Ook Hongaren kunnen Oranje niet stuiten

25 maart 2011, 22:16   Bijgewerkt: 26 maart 2011, 00:06

Het Nederlands elftal koerst in volle vaart af op het EK 2012 in Polen en Oekraïne. Vrijdag had het keurkorps van Bert van Marwijk in Boedapest geen enkel probleem met Hongarije: 0-4. Daardoor blijft het groep E van de kwalificatiecyclus ook na vijf wedstrijden zonder puntenverlies aanvoeren.

{image[275887][right-half][]}De laatste keer dat Hongarije en Nederland tegenover elkaar stonden, kleineerde Oranje de Oost-Europeanen ook al. In juni 2010, de laatste oefenwedstrijd op weg naar het WK in Zuid-Afrika, walste het Nederlands elftal in Amsterdam met 6-1 over de Hongaren, die toen nog onder leiding van Erwin Koeman stonden. Echter niet de monsterscore was na afloop het onderwerp van gesprek, maar de zware blessure van Arjen Robben. De flankspeler van Bayern München, die in een blakende vorm stak, scheurde bij een hakballetje zijn hamstring.

{image[275885][left-half][]}Blessures zijn de Bedummer niet bepaald vreemd. Zo bleek ook vanavond, want wegens liesklachten meldde hij zich afgelopen zaterdag af bij bondscoach Bert van Marwijk. Robben was daarbij in goed gezelschap, want van de vaste kern waren ook Maarten Stekelenburg en Mark van Bommel er wegens fysieke ongemakken niet bij. Het resulteerde in basisplekken van Michel Vorm, Nigel de Jong en Ibrahim Afellay.

Ondanks de wijzigingen had Oranje vanavond weinig moeite met de Hongaren. Al na zes minuten kwamen onze landgenoten op voorsprong, door toedoen van Rafael van der Vaart. De middenvelder van Tottenham Hotspur schoot het speeltuig onder de Hongaarse doelman Gabor Kiraly door in het doel, na een steekpass van Wesley Sneijder, die zijn 75ste interland speelde.

{image[275889][right-half][]}Vervolgens dicteerde Nederland het spel. De Hongaren wachtten vooral op de impulsen van PSV’er Balazs Dzsudzsak, maar die bleven vrijwel uit. Het was Oranje dat de bal veelvuldig in de ploeg had, al creëerde het weinig kansen. Maar één daarvan leidde vlak voor rust wel tot de beslissing. Afellay schoot in vrijstaande positie raak, op aangeven van Gregory van der Wiel.

0-2, een veilige ruststand. Maar het betekende niet dat Nederland het na de pauze rustiger aan deed. Het snelle aanvallen werd opnieuw vlot beloond, en niet op de minste manier. Met een diepe bal zette Sneijder Robin van Persie vrij. Maar de spits van Arsenal ging niet voor eigen succes. Hij gunde de triomf aan Kuyt, die ook al aan zijn 75ste interland bezig was. De Katwijker bleef koel: 0-3.

{image[275890][left-half][]}Dat samenspel was mooi om te zien. En het bleek bovendien geen eenmalige actie, want ook de 0-4 kwam voort uit goed teamwork. Met een handigheidje zette Van der Wiel zichzelf vrij. Maar in plaats van zelf te schieten, wat zeker was te billijken, legde hij terug op Van Persie, die doelpuntte. Van der Wiel verkeert bij Ajax momenteel niet in de beste fase van zijn loopbaan, maar had met twee assists een groot aandeel in de Hollandse zege. Deze had trouwens nog groter kunnen uitvallen, ware het niet dat Sneijder van afstand op de lat vuurde en Kuyt in de rebound op Kiraly stuitte.

{image[275888][right-half][]}Het Nederlands elftal ging ondertussen wel verder met Hongarije kleurenblind te tikken. Het was na driekwart wedstrijd zelfs zo erg dat de fans van het thuisland een striemend fluitconcert aanhieven voor hun nationale helden. In blessuretijd rende één van hen het veld op, maar hij werd hardhandig gegrepen door de security.

Als gevolg van de zege blijft Nederland groep E zonder puntenverlies aanvoeren. De marge met nummer twee Hongarije bedraagt al zes punten. In verliespunten is Zweden de grootste concurrent van het Nederlands elftal. De Scandinaviërs hebben negen punten minder, maar nog wel twee duels tegoed. Maar als Oranje zo doorgaat, hoeft het met he-le-maal niemand rekening te houden. Ook met Zweden niet.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen