PSV laat niets heel van Ajax en pakt Johan Cruijff Schaal

7 augustus 2021, 22:05   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

PSV heeft als nummer twee van het vorige Eredivisieseizoen de strijd om de Johan Cruijff Schaal gewonnen van Ajax. De Amsterdammers kwamen een rampzalige eerste helft - met twee doelpunten van Noni Madueke, een afgekeurd doelpunt en een rode kaart voor Nicolas Tagliafico - niet meer te boven en zagen de score uiteindelijk oplopen tot 0-4.

Voor Ajax was het treffen met PSV de eerste officiële wedstrijd van het nieuwe seizoen, terwijl PSV al drie wedstrijden erop had zitten in de voorrondes van de Champions League. Vooraf gaf Roger Schmidt aan dat hij de kwalificatiereeks belangrijker vindt dan het treffen met Ajax. Desondanks begon Schmidt wel met zijn sterkste basiselftal. Olivier Boscagli, die tegen FC Midtjylland geschorst was, keerde weer terug in de basis.

Toch leek Ajax daarna alsnog snel op gelijke hoogte te komen. De Amsterdammers wonnen vaak de strijd op het middenveld en lieten PSV niet van hun eigen helft afkomen. Vooral de rechtsback van PSV, Phillipp Mwene, had het zeer lastig. Na een goed uitgespeelde aanval over die flank gaf Sébastien Haller uiteindelijk het laatste zetje. De spelers vierden feest, maar de moeilijke gezichten tussen de scheids- en grensrechters onderling gaven al aan dat de VAR er nog naar ging kijken. Na een lange tijd wikken en wegen was de conclusie dat Tadic net buitenspel stond en het doelpunt dus moest worden afgekeurd.

Het was dus wachten op de gelijkmaker, maar toch gebeurde het tegenovergestelde. Een uitbraak van PSV, ingeleid door een uitstekende actie van Mario Götze, leidde tot de 0-2 en weer was het goudhaantje Madueke die de bal tegen de touwen schoot. De frustratie nam de overhand bij Ajax en dat was vooral terug te zien in een smerige overtreding van Nicolas Tagliafico vlak voor rust. Met de noppen raakte hij de enkel van André Ramalho. Hij liet Kuipers geen andere keuze dan de rode kaart te trekken. Zo liet Kuipers in zijn laatste wedstrijd als scheidsrechter zien geen thuisfluiter te zijn.

In de tweede helft liet PSV eigenlijk niet zien dat ze met een man meer op het veld stonden, maar de Eindhovenaren kwamen ook niet in de problemen. Madueke was nadrukkelijk opzoek naar zijn hattrick en was daar ook dichtbij, maar Pasveer stond goed te keepen. Twintig minuten voor tijd werd de man van de wedstrijd door Schmidt al naar de kant gehaald. Door zijn vervanger, Armando Obispo, was goed te zien wat Schmidt de resterende twintig minuten wilde doen: verdedigen.

Het was de genadeklap voor Ajax, die in de slotfase ook nog de 0-4 van Götze moest incasseren. Voor PSV betekende het weer een overwinning in een reeks goede wedstrijden, maar ditmaal kregen ze de Johan Cruijff Schaal erbij. Het was alweer de twaalfde in de geschiedenis van de club.

Opstellingen en beoordelingen:

Ajax: Remko Pasveer 5, Noussair Mazraoui 5, Jurriën Timber 6, Lisandro Martinez 5, Nicolas Tagliafico 3, Daley Blind 5.5 (74' Jurgen Ekkelenkamp -), Ryan Gravenberch 6.5, Davy Klaassen 5.5 (46' Devyne Rensch 5.5), Steven Berghuis 5 (74' Danilo -), Sébastien Haller 4 (61' David Neres ), Dusan Tadic 6

PSV: Joël Drommel 7, Phillipp Mwene 5 (46' Jordan Teze 6), André Ramalho 7, Olivier Boscagli 6.5, Philipp Max 6 (81' Fredrik Oppegard -), Ibrahim Sangaré 7 (61' Davy Pröpper 7), Mario Götze 8, Marco van Ginkel 6.5, Noni Madueke 9 (72' Armando Obispo -), Eran Zahavi 6 (46' Yorbe Vertessen 7.5), Cody Gakpo 7

Man of the match: Noni Madueke

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen