Vitesse mag na slopende strijd dromen van Feyenoord-scenario

22 mei 2022, 20:41   Bijgewerkt: 22 mei 2022, 20:51

Door een 3-0 overwinning in de Gelredome heeft Vitesse de eerdere 3-1 nederlaag ongedaan gemaakt, en mag het zich opmaken voor de finale van de play-offs tegen AZ. De eerste twee Arnhemse treffers vielen beide rond de rust, maar tegen een laveloos FC Utrecht wilde de derde treffer maar niet vallen. Pas in de verlenging wist invaller Nikolai Baden Frederiksen het duel te beslissen. Vitesse mag daardoor dromen van een plek in de voorronden van de Conference League, waar de droomvlucht van Feyenoord eerder dit seizoen begon.

Nadat AZ eerder op de dag in eigen huis ternauwernood langs SC Heerenveen kwam, moesten FC Utrecht en Vitesse gaan uitvechten wie de tweede play-offs-finalist zou worden. In de eigen Galgenwaard boekte FC Utrecht een overtuigende 3-1, waarna trainer Rick Kruys besloot vandaag dezelfde elf spelers op te stellen. Bij Vitesse waren er enkele wijzigingen: zo was er een basisplaats voor Patrick Vroegh, die met een late treffer in de eerste wedstrijd de uitgangspositie voor de Arnhemmers nog enigszins redde.

De bezoekers loerden ondertussen op de omschakelingen, waarin ze meerdere malen gevaarlijk waren. Othman Boussaid en Hidde ter Avest kwamen tot goede kansen, maar wisten het net niet te vinden. Naarmate de eerste helft vorderde, droogden de mogelijkheden voor de Domstedelingen op. Ze kwamen door matige passing weinig meer van eigen helft af en hadden weinig balbezit (slechts 28%), maar gevaar van Vitesse kon vaak in de kiem worden gesmoord. Er leek dan ook geen vuiltje aan de lucht, totdat Million Manhoef kort voor rust de 1-0 binnenschoot. Een afgeslagen vrije trap viel voor de voeten van de linksback, waarna hij de bal fraai achter Eric Oelschlägel krulde.

De tweede treffer van Vitesse kort na rust was nog mooier dan de eerste. Na een snelle ingooi nam Sondre Tronstad de bal mee, waarna de Noorse middenvelder de bal heerlijk op de pantoffel nam. Daarmee keerde de spanning volledig terug in de wedstrijd: over twee wedstrijden stonden de ploegen nu gelijk. Onder luide begeleiding van het thuispubliek ging Vitesse daarna vol enthousiasme op zoek naar de derde treffer, waarbij ook het nodige risico genomen werd. Hierdoor kwam ook FC Utrecht weer mondjesmaat in de buurt van het doel van de tegenstander, maar vaak werden deze counterkansen erg matig uitgespeeld.

De meeste dreiging was dan ook veruit van Vitesse. Namens de thuisploeg was Openda meerdere malen gevaarlijk, maar hij vond het net niet.

De optredens van FC Utrecht in de play-offs waren exemplarisch voor het seizoen van de bezoekers: waar het donderdag erg goed was, waren de Domstedelingen vandaag geen schim van zichzelf. Vitesse mag zich ondertussen op mag gaan maken voor de finale van de play-offs, waarin AZ de tegenstander is.

Opstellingen en beoordelingen*

Vitesse: Jeroen Houwen 6; Million Manhoef 7 (106. Tomas Hajek -), Danilho Doekhi 6,5, Riechedly Bazoer 6 (119. Marcus Steffen -), Eli Dasa 6; Sondre Tronstad 6,5, Patrick Vroegh 5,5 (91. Romaric Yapi 6), Tomi Domgjoni 6,5 (84. Daan Huisman 5,5), Matus Bero 6; Thomas Buitink 5,5 (84. Nikolai Baden Frederiksen 6), Loïs Openda 6,5 (119. Adrian Grbic -).

FC Utrecht: Eric Oelschlägel 5,5; Djevencio van der Kust 6 (100. Arthur Zagre 5), Willem Janssen 5,5, Mike van der Hoorn 5,5, Hidde ter Avest 5,5 (100. Mark van der Maarel 5) ; Simon Gustafson 5, Joris van Overeem 5,5, Quinten Timber 6 (89. Henk Veerman 5); Sander van de Streek 6 (70. Rocco Shein 5,5); Othman Boussaid 5,5 (70. Moussa Sylla 5), Anastasios Douvikas 5 (58. Pontus Almqvist 6).

Man of the match: Million Manhoef

*: Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.