des te kleiner de afmetingen van het veld.

De revolutie vindt plaats in het kader van het plan 'Winnaars van Morgen' van de KNVB, waarmee het Nederlands voetbal verbeterd moet worden. De wijzigingen worden doorgevoerd na uitgebreid onderzoek naar de wedstrijdvormen voor pupillen. "Het uitgangspunt was altijd het voetballertje zelf: wedstrijdvormen die het beste aansluiten op hun plezier en ontwikkeling. Uit het onderzoek blijkt dat door de nieuwe wedstrijdvormen voetballertjes op jonge leeftijd meer voetbalhandelingen per wedstrijd hebben en dat de nieuwe wedstrijdvormen een positief effect hebben op het spelplezier", zo klinkt het in het persbericht van de KNVB.

Er zullen ongeveer 300.000 voetballertjes in aanraking komen met de nieuwe wedstrijdvormen. Omdat het om een zeer grote vernieuwing gaat, gaat de KNVB zich kritisch buigen op de feedback van betrokken ouders, vrijwilligers, scheidsrechters en verenigingen. De voetbalbond gaat op basis hiervan in januari 2017 kijken of de nieuwe wedstrijdvormen in het seizoen 2017/2018 ingevoerd kunnen worden en onder welke voorwaarden dit kan gebeuren.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen