Ajax doet Feyenoord pijn in bedenkelijke Klassieker

22 oktober 2017, 16:28   Bijgewerkt: 22 oktober 2017, 17:41
Foto: © ProShots

In het hol van de leeuw en zonder uitfans heeft Ajax zondag De Klassieker van Feyenoord met duidelijke cijfers gewonnen. Hoewel de rivalenstrijd van een dubieus niveau was – er waren misschien wel meer overtredingen dan goede passes te noteren – zorgden Klaas-Jan Huntelaar, Kasper Dolberg (twee goals) en Siem de Jong voor een geflatteerde 1-4 eindstand. Voor Feyenoord scoorde Jens Toornstra en miste Nicolai Jørgensen een penalty.

De Klassieker kwam voor Feyenoord al op een ongunstiger moment dan voor Ajax. Met Jan-Arie van der Heijden, Eric Botteghin, Renato Tapia en Sven van Beek in de lappenmand, het recente puntenverlies tegen PSV (1-0), NAC (0-2) en PEC Zwolle (0-0) en de drie dompers in de Champions League in het achterhoofd kende Feyenoord niet echt de glans van vorig seizoen, terwijl Ajax 'gewoon' met dezelfde elf als vorige week kon aantreden.

Het was door de situatie geen grote verrassing dat Feyenoord met Kevin Diks-Jeremiah St. Juste als centraal duo fragiel oogde en zonder zelfvertrouwen speelde. Ajax kon daar, ondanks een paar uitbraken in de openingsfase, aanvankelijk ook maar weinig tegenover stellen. Het leverde een zeer slordige eerste helft op. Alsof de spelers geen noppen onder de schoenen hadden, zo rommelig was het in Rotterdam-Zuid. Op een geweldige actie van David Neres en kansen voor Amin Younes en Jørgensen na, was er maar weinig te beleven op de natte herfstdag in De Kuip.

Feyenoord werd wakker geschud door de 0-1 en ging opeens met het mes tussen de tanden spelen. In een stormachtig kwartier kreeg Jørgensen een gouden kans om de gelijkmaker aan te tekenen, maar de Deen faalde vanaf elf meter nadat Ridgeciano Haps over het been van Matthijs de Ligt heen was gegaan. De rebound was daarna niet besteed aan Jens Toornstra. Het was opnieuw een flinke domper voor Feyenoord, maar amper een minuut later was de tandem Jørgensen-Toornstra alsnog goed voor de 1-1. De spits profiteerde van een slordigheid van Andre Onana en De Ligt en bediende de middenvelder, die ziedend hard raak schoot in het dak van Onana's doel.

De krachten van Feyenoord waren, wellicht door de midweekse inspanning tegen Shaktar Donetsk (1-2), weggevloeid. Het stelde Ajax in de gelegenheid om de cijfers nog pijnlijker te maken voor Feyenoord. De ingevallen Siem de Jong maakte, weer op aangeven van Neres, in de slotminuten op koelbloedige wijze de derde Amsterdamse goal. Het werd zelfs nog erger door Dolberg, die op aangeven van Nick Viergever de eindstand op 1-4 bepaalde.

Het is een mooi succes voor de Amsterdammers, maar het blijft zonde dat er weer geen meegereisde fans aanwezig waren bij De Klassieker. Wellicht komt daar vanaf volgend seizoen weer verandering in.

[photo,109721,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen