Debutant Riedewald schiet Ajax naar koppositie

22 december 2013, 14:38

Ajax had het heel zwaar in Kerkrade, maar dankzij de debuterende Jaïro Riedewald zijn de Amsterdammers toch nog de winterkampioen. Roda JC stond lang met 1-0 voor, maar invaller Riedewald wist in de slotfase twee keer te scoren. Daarmee gaat Ajax over Vitesse heen en sluit het 2013 af als koploper.

Ajax begon zoals verwacht sterker aan de wedstrijd dan Roda en kreeg al snel via Sigthórsson een goede kans op de openingstreffer. Roda kwam er af en toe uit, maar wist het doelman Cillessen niet echt lastig te maken. Alleen Nemeth, die later geblesseerd uitviel, kwam in de buurt van een goal. Toch maakte Roda de eerste treffer van de wedstrijd. Dijkhuizen kopte een corner goed binnen en zette de thuisploeg op voorsprong.

Deze twee wissels leverden niet het gewenste resultaat op. Ajax kreeg af en toe wel een kans, maar Roda JC kwam nooit echt in de problemen. Toch had Frank de Boer nog een laatste mogelijkheid. Afgelopen week speelde de 17-jarige Jaïro Riedewald al in het bekertoernooi, maar in de competitie was hij nog niet actief geweest. De Boer nam de gok en bracht het talent in de ploeg. Achteraf bleek dat een meesterzet te zijn, want binnen een paar minuten draaide Ajax de achterstand om naar een voorsprong, dankzij Riedewald.

De eerste treffer maakte hij op aangeven van Danny Hoesen. De tweede treffer viel uit een corner. Van Peppen lette niet goed op en hief de buitenspel val op, waardoor Riedewald oog in met Kurto stond. De jonge linksback faalde niet en scoorde zijn tweede treffer binnen enkele minuten. De teleurstelling was groot bij Roda, dat dapper gestreden had.

Door de overwinning gaat Ajax naar de eerste plaats in de Eredivisie. Vitesse liet het gisteren in Almelo liggen en ook FC Twente verloor punten. Ajax leek zich bijna in dit rijtje te kunnen voegen, maar danzkij Riedewald heeft de ploeg het jaar toch goed afgesloten.