Opgeleefd Fortuna wint ook van blunderend Heracles

11 december 2020, 22:00   Bijgewerkt: 11 december 2020, 22:07

Door zeer effectief met de kansen om te springen heeft Fortuna Sittard vrijdagavond de tweede zege op rij geboekt. In Almelo versloeg het team van Sjors Ultee een blunderend Heracles met 1-2. De 0-1 was een eigen goal van Marco Rente, terwijl Sebastian Polter na rust voor 0-2 zorgde na een slechte breedtepass van Teun Bijleveld. Delano Burgzorg deed diep in blessuretijd nog wat terug en Fortuna overleefde vervolgens nog een kans van Silvester van der Water, maar won wel en klimt daardoor uit de degradatiezone.

Een finale, zo noemde Heracles-trainer Frank Wormuth deze wedstrijd. Zijn ploeg had al punten gepakt tegen PSV, FC Utrecht en PSV, maar nu wilde de Duitse oefenmeester ook tegen een directe concurrent (9 om 6 punten) een goed resultaat halen. Zijn Heracles trof Fortuna daarbij op een slecht moment, want de Limburgers wonnen vorige week voor het eerst en waren daarmee eindelijk de ellendig lange donkere tunnel zonder zeges uitgekomen.

In die winstpartij (3-2 tegen Willem II) speelde Fortuna nog met sterkhouder Zian Flemming, die een van de doelpuntenmakers was. Dit keer ontbrak hij met een blessure, terwijl Jorrit Smeets ook afwezig was. Toch had Fortuna in de eerste helft tegen Heracles nodig, want ze kregen een goaltje cadeau. Na iets meer dan een half uur spelen gaf Emil Hansson voor vanaf rechts en pechvogel Rente gleed de bal ongelukkig in de verre hoek, voorbij zijn eigen keeper: 0-1.

De voorsprong van Fortuna kwam volledig uit het niets, want het aantal schoten op doel stond nog op nul en echt uitgespeelde kansen waren aan Fortunese zijde nog niet genoteerd. Bij Heracles was dat wel het geval. Binnen tien minuten had het al 1-0 moeten zijn. Adrián Szöke legde echter andermaal het probleem bij Heracles bloot, namelijk de doelpuntendroogte van de spitsen. Szöke kopte uit een perfecte voorzet van Giacomo Quagliata naast en even later schoot Tim Breukers in e korte hoek op keeper Yanick van Osch. Na twintig minuten scoorde Rai Vloet wel, maar hij hing met zijn bovenlichaam buitenspel, zo constateerden de grensrechter en de VAR na twee minuten kijken.

Dolgraag wilde Heracles natuurlijk verandering in de stand in de tweede helft. Daarom voerde Wormuth middels twee wissels een systeemverandering door. In plaats van 5-3-2 ging Heracles nu 4-3-3 spelen. Rente verliet het veld, terwijl Delano Burgzorg erbij kwam als extra aanvaller. Daarnaast verliet Lucas Schoofs het veld voor Teun Bijleveld. Silvester van der Water, in het verleden regelmatig belangrijk geweest voor Heracles, bleef vooralsnog op de bank. Hij kwam pas een kwartier later en verving Orestis Kiormourtzoglu.

Dat deed Van der Water bij een stand van 0-2, want vlak voor zijn komst viel de tweede treffer van Fortuna. De zeer slechte breedtepass van Bijleveld werd opgepikt door Hansson en die stak Polter weg. De grote spits van de club uit Sittard gaf het goede voorbeeld aan de spitsen van Heracles en rondde koelbloedig af door Janis Blaswich met een wippertje te verschalken. Zo stond Fortuna opeens op 0-2 in een uitwedstrijd, een unicum. Sinds 16 december 2018, in de Kuip, won het niet meer op vreemde bodem.

De 0-2 was een tegenvaller voor Heracles, desondanks liet het niet de koppies hangen. Dat zorgde ervoor dat Fortuna scherp moest blijven tot de laatste seconde om de zege over de streep te trekken. Toch hield keeper en uitblinker Van Osch zijn doel relatief eenvoudig schoon. Hij hoefde alleen maar in te grijpen bij een knal van Van der Water en had geluk toen een gekruld schot van Burgzorg via de lat over ging.

Meer dan dat creëerde Heracles niet, terwijl Fortuna afgezien van enkele countermomenten ook niet meer voor het vijandelijke doel opdook. Daar lagen de Limburgers natuurlijk niet wakker van, ze stonden immers met 0-2 voor. Aan het einde schrok Fortuna nog wel even, toen Burgzorg met een kopbal in blessuretijd de 1-2 liet aantekenen en Van der Water in de allerlaatste minuut nog voorlangs schoot. De voorsprong bleef dus behouden, en zo kwam het effectieve Fortuna in punten gelijk met Heracles.

Opstellingen en beoordelingen*:

Heracles Almelo: Janis Blaswich 5, Tim Breukers 5, Marco Rente 3 (46. Teun Bijleveld 4), Robin Pröpper 5, Mats Knoester 6, Giacomo Quagliata 6, Orestis Kiomourtzoglou 5 (62. Sylvester van der Water 6), Lucas Schoofs 5 (46. Delano Burgzorg 6.5), Rai Vloet 5.5, Luca De La Torre 4, Adrián Szöke 4 (80. Kasper Lunding Jakobsen -).

Fortuna Sittard: Yanick van Osch 8, Lazaros Rota 5.5 (67. Branislav Ninaj ), Martin Angha 5, Roel Janssen 6, George Cox 6, Ben Rienstra 5.5, Tesfaldet Tekie 5, Emil Hansson 7 (90. Mike van Beijnen -), Mats Seuntjens 5 (81. Nassim El Ablak -), Lisandro Semedo 5 (81. Djibril Dianessy ), Sebastian Polter 7.

Man of the match: Yanick van Osch

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

AZ - Ajax: Win 20 keer je inzet als er gescoord wordt!

AZ - Ajax: Win 20 keer je inzet als er gescoord wordt!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen