Vroeger, toen Noorwegen nog goed was

13 oktober 2008, 08:00   Bijgewerkt: 13 oktober 2008, 09:55

Nederland treft woensdag met Noorwegen een voetballand in verval. Tien jaar geleden waren de Noren nog een tegenstander om rekening mee te houden en plaatste het land zich voor de WK's van 1994 en 1998 en het EK in 2000. FCUpdate.nl blikt terug op deze 'gouden jaren' van het Noorse voetbal.

WK 1994

Tot het begin van de jaren '90 lag geen enkel land er wakker van, als er tegen Noorwegen gevoetbald moest worden. De Noren deden alleen in 1938 een keer mee aan een WK, maar misten verder alle grote eindtoernooien. In 1994 kwalificeerde Noorwegen zich eindelijk weer eens voor een WK, onder meer door in de kwalificatiereeks vier punten te pakken tegen Nederland. In Oslo won Noorwegen met 2-1, in de Kuip bleef het 0-0. Ook Engeland, dat naast WK-deelname greep, pakte in twee duels slechts één punt tegen de stugge Noren.

1994

1994

Op 28 juni 1994 ging echter alles nét fout voor de Noren: Italië en Mexico deelden de punten (1-1), terwijl Noorwegen-Ierland in 0-0 eindigde. Hierdoor ontstond de merkwaardige situatie dat alle teams vier punten hadden. Op basis van het doelsaldo gingen Mexico (doelsaldo 3-3), Italië (2-2) en Ierland (2-2) door. De Noren, met een doelgemiddelde van één voor en één tegen, vielen buiten de boot.

WK 1998

Het EK van 1996 werd door de Noren bijna gehaald, maar een nederlaag op de slotdag van de kwalificatiecyclus tegen Nederland (3-0) zorgde er voor dat het land het toernooi alsnog miste. Twee jaar later plaatste Noorwegen zich echter wel voor het WK van 1998 in Frankrijk. De ploeg van coach Egil Olsen domineerde een kwalificatiegroep met onder meer Zwitserland en Hongarije op indrukwekkende wijze, met 19 punten uit acht wedstrijden. Dat beloofde veel voor het WK, waarin Noorwegen in een poule terecht kwam met Brazilië, Marokko en Schotland.

Taffarel 1998

Taffarel 1998

In de achtste finale was Italië, de verliezend WK-finalist van vier jaar eerder, de tegenstander. Noorwegen gaf de Italianen prima partij, maar een vroeg doelpunt van Christian Vieri, in de achttiende minuut, besliste de wedstrijd.

EK 2000

Het Europees kampioenschap van 2000 was voorlopig het laatste grote eindtoernooi waar de Noren zich voor plaatsten. Met Nils Johan Semb aan het roer overleefde Noorwegen moeiteloos een kwalificatiegroep met Slovenië, Griekenland en Letland en ook op het EK begon de ploeg sterk. In de eerste groepswedstrijd werd Spanje met 1-0 verslagen. Steffen Iversen maakte het enige doelpunt, na een fout van de Spaanse keeper Molina. Iversen, die nog steeds bij de nationale ploeg zit, vormde in deze wedstrijd een voorhoede met Solskjaer en Flo. Op de bank zat John Carew, op dat moment de rijzende ster van het Noorse voetbal.

De kwartfinale lonkte, maar 21 juni 2000 zou de historie in gaan als een rampdag voor het Noorse voetbal. Want op het moment dat bij Noorwegen-Slovenië het laatste fluitsignaal te horen viel, zette Spanje aan voor een wanhoopsoffensief. En wat niemand meer voor mogelijk hield, gebeurde: Spanje scoorde in de blessuretijd twee keer en won de wedstrijd tegen Joegoslavië met 3-4. De Spanjaarden gingen zo, samen met de Joegoslaven, naar de kwarfinale. En Noorwegen? Dat bleef onthutst achter. De gouden Noorse generatie droop af.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen