Fati voorkomt bekerblamage FC Barcelona, Memphis stelt teleur

4 januari 2023, 23:42   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

FC Barcelona heeft zich woensdagavond uiterst moeizaam geplaatst voor de volgende ronde van het bekertoernooi. De Catalanen rekenden pas in de verlenging af met derdedivisionist CF Intercity: 3-4. Memphis Depay had een basisplaats, maar hij slaagde er niet in het verschil te maken. De Oranje-international werd na 74 minuten naar de kant gehaald.

FC Barcelona-trainer Xavi Hernández greep het bekerduel met CF Intercity zoals verwacht aan om een aantal sterkhouders rust te geven. Zo behoorden Pedri en Roberto Lewandowski niet eens tot de selectie en begonnen onder meer Frenkie de Jong en Raphinha op de bank. Daardoor kwam er in het elftal een plekje vrij voor Memphis. De Nederlander maakte op bezoek bij Intercity zijn eerste opwachting bij FC Barcelona sinds 17 september. Toen was hij in de thuiswedstrijd tegen Elche als basisspeler verantwoordelijk voor de 2-0. Vanavond was Memphis opnieuw dicht bij de tweede Catalaanse treffer. Zijn vrije trap belandde via een tegenstander op de lat.

De huidige koploper van Spanje had op bezoek bij Intercity al vroeg de score geopend. Ronald Araújo, die evenals Memphis zijn rentree maakte, knikte na vier minuten binnen uit een hoekschop. Diezelfde Araújo voorkwam niet lang daarna dat de thuisploeg op gelijke hoogte kwam. Na een razendsnelle omschakeling dacht Aarón {iñán De La Fuente de gelijkmaker binnen te schuiven, maar Araújo stak daar met een uiterste krachtinspanning nog een stokje voor. FC Barcelona kreeg via Ferran Torres nog een goede mogelijkheid om de score te verdubbelen, maar zijn inzet rolde naast. De Spanjaard, die vorig jaar voor een slordige 55 miljoen euro overkwam van Manchester City, blijft heel veel moeite hebben met scoren.

Spektakel

Daarmee hielden FC Barcelona en Torres de thuisploeg in leven en dat kwam de ploeg van Xavi duur te staan. Intercity bood de grootmacht prima tegenstand en maakte vroeg in de tweede helft gelijk. Oriol Soldevila tikte uiteindelijk binnen uit een hoekschop. Heel lang kon de thuisploeg echter niet genieten van de gelijke stand. FC Barcelona richtte vlot de rug en kwam via Ousmane Dembélé voor de tweede keer op voorsprong. Maar wie dacht dat de bezoekers vervolgens definitief afstand zouden nemen, kwam bedrogen uit. Soldevila maakte de 2-2, waarna Raphinha van dichtbij de 2-3 kon binnentikken. Maar de overwinning was ook daarmee nog niet binnen, want Soldevila zorgde er met zijn derde van de avond voor dat er een verlenging aan te pas moest komen.

En daar zat FC Barcelona natuurlijk totaal niet op te wachten. Komende zondag speelt de ploeg van Xavi namelijk de kraker tegen Atlético Madrid. Het was aan haar de taak om snel zaken te doen in de verlenging. De winnende treffer van Ansu Fati viel echter pas in de veertiende minuut van de verlenging. Daarbij kwam het nodige geluk kijken, want de inzet van Fati eindigde via een tegenstander in het doel. FC Barcelona liet de thuisploeg vervolgens niet voor een vierde keer langszij komen en trok de 3-4 zodoende over de streep. Xavi beloofde zijn elftal een vrije dag als het de volgende ronde van de beker zou bereiken, maar na het moeizame optreden van vanavond is het nog maar de vraag of de oefenmeester zich aan die belofte houdt...