Ghana na verlenging in kwartfinale

26 juni 2010, 22:58   Bijgewerkt: 27 juni 2010, 08:44

Ghana heeft de Verenigde Staten uitgeschakeld in de achtste finale. In Rustenburg werd het 2-1, na verlenging. In eerste instantie leken de Amerikanen weer terug te komen van een achterstand, maar een treffer van Asamoah Gyan in de verlenging bleek te veel van het goede. Ghana zal vrijdag Uruguay treffen in het duel om een plaats bij de beste vier.

{image[272010][right-half][]}De Amerikanen hadden de achtste finale bijna gemist. Landon Donovan maakte diep in blessuretijd tegen Algerije de winnende treffer, waardoor ze in Rustenburg tegen Ghana mochten aantreden. Het leek alsof Team USA al tevreden was met een plaats bij de laatste zestien, want het spel liet veel te wensen over. Ghana oogde frisser en gretiger en kreeg na vijf minuten al de beloning. Na onnodig balverlies van Clark schoot Kevin-Prince Boateng de bal knap binnen.

De Verenigde Staten zijn wel gewend om achter te komen. Tegen Engeland en Slovenië kwamen ze terug van een achterstand, maar in de eerste helft leek dat er deze keer niet in te zitten. Ghana bleef de beste ploeg en kreeg wat kansjes om de voorsprong te vergroten. Dat gebeurde niet en de Amerikanen moesten zich in de kleedkamer gaan beseffen dat het toernooi binnen drie kwartier voorbij kon zijn.

{image[272015][left-half][]}Coach Bob Bradley stuurde zijn team na de pauze dan ook met herwonnen inspiratie het veld in. Amerika begon scherp aan de tweede helft en kreeg kansen op de gelijkmaker. Die viel uiteindelijk na een uur spelen, uit een penalty. Jonathan Mensah haalde Clint Dempsey onderuit, waarna Donovan via de paal raak schoot. Dat Ghana niet snel ook op achterstand kwam, was te danken aan doelman Richard Kingson, die zijn ploeg knap op de been hield.

Ghana leek wat vermoeider te raken en haalde het niveau van de eerste helft niet meer. De Verenigde Staten konden nog wel door, maar een echte vuist werd niet gemaakt. De beide ploegen waren erg aan elkaar gewaagd. Met nog tien minuten te gaan was het niet te voorspellen wie de kwartfinale ging halen. Natuurlijk werd er ook wat voorzichtiger gespeeld: niet verliezen begon belangrijker te worden dan winnen. Een verlenging was dan ook een logisch gevolg.

De scheidsrechter had nog maar net gefloten voor de extra tijd en Ghana stond weer op voorsprong. Carlos Bocanegra werd in een direct duel verslagen door Asamoah Gyan, die prachtig afwerkte. De Verenigde Staten konden het nauwelijks geloven en alle vermoeidheid werd zichtbaar. Weer moest de ploeg van Bob Bradley een achterstand goedmaken, maar nu was het te veel gevraagd. De gelijkmaker viel niet meer. Daarmee heeft Ghana een prachtige prestatie geleverd en komt het nu tegen Uruguay uit in de kwartfinale. Na de groepsfase was er nog maar één Afrikaans land over. Dat de Ghanezen nu ook bij de laatste acht zitten hadden weinig mensen verwacht.