AZ niet opgewassen tegen dynamisch Werder

12 april 2007, 22:32   Bijgewerkt: 12 april 2007, 23:33

Het Europese sprookje van AZ is ten einde. Na sensationele zeges op Fenerbahçe en Newcastle United droomde men in Alkmaar al hardop over de UEFA Cup-finale, maar Werder Bremen liet de Alkmaarders donderdag zien dat er nog een flink gat is tussen de Europese top en het niveau van AZ. Na het doelpuntloze gelijkspel in Alkmaar werd het in Duitsland liefst 4-1 voor het sterke Werder, dat met name op het middenveld superieur was aan de ploeg van Louis van Gaal.

De enige spelers die echt de pest in zijn lijf had na de heenwedstrijd, was Gretar Steinsson. Hij had een onterechte gele kaart gekregen, waardoor hij de return in Bremen moest laten schieten. Dat was niet alleen voor hemzelf, maar ook voor heel AZ een flinke domper. Steinsson is immers niet alleen een aardige voetballer, maar vooral ook iemand die voorop gaat in de strijd. Hij is net dat beetje vuur en agressie dat AZ, dat toch vooral bestaat uit technisch vaardige spelers, compleet maakt. Daarnaast is hij één van de weinige pure rechtsbacks in de Alkmaarse selectie. Verder kan eigenlijk alleen Kew Jaliens daar spelen, maar hij is inmiddels onmisbaar in het hart van de defensie. Coach Louis van Gaal koos er daarom voor om middenvelder Demy de Zeeuw rechts in de zone te laten voetballen, terwijl verdediger Gijs Luirink de positie van De Zeeuw als meest defensieve middenvelder overnam.

Diezelfde Klose, die zijn eerste doelpunt maakte sinds 31 januari, had even later de 3-1 op zijn schoen. De topscorer van de laaste twee WK's had de bal voor het intikken na een goede voorzet vanaf de linkerkant, maar mikte over. AZ, dat intussen een doelpunt van Kew Jaliens uit een hoekschop om onduidelijke redenen afgekeurd had zien worden, ontsnapte hiermee aan een hoogstwaarschijnlijk allesbeslissende derde Duitse treffer.

Dit doelpunt bleek de beslissing in de wedstrijd. AZ moest, met deze 3-1 op het bord, nog twee keer scoren om een plaats in de halve finale te veroveren. Dat bleek te veel van het goede voor de Alkmaarders, die eerder dit toernooi wel in staat waren geweest om tegen Fenerbahçe en Newcastle United vanuit schier kansloze positie terug te komen. Werder liet het zo ver niet komen en maakte gedecideerd een einde aan het Europese sprookje van de Alkmaarders. In de slotfase maakte Diego zelfs nog aan alle onzekerheid een eind door de 4-1 binnen te tikken. Dat is voor AZ heel erg jammer, maar de ploeg zal nu snel het hoofd weer leeg moeten maken. Eén prijs is verloren gegaan, maar de ploeg is nog altijd in de race om de landstitel en/of de nationale beker te winnen. En als dat lukt is het, opgeteld met deze fraaie kwartfinaleplaats in de UEFA Cup, toch gewoon een heel mooi seizoen geweest voor de Alkmaarders.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen