Van Marwijk: "Het is gewoon te veel"

23 maart 2011, 15:54   Bijgewerkt: 23 maart 2011, 16:14

Twee dagen voor de belangrijke wedstrijd tegen Hongarije ging het bij Oranje vooral over de spelers die er níet bij zijn. Onder meer Maarten Stekelenburg, Arjen Robben, Klaas-Jan Huntelaar en aanvoerder Mark van Bommel zijn wegens fysieke problemen niet beschikbaar. Zorgwekkend, vindt bondscoach Bert van Marwijk. “Het is voor het eerst onder mijn leiding dat het zo extreem is.”

Van Bommel was woensdag de zoveelste speler die afhaakte voor het duel in Boedapest. De middenvelder heeft weer last gekregen van de blessure aan zijn bovenbeen die hem al bijna een half jaar bezig houdt. Al voor de wedstrijd tegen Zweden, in oktober, speelde de kwetsuur op. “Het is dus hardnekkig”, zei Van Marwijk. “Het is niet zijn knie, het zit er vlak boven. Daar komt steeds vocht in. Het is telkens niet dusdanig ernstig dat hij zich grote zorgen moet maken, maar het belemmert momenteel te veel om te kunnen spelen. Momenteel behandelen we hem intensief en ik ga er vanuit dat hij dinsdag wel mee kan spelen in de thuiswedstrijd."

Dat Van Bommel al de zoveelste international is die afhaakt voor de wedstrijd in Boedapest, is volgens de bondscoach geen toeval. Volgens hem zijn veel spelers overbelast. “Het wereldkampioenschap van afgelopen zomer zal er ongetwijfeld nog mee te maken hebben. Veel jongens deden vorig seizoen tot het eind met hun club mee om te prijzen en gingen daarna direct door naar het WK. Met alle reizen er bij, is het gewoon te veel. Spelers hebben nu te maken met een vorm van overbelasting.”

Hoe dat opgelost kan worden, weet Van Marwijk niet. Inmiddels gaat het idee rond om in de maanden februari en augustus geen interlands meer te spelen. “Ik ben een voorstander van ieder plan om de belasting van spelers te verminderen”, reageerde de bondscoach daar op. “Maar ik zou eens beginnen met de nationale competities. Als die allemaal op hetzelfde moment beginnen en eindigen, ben je al een heel eind. Zelf heb ik bovendien ooit het idee geopperd om vier keer in plaats van drie keer te mogen wisselen in een wedstrijd, maar daar is nooit iets mee gedaan.”

Vrijdag tegen Hongarije moet Van Marwijk het dus nog gewoon met drie wissels doen. Het zal, gezien alle afwezigen, zeker geen makkie worden, waarschuwt hij. “Hongarije is een gevaarlijke ploeg en voor hen is dit dé wedstrijd waar het om draait. Het wordt niet gemakkelijk, maar ik ben er zeker van dat wij ondanks de blessures met een goed elftal zullen spelen. We hebben vaker bewezen dat we op dezelfde manier kunnen blijven voetballen, ook als er een paar jongens ontbreken.”

Door de blessure van Van Bommel ligt het voor de hand dat Nigel de Jong en Rafael van der Vaart het middenveld vormen, al wilde de bondscoach dat desgevraagd niet bevestigen. "Dat zullen jullie allemaal vrijdagavond wel zien", aldus de coach.

Vermoedelijke opstelling Nederland: Vorm; Pieters, Mathijsen, Heitinga, Van der Wiel; De Jong, Van der Vaart; Afellay, Sneijder, Kuyt; Van Persie

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen