Speleranalyse: Tolisso, recordaankoop in dubbele concurrentie

27 oktober 2017, 10:30
Foto: © ProShots

Iedere week licht FCUpdate.nl een speler uit waarover veel wordt gezegd en geschreven, maar waarvan niet iedereen een compleet beeld heeft. Voor de zeventiende editie van deze rubriek doken we in de beelden en historie van Corentin Tolisso, de opvolger van Xabi Alonso op het middenveld van Bayern München.

Recordaankoop

Wie de top-vijftig hoogste transferbedragen uit de geschiedenis erbij pakt, komt namen tegen als Neymar (222 miljoen euro), Paul Pogba (105 miljoen), Oscar (65 miljoen), Gylfi Sigurdsson (50 miljoen), Christian Vieri (49 miljoen) en Vinícius Júnior (45 miljoen). Een mooie vraag in een quiz in een willekeurig sportcafé ergens ter wereld zou dan ook zijn: Hoeveel aankopen van Duitse clubs haalden deze top-50?

Nul, is het antwoord.

Nog nooit gaf een Duitse club meer dan 41.500.000 euro uit aan een speler. Dat bedrag werd op tafel gelegd voor Corentin Tolisso, toch niet de bekendste naam in de Bundesliga, met spelers als Arjen Robben, Thiago Alcântara en Pierre-Emerick Aubameyang in de gelederen.

Geen spijt

Anders gezegd: Bayern München, toch een van de grootste clubs ter wereld, legde nog nooit meer dan veertig miljoen euro op tafel voor een speler. Voor Tolisso werd een uitzondering gemaakt, al is dat natuurlijk ook toe te schrijven aan de gigantische inflatie op de transfermarkt van de afgelopen jaren.

Daarvan heeft Der Rekordmeister tot op heden geen spijt. Bij zijn Bundesliga-debuut tekende Tolisso direct voor een doelpunt, evenals tegen Hamburger SV, waarmee hij zich tot matchwinner kroonde. Ook Vidal, Thiago, James Rodriguez en eventueel Thomas Müller kunnen op het middenveld spelen, maar ondanks de hevige concurrentie maakten slechts vier spelers dit Bundesliga-seizoen meer speelminuten voor Bayern.

Klaassen

Tolisso kon ook al eerder transfereren naar een club uit de top. Napoli was in de zomer van 2016 bereid om €37.500.000 op tafel te leggen, maar de Fransman gaf al snel aan het idee te hebben nog niet klaar te zijn bij Olympique Lyon. De kers op de taart had het winnen van de Europa League moeten worden, maar daarin bleek in de halve finale het Ajax van, jawel, Davy Klaassen te sterk.

Speelstijl

Tolisso is het best te omschrijven als een complete middenvelder. Hij scoort op veel onderdelen een zeven: qua voetballend vermogen, defensieve bijdrage en fysieke kwaliteiten. Ook met één competitiedoelpunt per 427 speelminuten presteert hij op dat vlak prima, maar blinkt hij ook niet echt uit.

Frankrijk

De concurrentiestrijd op het middenveld bij het nationale team van Frankrijk is zo mogelijk nog heviger. Met onder meer Paul Pogba, Blaise Matuidi, N'Golo Kanté, Adrien Rabiot en Tiemoué Bakayoko zijn de posities centraal op het middenveld uitstekend bezet. Tot op heden kwam Tolisso dan ook 'slechts' tot drie interlands, waar hij bij menig ander nationaal team onbetwist basisspeler zou zijn.

Nu Tolisso tot basisspeler bij Bayern München gerekend kan worden, stapt hij wel iets anders binnen bij de nationale ploeg dan als speler van 'zijn' Lyon. En aangezien hij pas 23 jaar oud is, valt er nog genoeg door te ontwikkelen. Zowel bij Bayern München als de Franse selectie is er namelijk geen tijd om te verslappen, want dan staan er snel andere spelers klaar om kostbare speelminuten in te pikken.

Door: Marco van der Heide

[photo,107857,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen